Anda di halaman 1dari 32

Disediakan oleh Nithiarenu A/P Balakrishnan Alamelu Rathanam A/P Kuppusamy

TAHAP

PERKEMBANGAN AGAMA: Zaman Vedik/Ortodoks Zaman Heterodoks Zaman Moden

Agama

mereka dipanggil Sanathara Dharma Hindu digunakan orang Parsi. Dharma sistem kerohanian/etika. Veda Vid bererti pengetahuan rohani dan mengetahui bukan dari mata kasar. Melihat dari dua sudut:

Objektif langit, bumi, hujan. Subjektif melihat dengan akal.

KITAB-KITAB

SUCI VEDA

SAMHITA

Shukta/matra mazmur dari Tuhan. Brahmana Cara penggunaan mantra. Aranyaka Ajaran batin dan upacara keagamaan. Upanishad Kesimpulan bersifat falsafah. Rig Veda, Sama Veda, Yajur Veda, Atharva Veda. Ajaran dari orang alim dan boleh diubah.

SMIRTI

PERKEMBANGAN

AGAMA VEDA

Poletheisme

Percaya kepada banyak dewa.

Henotheisme

Memuja sesuatu dewa sahaja sebagai manifestasi untuk semua dewa.


Penyembahan kepada dewa yang satu. Segala sesuatu berasal dari Tuhan. Ukta dalam Rig Veda, Agni dalam Yajur Veda, Mahavrata dalam Sama Veda.

Monotheisme

Monisme

Buddhisme Ajaran psikologi, etika berkaitan dengan penghidupan. Tidak mengajar hal ketuhanan. Jainisme Sebab dan akibat menentukan kelahiran semula roh-roh individu. Hinduisme Purana Reaksi rerhadap Buddhisme dan Jainisme. Mahabhrata, Ramayana, Bhagvadgita, Krishna, Rama.

Islam

Tiba di India pada 712 M. Islam berkuasa di negeri Sind dan selatan Punjab. Berkembang melalui perkahwinan campur mewujudkan Indo-Muslim. Dimulakan dengan Vasco Da Gama pada 1498.

Kristian

Sejarah

sebelum 5000 S.M. belum jelas. Zaman Batu Awal kurang bukti kecuali kuarzit ditemui di:

Chingleput, Madras Banda, Agra.

Orang

zaman ini dipangil Negrito.

PENCAPAIAN

INDUS

TAMADUN LEMBAH SUNGAI

Rumah-rumah daripada batu-batu salai mempunyai bilik air dan perigi. Jalan-jalan berukuran 10 M lebar. Perparitan dibina selari dengan jalanraya dan tertutup. The Great Bath 11.8m panjang, 7m lebar, 2.4m dalam, tangga 2.4m lebar. Benteng pengawal banjir 13.1m tinggi. Gudang penyimpan bijiran yang besar.

PENCAPAIAN

TAMADUN LEMBAH INDUS

Chop mohor bergambar yoga. Patung-patung wanita untuk penyembahan kepada Dewa Ibu. Tulisan piktografik atas ila(va) pohon kaspa, min (ikan, binatang). Pengangkutan perahu dan kereta lembu.

PENEMUAN

RANGKA MANUSIA

Mediterranean proto
Kepala panjang dan hidung sempit. Hidung leper, bibir tebal, dan kepala melengkung pendek. Kepala melengkung tinggi.

Austroloid proto

Armenoid

KEJATUHAN

INDUS

TAMADUN LEMBAH SUNGAI

Banjir besar. Wabak penyakit. Peperangan antara penduduk Lemah Sungai Indus dan orang-orang Parsi.
KESAN

KEJATUHAN

Orang2 Aryan berkahwin dengan penduduk tempatan Dasa atau Dasyu. Mereka membentuk peradaban Indo-Arya.

Orang

Indo-Arya
Dravida

Masyarakat di India Utara. Masyarakat di India Selatan.

Orang

Orang
Orang

Mundas, Bhil dan Khol.


Gurkha, Bhutiya dan Khasi

Masyarakat asli.

Masyarakat di kawasan Gunung Himalaya.

ZAMAN KUNO (1500 sm)


Zaman Vedik Dinasti Maurya Zaman Sangam Zaman Pallava Zaman Chola

ZAMAN PERTENGAHAN (1200 tm)


Pemerintahan Turko-Afghan Pemerintahan Mughal

ZAMAN MODEN (mulai 1750)


Pemerintahan British

SISTEM

VARNA

3 kelas masyararakat utama (Trivarna)


Prohita (Brahmin)

Menjalankan upacara keugamaan Pemerintah Pedagang dan rakyat biasa

Ksatriya

Vaisya

Dasa/dasyu

Hamba abdi
Mereka dibuang dari sistem Varna kerana melanggar peraturan2 Varna

Pancama atau Chandala

SISTEM JATI:

Kasta dibentuk daripada 3000 kumpulan jati. Pembahagian kecil dalam sesuatu kasta mengikut pekerjaan. Melalui perkahwinan anggota sama (endogami). Pekerjaan tradisional. Keahlian turun temurun. Sistem hierarki.

JATI: CIRI-CIRI SISTEM JATI:


WANITA: Diberi kedudukan tinggi dan dihormati. Boleh mejadi rishi ( pertapa) seperti lelaki. EKONOMI: Pertanian dan penternakan. Berbagai cukai dikenakan. POLITIK: Diabahagikan kepada wilayah, bahagian, daerah dan kampung. Raja bukan autokratik. 2 badan kerajaan: Sabha parlimen dan mahkamah keadilan. Samiti Majlis Perhimpunan Rakyat. Wilayah ditadbir oleh gabenor dipanngil Nagaraka.

