Anda di halaman 1dari 26

GLOBALISASI

Kamus Dewan Sebagai fenomena yang menjadikan dunia mengecil dari segi perhubungan manusia dan kemajuan yang dicapai disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat.
Cediakawan Barat Sebagai satu proses kehidupan yang serba luas dan infiniti yang merangkumi segala aspek kehidupan

Globalisasi bermaksud liberalisasi dan ekonomi bebas.

Ia bermakna pasaran terbuka dan proses kearah dunia tanpa sempadan.


Peluang dan kebebasan melabur bagi negara-negara yang sudah membangun. Bagi negara-negara yang sedang membangun globalisasi bermaksud peluang menarik pelaburan asing. Globalisasi bererti peluang mendapatkan sumber asli dengan harga berpatutan, tenaga kerja dengan kos rendah dan proses pengeluarlan dengan dayasaing yang tinggi

Globalisasi bermaksud proses memaju dan berkongsi informasi, pengetahuan dan teknologi. Proses globalisasi memperkembangan budaya, pelancungan dan gaya hidup yang sama.

Globalisasi bererti proses mencari kerjasama dan bemaufakat mengatasi sengketaan politik antarabangsa.
Globalisasi boleh menegakkan sistem demokrasi dan hak asasi manusia, kezaliman pemerintah dan keganasan terhadap rakyat. Proses globalisasi boleh membenteras masalah kemiskinan, gejala sosial, penyakit-penyakit dan mengatasi gejala malapetaka apabila ianya berlaku.

KONSEP GLOBALISASI
Merujuk kpd sempadan ekonomi negara-negara di dunia yg semakin runtuh dan seluruh dunia menjadi satu unit yg blh dihubungkan dgn cepat, mudah, pantas dan rapat. Globalisasi juga dikenali sbg dunia tanpa sempadan. Menerusi ledakan dan kemajuan dlm ICT segala pergerakan modal, teknologi, kepakaran R&D, informasipasaran dan perdagangan blh menembusi mana-mana negara yg mengamalkan konsep pasaran bebas tanpa had atau batas sempadan. Kecanggihan teknologi menjadikan segala urusniaga menjadi cepat dan mudah. Pada masa kini arus globalisasi bergerak dari negara maju ke negara dunia ketiga atau negara sedang membangun.

ISTILAH YG DIGUNAKAN DLM G.E


Liberisasi ekonomi @ dasar pasaran bebas. Deregulasi ekonomi @ mghapuskan dasar perlindungan yg djlnkan oleh sesebuah negara. Negara-negara barat yg dterajui oleh AS pd masa kini dkenali sbg kwsn pusat pembangunan kapitalisme baru.

Dunia terbahagi kpd 3 iaitu dunia pertama, dunia kedua & dunia ketiga. Dunia pertama merujuk kpd negara2 maju yg demokratik & mengamalkan sistem ekonomi pasaran bebas. Dunia kedua merujuk kpd negara2 komunis yg mjdi sekutu moscow. Dunia ketiga merujuk kpd negara2 membangun & mundur yg x mengamalkan sistem komunisme.

Faktor-Faktor Globalisasi
Kemajuan Ekonomi Kemajuan Segi Budaya Kemajuan Segi Bahasa Kemajuan Perhubungan Dan Komunikasi Kemajuan Sistem Pengangkutan
Kemajuan Teknologi Kemajuan Insfraktruktur Dasar Penswastaan

Kecekapan Institusi Kewangan Antarabangsa Menjalankan Urusniaga Peningkatan Barang-barang Dipasaran

KESAN POSITIF

A) Menambah keupayaan modal dalam negara


Negara Asia Pasifik tidak mempunyak keupayaan modal yg cukup utk mengerakkan sektor eekonomi moden khususnya industri dan perkhidmatan.
Suntikan modal asing membolehkan industri berkembang pesat, mewujudkan peluang pekerjaan, kurangkan pengangguran, tingkatkan taraf hidup dan memutuskan lingkaran kemiskinan negara membangun.

