Anda di halaman 1dari 6

SISTEM BREK UDARA

PENGENALAN SISTEM BREK UDARA

Brek udara sepenuhnya dapat berfungsi tanpa bantuan dan operasi dengan tekanan rangkaian yang amat rendah dalam masa yang sama ia dapat menghasilkan brek yang amat berkesan untuk dialihkan ke sistem brek sama ada drum, kekasut, disc dan pad brek. Sistem brek kenderaan berat adalah sama dengan sistem brek kenderaan ringan tetapi disesuaikan dengan struktur kenderaan berat.

FAKTOR YANG MENYEBABKAN KECEKAPAN BREK

Geseran diantara kekasut brek dengan drum brek. Geseran diantara permukaan tayar dengan jalan. Tekanan pada pedal brek. Kehilangan tindakbalas brek terhadap tayar. Kehilangan tindakbalas brek terhadap pemacu.

KENDALIAN SISTEM BREK UDARA

Udara dimampatkan dari pemampat udara dan dikeluarkan ke tangki udara mampatan melalui injap nyah beban. Injap brek kaki mengelakkan tekanan dalam sistem brek. Injap brek kaki/kaki pemandu mengawal isipadu udara mampat yang dihantar kepada brek chamber(actuator) berkadaran dengan tekanan yang dikenakan oleh pemandu bergantung kepada keadaan membrek. Bagi brek kecemasan, tekanan yang maksimum dikenakan dalam keadaan biasa, tekanan adalah perlahan. Brake chamber mempunyai gegendang yang bertindak untuk menukar tekanan udara kepada tenaga mekanikal. Tekanan udara mampatan akan bertindak ke ataspermukaan gegendang yang bersambung dengan rod tolak(push rod) dan seterusnya mengerakkan kekasut brek danseterusnya mengerakkan kekasut brek secara mekanikal. Tolok tekanan dipasang dalam kabin kenderaan untuk menunjukkan tekanan udara dalam sistem. Tolok tekanan rendah juga terdapat dalam kabin-memberi amaran kepada pemandu sama ada secara bunyi atau penglihatan bila tekanan udara rendah.

KOMPONEN UTAMA BREK UDARA

Pemampat udara Injap nyah beban Tangki penyimpan udara Injap keselamatan Injap brek kaki Brake chamber

PERBEZAAN ANTARA SISTEM BREK HIDRAULIK DENGAN SISTEM BREK UDARA

Sistem brek hidraulik mengunakan cecair sebagai medium kerja manakala brek udara mengunakan angin. Perbezaan komponen yang digunakan. Brek hidraulik untuk kenderaan ringan manakala brek udara untuk kenderaan berat. Sistem brek udara mempunyai reservoir.

Kos penyelengaraan sistem brek udara adalah lebih tinggi berbanding dengan brek hidraulik.

KESIMPULAN

Sistem brek udara hanya digunakan pada kenderaan berat sahaja. Sistem brek udara dapat menghasilkan udara mampatan untuk membekalkan daya bagi mengerakkan komponen-komponen dalam sistem. Kecekapan sistem brek udara adalah lebih tinggi berbanding dengan sistem brek yang digunakan pada kenderaan biasa. Setiap komponen pada sistem brek udara mempunyai fungsinya tersendiri dimana dapat mengendalikan rangkaian sistem brek dengan lebih cekap tanpa menganggu sistem yang lain. Walaubagaimanapun, penjagaan yang rapi adalah penting bagi memastikan sistem ini dapat mengendali dengan baik. Jika salah satu komponen daripada sistem ini tidak berfungsi, semua komponen didalam rangkaian ini tidak akan berfungsi. Selain itu, sistem brek udara tidak boleh ditekan sekerap mungkin kerana tekanan udara yang diperlukan tidak dapat dimampatakan dalam masa singkat.

Ia juga tidak boleh menyimpan tekan yang lebih dalam sistem brek udara. Brek jenis ini juga biasanya akan menghasilkan bunyi yang bising terutamanya ketika membuang tekanan udara yang termampat.