Anda di halaman 1dari 1

5 ASPEK STOR SUKAN 1.

KEDUDUKAN: Tempat yang paling sesuai adalah di bahagian bangunan yang berhampiran dengan padang permainan. Bertujuan untuk memudahkan urusan pengambilan dan pemulangan alatan selain dapat menjimatkan masa. 2. RUANG: Mempunyai ruang yang besar dan selesa selain tempat menyimpan peralatan yang mencukupi. Terdapat ruang-ruang penyimpanan seperti almari, rakrak bertingkat, bakul-bakul.

3. PEMBAHAGIAN: Perlu ada pembahagian dalam penyimpanan alatan. Hal ini bertujuan untuk memudahkan kerja menyimpan dan mengeluarkan peralatan. 4. PEREDARAN UDARA: Memerlukan peredaran udara yang baik. Bertujuan untuk kekalkan peralatan dalam keadaan yang baik.

5. KESELAMATAN: Mengambil kira aspek-aspek keselamatan seperti menyimpan peralatan berharga di dalam almari yang berkunci. Terdapat buku inventori/rekod penggunaan alatan bagi mengenalpasti pihak yang menggunakan alatan. Sekiranya berlaku kerosakan atau kehilangan maka akan rujuk catatan tersebut. 6. PINTU: Mestilah luas bertujuan bagi memudahkan alatan yang besar mudah untuk dikeluarkan dan disimpan. Pintu yang sesuai adalah jenis yang boleh dilipat.