B) Menggalakkan pemindahan teknologi


Melalui globalisasi kemasukkan teknologi moden dan pemindahan kepakaran dari negara maju dapat membangunkan ekonomi moden negara membangun. Rakyat tempatan dikehendaki mempelajari kaeadah pengendalian teknologi melalui latihan lanjutan dan usahasama dlm konteks R&D tenaga manusia. Akhirnya rakyat tempatan dpt menguasai kepakaran asing dan memajukan negara sendiri. Cth, teknologi HITEC, teknologi rekabentuk, kawalan mutu, teknologi komunikasi, kepakaran pengurusan dll.

C) Perluasan Pasaran
Penghapusan dasar Perlindungan dan Sekatan Tarif (GATT), penghapusan stok penimbal, serta provokasi pasaran akan memberikan peluang kpd produk negara sedang membangun menembusi pasaran negara maju dengan hak yg sama rata. Keadaan ini krn globalisasi memberikan kuasa mutlak kpd kuasa pasaran iaitu permintaan dan cita rasa pengguna dlm urusniaga barangan dan perkhidmatan. Di Asia Tenggara, peneganalan AFTA merupakan satu realisasi drp arus globalisasi . Melalui AFTA barangan dlm kalangan negara ASEAN dpt memasuki pasaran negara anggota dgn lbh mudah dan mendapat faedah pasaran bersama.

D) Menambahkan keupayaan modal dalam negara.


Negara Asia Pasifik yang tergolong dalam kelompok negara sedang membangun dan juga negara mundur tidak mempunyai modal yang cukup untuk menggerakkan sektor ekonomi moden khususnya sektor industri dan perkhidmatan. Industri teknologi tinggi ( IIITEC ) misalnya amat memerlukan modal yang banyak. Dengan suntikan modal asing membolehkan industri berkembang pesat, peluang pekerjaan kepada rakyat akan bertambah, memutuskan lingkaran kemiskinan yang selama ini menghimpit negara-negara sedang membangun dan lain-lain

E) Menggalakkan pemindahan teknologi, kepakaran dan R&D.


Selain modal, tahap teknologi yang mundur dan kekurangan tenaga pakar juga menjadi halangan utama kepada sebahagian besar negara-negara sedang membangun untuk maju dalam sektor ekonomi moden. Hanya globalisasi sahaja yang akan menggalakkan kemasukan teknologi moden dan pemindahan kepakaran dari negara-negara yang lebih maju seperti Jepun , Amerika Syarikat, German dan lain-lain. Contoh teknologi HITEC, teknologi komunikasi dan lainlain.

KESAN NEGATIF

A) Kegawatan ekonomi
Aliran masuk modal antarabangsa yang begitu besar ke dlm negara serantau Asia Pasifik menyebabkan kewangan negara serantau menjadi lebih mudah ubah. Keadaan ini berlaku krh wang boleh bergerak dgn hanya keluar merentasi sempadan sesebuah negara dgn hanya menekan butang komputer shj. Dgn penarikan keluar modal asing secara mendadak dr sesebuah negara menyebabkan negara jd muflis, operasi industri boleh terhenti, pengangguran bertambah, beban hutan luar meningkat dan ekonomi negara gawat.

B) Serangan Spekulator
Kegawatan ekonomi berpunca drp kejatuhan nilai mata wang dan pasaran saham akibat mainan spekulator. Apabila nilai mata wang jatuh, keyakinan pelabur turut hilang menyebabkan pelabur menarik keluar modal utk menggelakkan kerungian dlm jangka masa pjg. Kesannya negara mundur akan muflis dan berterusan bergantung kpd negara maju utk menjalankan ekonominya. Kesan dari kegawatan memaksa negara terlibat mengamalkan dasar kewangan yg ketat, menaikan kadar faedah, rantaian perniagaan lemah, pelaburan domestik merosot dan permintaan domestik terjejas.