PEMBELAJARAN:

Jenis sekolah:

Charaka pendidikan asas di sekolah. Samiti pendidikan tinggi. Kalpa upacara pengorbanan Seksa fonetik Chandas prosodi dan meter Nirukta epitomologi Vyakarana tatabahasa Jyotisa - astronomi

Vendagas yang digunakan:


ORANG

TAMIL

Tinggal di Tamil Nadu. Tergolong dalam kumpulan Dravida. Kegemilangan Zaman Sangam.

SANGAM

BERMAKSUD:

Menandakan majlis atau akaemi penyair2 mahir yangberkumpul di Madurai untuk membincangkan dan membentangkan hasil ciptaan masing2 serta mengawasi perkembangan kesusasteraa dan BahasaTamil.

PEMBAHAGIAN

NEGERI KEPADA LIMA

KAWASAN

Kurinci kawasan pergunungan Mullai kawasan rumput Palai kawasan gurun Marutham kawasan pertanian Neythal kawasan pantai

UNSUR2

ALAM DISEBUT DALAM PUISI

Tumbuh2an
Asas kepercayaan mereka.

Bunga

Untuk pemujaan dan kekasih.


Menggambarkan pemerintah yang besar dan berbudi.

Gunung

Kesuburan alam

Moral yang baik, adat dan sopan santun.


Keagungan dan kebahagiaan.

Keindahan alam

PERKAHWINAN

Berdasarkan kepada taraf, keluarga, kekuatan, umur, kesucian, kelakuan dan kekayaan. Gadis jadi hadiah untuk pemenang pertandingan menundukkan lembu jantan. Perkahwinan dibuat di rumah perempuan.

MAKANAN

Makan bijiran, sauran, buahan kacang, kambing, ayam ikan, susu dan madu. Zaman Sangam awal, kul, kali, motakam. Apam, tosai dan puttu. Makan atas daun pisang. Amalkan Viratam (puasa) untuk dapatkan suami yang baik. Tidak makan daging pada hari2 tertentu. Binatang dikorbankan untuk dewa dewi.

PAKAIAN

DAN PERHIASAN

Atai dan utai ialah perkataan bagi pakaian. Pakaian talai (daun) dan maravuri (kulit pahon) digantikan dengan kampalam (kain bulu). Perhiasan seperti totu, valai, motiram dan cutti masih digunakan. Barang emas, batu berlian, kappu (gelang tangan) dan silambu (gelang kaki) disebut dalam karya2. Perempuan mamakai perhiasan untuk kecantikan. Lelaki memakai perhiasan untuk kekuatan dan keberanian.

KEDUDUKAN

WANITA

Dihormati tetapi tidak diberikan taraf yang sama dengan lelaki. Perempuan yang baik bersifat pemalu (nanam), merendahkan diri (madam), payirppu dan pasif. Wanita dalam kesusasteraan Sangam:

Berkahwin dan mempunyai keluarga. Menjadi pertapa. Pelacur atau perempuan simpanan.

BIDANG

EKONOMI

Pekerjaan mengikut kawasan:


Kurinci (kawasan pergunungan) pemburu. Palai (kawasan gurun) - perompak. Mullai (kawasan gurun) - penternak. Marutham (kawasan pertanian) - petani. Neythal (kawasan pantai) nelayan.

Perdagangan tukar barang dibuat di Angadi. Cukai daripada hasil eksport digunakan untuk membina kuil2 dan kemudahan2 awam.

BIDANG

POLITIK

3 kerajaan besar monarki memerintah orang Tamil:


Chera, Chola dan Pandya.

Jawatan raja diwariskan turun-temurun. Raja tidak mempunyai kuasa mutlak kerana dikawal oleh malis menteri2. Raja2 berpendidikan tinggi dan bincang kesusasteraan dan mencipta sajak. Tentera diraja dibahagikan kepada:

Infantri, kuda, gajah dan kereta kuda.

Pengintip dan duta penting dalam zaman Sangam.

BIDANG

PENDIDIKAN

Bapa wajib membuatkan anaknya menjadi seorang terpelajar dan berbudi. Tujuan pendidikan untuk memperolehi pegetahuan tentang sains, sastera (prosa, puisi dan drama). Pelajaran seni halus ditekankan bagi kaum wanita. Pelajaran vokasional seperti pembinaan kapal, tukang tenun dan tukang kayu. Putera dan menteri diberikan pendidikan dalam hal politik dan pentadbiran.

UNSUR-UNSUR UNIK Tarian Manipuri dan Bharata Natyam. Alat muzik seperti tala dan sitar. Tiga jenis kuil Hindu: Nagara di India Utara mempunyai menara dan batu berbentu roda. Dravida di India Selatan memunyai tangga menara piramid. Vesara di India Tengah mempunyai dinding. Mereka mengembangkan matematik dan astrologi untuk menentukan upacara pengorbanan. Perubatan bermula pada zaman Vedik sebagai seni ilmu sihir.

BAHASA-BAHASA

INDIA

Terdapat 750 bahasa. Hanya 14 bahasa utama diakui perlembagaan. Dibahagikan kepada 2 kumpulan:

Bahasa2 Indo-Arya termausk:

Bengali, Gujarati, Hindi, Kashmiri, Punjabi, Sanskrit, Urdu dan Sindhi dan juga bahasa Sinhala di Sri Lanka. Tamil, Malayalam, Kannada, Telegu, Gondi, dan Brahui.

Bahasa2 Dravida: