Anda di halaman 1dari 9

Strategi

berasaskan sumber atau bahan pembelajaran bermaksud guru menggunakan banyak bahan sumber seperti buku, blok-blok binaan, bahan lukisan, peralatan saintifik, komputer, pusat sumber, pusat akses kendiri dan lain-lain untuk menjalankan pengajarannya. (IPG Kampus Ipoh)

Terbahagi

kepada dua; 1. Bahan pengajaran -Disediakan oleh guru, misalnya; a. Powerpoint b. Carta c. Gambar rajah 2. Bahan pembelajaran -Digunakan oleh murid, misalnya; a. Buku teks b. Peralatan sukan c. radas

Panduan

buku teks Buku kerja Video Pakej pita Pembelajaran berasaskan komputer CD-ROM, multimedia dan lain-lain.

Guru

dan murid menggunakan sepenuhnya bahan untuk mencapai objektif pembelajaran. Pelajar dapat menggunakan bahan yang disediakan dengan mudah. Strategi ini mementingkan pengajaran dan pembelajaran yang bermakna melalui pengalaman sebenar. Menekankan keseluruhan aspek iaitu aspek fizikal, kognitif dan afektif.

Berasaskan

kpd matlamat topik yang hendak

diajar Aktiviti yang releven dengan situasi semasa Memberi peluang kpd murid utk berinteraksi dan membuat refleksi Perlu menstruktur lebih awal supaya berjalan dgn lebih lancar.

Membimbing

pelajar untuk mendapatkan

maklumat Membantu mereka dengan mencari dan membentuk soalan Mengatasi masalah sekiranya mereka di dalam perpustakaan Memberi galakan apabila mereka menemui kegagalan Membolehkan mereka berinteraksi dalam kerja kumpulan.

Murid2

mendapat pengalaman realistik krn situasi sebenar Memupuk sifat-sifat sosial yang positif Interaksi yang berlaku tidak terhad kepada satu atau dua hala Meningkatkan kemahiran murid dalam mencari maklumat.

http://ipgipoh.info/
http://www.zairedin.com http://id.scribd.com/doc/14586368/8/STRA

TEGI-BERPUSATKAN-BAHAN http://aranaz13.blogspot.com