Anda di halaman 1dari 10

BURNOUT

Disediakan oleh; ABDUL LATIF BIN AHMAD IPG Kampus Tun Hussein Onn Batu Pahat, Johor

Burnout
Burnout dapat didefinisikan sbg sindrom serius yg melibatkan perubahan psikologikal, fisiologikal dan perubahan hormon dikalangan atlet dan memberi kesan terhadap pencapaian sukan. Antara kesan fisiologi yg dapat dikesan akibat burnout adalah; masalah kronik dibahagian otot, sakit dibahagian tulang, perubahan personaliti, kadar denyutan jantung yang tidak menentu penurunan prestasi. Burnout membuatkan atlet mengalami kelesuan mental dan fizikal, kehilangan minat terhadap aktiviti sukan dan juga diikuti dengan penurunan prestasi.

Model Burnout
Burnout terjadi disebabkan oleh pelbagai phenomena dan pelbagai kesan sampingan akan timbul. Terdapat tiga model burnout.

Model Burnout
Model Stres Latihan Silva Kefahaman mengenai tekanan pada latihan adalah perlu bagi meningkatkan pencapaian atau membaiki mutu pencapaian. Kesesuaian stres positif yg berlaku ketika latihan berlangsung akan memberi impak atau respon kpada atlet untuk meningkatkan lagi mutu latihan. Kesan kesesuaian stres negatif boleh menyebabkan atlet akan mengalami pengalaman peningkatan latihan yang perlahan yang mana boleh dikategorikan sebagai terlalu lama dan ketinggalan (Silva, 1990).

Model Burnout
Smith s Cognitive-Affective Model of Stress and Burnout Model Cognitive-Affective ini mempunyai 4 aras; 1. Aras Pertama: Atlet akan berhadapan dgn keperluan objektif yg melebihi keupayaan atlet itu sendiri. Keperluan yg menunjukkan ke arah tekanan utk membuat latihan yg lebih lama dan banyak berbanding dgn mempunyai masa rehat dan masa terluang sendiri. 2. Aras Kedua Objektif pentaksiran kognitif dibuat dan ditentukan oleh keperluan atlet terbabit. Hasil drp penilaian kognitif tersebut mendapati ianya mengancam atau memberi kesan pada atlet dgn keadaan yg berlebihan, kurang kawalan, kurang makna dan menimbulkan perasaan tidak berdaya.

Model Burnout
Smith s Cognitive-Affective Model of Stress and Burnout 3. Aras ketiga Ancaman di lihat secara berturutan dgn penilaian kognitif yg menghasilkan keputusan terhadap tindakbalas fisiologi yg menjadikan atlet merasa kerisauan atau tekanan, kemurungan, keletihan, insomia dan memberi ruang kepada penyakit yg mudah berjangkit. 4. Aras Keempat Atlet akan memberi tindakbalas terhadap tingkahlaku peniruan atau tindakbalas spt tingkahlaku yg tidak bersesuaian, penurunan pencapaian, kepayahan atau kesusahan dalaman dan juga menarikkan diri dalam aktiviti tertentu.

Daripada model tekanan dapat dilihat bahawa masalah terlebih latihan atau `overtraining merupakan faktor utama kepada masalah burnout dikalangan atlet.

Simptom-simptom Burnout
Simptom-simptom fisiologikal

Simptom-simptom Burnout
Simptom-simptom Psikologikal

Mencegah Burnout
Fender (1989) mencadangkan tiga langkah pencegahan terhadap masalah burnout: 1. Kesedaran Diri Atlet Atlet tersebut harus mengenalpasti simptom masalah burnout yg dialami dan cuba berkomunikasi dan berkongsi masalah dgn ibubapa, keluarga, jurulatih atau kaunselor sukan. 2. Meluangkan Masa Meluangkan masa utk tidak melakukan sebarang aktiviti yg berkaitan dengan tugas. Dalam proses keluar dari masalah burnout kadang kala memerlukan beberapa hari. 3. Strategi Rehat Strategi rehat perlu dikenalpasti dan memberi manfaat kpd strategi peniruan dan menyemak kesan yg melemahkan terhadap masalah tekanan dan burnout.

SEKIAN TERIMA KASIH