Anda di halaman 1dari 28

ABG MUHAMMAD FATHUR RAHMAN BIN ABG MADEHI MOHD AZAM BIN SULAI

PENGENALAN
Pada abad ke-11, sejenis permainan jen de paume menyerupai permainan tenis kini, dimainkan di sebuah kawasan di Perancis. Bola disalutkan dengan benang berbulu manakala pemukulnya hanyalah tangan.

Itali dan Britain pada abad ke-13, sukan ini terus berkembang ke negara Eropah yang lain.

SAMBUNGAN..
Raket bertali diperkenalkan pada abad ke 15 (Antonio da Scalo). Tenis pada mulanya merupakan permainan

golongan atasan.
Kejohanan Tenis Gelanggang Rumput pertama bermula tahun 1877. Kini dikenali sebagai

Kejohanan Wimbledon.

PERALATAN TENIS

BOLA RAKET KASUT

GELANGGANG

GELANGGANG

PERATURAN PERSEORANGAN
Penservis akan berdiri di belakang baseline untuk melakukan servis. Penservis di dalam kedudukan antara tanda tengah dan garis tepi perseorangan. Mempunyai servis peluang servis. Bola servis mestilah masuk ke dalam petak servis di gelanggang lawan yang menyerong daripada kedudukan penservis.

SAMBUNGAN
Penservis tidak boleh berdiri di atas atau di depan baseline semasa melakukan servis. Penerima mestilah membiarkan bola melantun sebelum membuat pukulan balas. Penservis mesti mengubah kedudukan setelah memperolehi mata. Bola servis yang terkena jaring dan masuk ke dalam petak yang betul dikira let. Servis diulang tanpa mengira pukulan let tadi.

SAMBUNGAN
Anda mendapat mata sekiranya lawan anda:
Gagal dua kali dalam percubaan servis. Memukul bola keluar dari garisan sempadan. Memukul bola kandas ke jaring. Membenarkan bola melantun dua kali. Menyentuh jaring dengan reket atau badan. Menyentuh atau menangkap bola hidup.

KIRAAN MATA
Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: 1. point 2. game 3. Set Standard kiraan Point dalam permainan tenis
POINT 0 1 2 3 4 GELARAN LOVE 15 30 40 GAME

SAMBUNGAN
Pemain yang ingin memenangi satu GAME perlu menang 2 point. Pengira markah akan menyebut markah pemula servis sebelum markah penerima. Contohnya 30( Pemula Servis) LOVE(penerima). kita akan mengumumkan deuce dan bukan 40all sekiranya kedua-dua pihak pemain mendapat markah seri semasa point 3.

SAMBUNGAN
Bagi situasi deuce, satu pemain harus menang
Mata berturut-turut. (dikenali sebagai advantage scoring) Dalam jenis kiraan markah ini, pemain yang dapat point pertama selepas deuce diumumkan, maka dia dikatakan mempunyai advantage. Jika pemula mempunyai advantage, markahnya digelar sebagai advantage in. Manakala jika penerima mempunyai advantage, markah digelar sebagai advantage out.

SAMBUNGAN
Contoh points yang dimenangi 3-4 4-3 4-4 advantage out advantage in deuce Gelaran

4-6
5-3

game
game

CARA PENGIRAAN SET


1 Set dimenangi oleh pemain sekiranya dia memenangi 6 GAME. Pemain yang memenangi 1 GAME akan mendapat angka 1. Sekiranya kedua-dua pihak pemain memenangi 5 GAME iaitu seri (5-5), maka permainan akan diteruskan hingga salah seorang pemain memenangi 7 GAME atau salah seorang pemain memenangi 2 GAME berturut-turut.

STANDARD SISTEM PERMAINAN TENIS


Best Of Three pemain yang menang Best Of Five pemain yang menang

memenangi

set

memenangi

set

KEMAHIRAN ASAS
CENGKAMAN TIMUR UNTUK PUKULAN HADAPAN

I.