C) Tekanan Ekonomi Dan Bebanan Kpd Golongan Miskin


Globalisasi turut mengakibatkan penghapusan hak-hak keistimewaan dan subsidi kpd golongan miskin yg di amalkan utk melindungi rakyat. Bila subsidi dihapuskan berlaku peningkatan dlm harga barangan, perkhidmatan dan kos sara hidup. Yg miskin terus menderita dan memungkinkan berlaku kegawatan politik. Isu rumah terpaksa berhadapan dgn masalah inflasi berikutan kejatuhan kadar upah, merosotkan kutipan cukai dan mengurangkan kewangan kerajaan. Wujud keadaan monopoli bank tempatan oleh syarikat gergasi dan kawalan ekonomi oleh pelabur saing

D) Penjajahan Baru Ekonomi


Pembukaan pintu ekonomi dan pasaran membolehkan monopoli ekonomi berlaku di sesebuah negara. Kekayaan ekonomi negara sedang membangun akan dikaut keluar oleh pemodal asing. Mengekploitasi tenaga kerja tempatan dgn kadar upah yg rendah. Keadaan ini dinamakan penjajahan ekonomi.

KESAN POSITIF DAN NEGATIF MENGIKUT ASPEK:

Masyarakat Negara Kebendaan Ekonomi Kebudayaan

Ekonomi
Kesan Positif
1. Perusahaan antarabangsa mempunyai aktiviti luar

Kesan Negatif
Kemeningkatan ekonomi hanya meningkat pada negara-negara tertentu sahaja

sempadan
2.

3.

Perusahaan multi nasional, menjalankan aktivitinya di pelbagai negara Perusahaan global dapat meningkatkan ekonomi

Masyarakat
Kesan Positif
Gaya hidup akan lebih efektif dan terancang Pemakanan akan lebih teratur
Pengambilan ubat-ubatan yang dapat mengubati penyakit

Kesan Negatif
- Kehidupan manusia akan lebih sibuk Sebab ingin bersaing. Cara berpakaian yang kurang sopan Menutupi tempat-tempat tertentu sahaja.Terutamanya remaja. Budaya masyarakat akan hilang Budaya baru akan wujud Budaya orang lain akan diikuti

Cara berpakaian yang lebih


Kemas, Teratur, Berposture mengikut protokol.

Hidup manusia lebih senang

Negara
Kesan Positif
Negara kuat dalam ketenteraan Penggunaan jet Keselamatan rakyat atau penduduk terjamin. Penggunaan senjata canggih dalam ketenteraan apabila terdapatnya penjajahan Meningkatkan keluaran dalam ekonomi Kelengkapan pendidikan yang mencukupi

Nilai Negatif
Persaingan tidak sihat berlaku Penggunakan kelengkapan senjata yg canggih untuk menakluk negara lain. Pengunaan teknologi untuk keuntungan sendiri Persaingan tidak sihat yang berlaku

KEBENDAAN
Kesan Positif
Pertambahan kegunaan bagi sesuatu alat. meringankan beban kerja manusia. Penggunaan Komputer semua urusan Sistem komunikasi

Kesan Negatif
Penyalah gunaan alat-alat yang canggih Penggunaan komputer disalah gunakan penyalahgunaan telefon bimbit

Kebudayaan
Budaya makan
Mc donald mempunyai 10,500 restoran di 50 buah negara di dunia Kentucky fried chicken(kfc) mempunyai lebih daripada 7,750 restoran di 58 buah negara.

Budaya fesyen
Seluar jean levi, pierre cardin (pakaian perempuan), yves saint laurent, pakaian sukan esprit dan pakaian laura ashley.

Budaya Kerja
Syarikat pengeluaran di era globalisasi juga terdiri daripada berbilang kaum dari negara-negara di dunia. Syarikat esprit Ketua grafiknya dari jepun, juru gambarnya dari itali, arkiteknya dari perancis dan itali.

Budaya Bahasa
Bahasa Inggeris memjadi bahasa penting untuk perhubungan secara global. Terdapat satu bilion manusia yang bercakap dalam bahasa Inggeris Pada tahun 2000 jumlah tersebut meningkat kepada 1.5 bilion.