Pegang raket pada pemegang raket seperti berjabat salam.


di sebelah kanan

II. Tapak tangan terletak pemegang raket.

III. Jari telunjuk sedikit di hadapan jari-jari lain.

IV. Ibu jari di sebelah kiri pemegang raket.

SAMBUNGAN

CENGKAMAN TIMUR UNTUK PUKULAN KILAS

Pusingkan pegangan lebih kurang ke kiri.


Tapak tangan di sebelah atas pemegang raket.

Ibu jari lurus ke hadapan.

SAMBUNGAN
CENGKAMAN KONTINENTAL I. Pegang raket seperti memegang pemukul.

II. Tapak tangan diletak di atas permukaan atas pemegang raket. III. Ibu jari memegang raket secara mengelilinginya. IV. Jari telunjuk di sebelah kanan pemegang raket. V. Untuk pukulan kilas tiada perubahan.

SERVIS
1) Berdiri secara relaks di belakang garisan. 2) Bola dilambung lurus ke atas dengan tangan kiri. 3) Raket dihayun ke arah bola yang dilambung. 4) Selepas memukul bola, badan mesti distabilkan semula.

PUKULAN HADAPAN
1) Berdiri dengan kedua-dua lutut separuh bengkok dalam keadaan yang selesa. 2) Pusingkan badan supaya bahu kiri menghadap ke arah pukulan. 3) Raket diangkat tinggi ke belakang. 4) Raket mula dihayunkan ke hadapan mengenai bola. 5) Selepas memukul, badan distabilkan semula dan bersedia untuk menerima pukulan balik.

PUKULAN KILAS
1) Berdiri dengan kedua-dua lutut separuh bengkok dalam keadaan yang selesa. 2) Pusingkan badan supaya menghadap ke arah pukulan. bahu kanan

3) Raket diangkat tinggi ke belakang.


4) Tangan kiri menyokong pegangan raket.

5) Raket dihayunkan ke hadapan mengenai bola.


6) Selepas memukul, badan distabilkan semula dan bersedia untuk menerima pukulan balik.

PUKULAN VOLLEY

1) Memegang raket dalam keadaan yang bersedia untuk menerima bola. 2) Hayunkan raket ke arah bola sebelum bola itu melantun. 3) Hayunan untuk pukulan volley lebih pendek daripada pukulan kehadapan.

SMESY
1) Raket dihayun ke belakang semaksimum mungkin.
2) Hayunkan raket ke arah bola.( hayunan raket sama seperti perlakuan servis) 3) Ikut lajak selepas pukulan.

PUKULAN LOB
1) Bergerak ke arah bola dan mulakan hayunan raket ke belakang.
2) Hayunan bola dilebihkan ke atas daripada ke hadapan. 3) Raket dibawa sehingga ke atas kepala dengan badan hadapan menghadap ke jaring.

PUKULAN PUTARAN ATAS


1) Raket menyentuh bola ke sisi sehingga hampir di atas bola. 2) Raket digerakkan ke atas dan ke hadapan. 3) Pergerakkan raket menggeserkan bola ke atas.

4) Pukulan putaran di atas yang sempurna akan menghasilkan lantunan bola yang laju dan tinggi.

PUKULAN PUTARAN BAWAH


1) Raket menyentuh bola di sisi sehingga di bawahnya.
2) Raket digerakkan secara kehadapan dan ke bawah. 3) Bola digeserkan ke bawah. 4) Pukulan yang sempurna akan menghasilkan lantunan bola yang lambat dan rendah.

BIODATA PEMAIN
Nama : Novak Djokovic
Tarikh Lahir : 22 Mei 1987 Tempat Lahir : Belgrade, Serbia Tinggi : 188 cm Berat : 80 kg Tangan Dominan: Kanan ATP World Ranking : #1 Mata : 13 285