Anda di halaman 1dari 4

Acara Jarak Sederhana:1500 meter Satu lagi acara yang tergolong sebagai acara lari jarak sederhana ialah

1500 meter. Sekali lagi ada sesetengah pihak tidak bersetuju mengkategorikan 1500 meter sebagai acara jarak sederhana, sebaliknya mereka lebih meletak acara ini sebagai acara lari jarak jauh. Bagaimanapun, mengikut pembahagian tidak rasmi yang dibuat oleh IAAF, acara ini lebih sesuai digolongkan sebagai acara lari jarak sederhana. Atas alasan ialah kerana, risalah kebanyakan buku tentang sukan olahraga yang ditulis oleh penulis-penulis barat, memasukkan acara ini sebagai acara lari jarak sederhana. Jarak acara ini ialah tiga pusingan balapan 400 meter dan diikuti dengan jarak 300 meter lagi. ini bermakna pelari dikehendaki berlari sejauh 3 pusingan. Permulaannya ialah pada akhir selekoh pertama balapan. Acara ini disertai oleh lelaki dan juga wanita, dari peningkat sekolah hinggalah ke peringkat antarabangsa. Latihan yang intensif dan konsisten amat penting bagi mereka yang ingin mengambil bahagian dalam acara ini dan sesuatu yang tidak semudah yang dijangkakan untuk mencapai tahap kecergasan dan ketahanan yang tinggi untuk berlari pada jarak sebegini. Ramai berpendapat bahawa kaedah latihan yang progresif yakni daripada yang senang kepada yang sukar, digalakkan bagi mencapai kejayaan. bagi mencapai peringkat-peningkat mi, pelari harus melalui latihan yang lama dan bersistem supaya jantung, paru-paru dan otot dapat dilazimkan bagi memperoleh keperluan oksigen apabila kadar larian ditingkatkan.

Aturan dan Cara Larian 1. Pelari akan berlari sejumlah 3 % pusingan balapan 400 meter, yang bermula pada akhir selekoh pertama balapan. 2. Pelari akan berlari tanpa mengikut lorong dan mula hingga ke akhir penlumbaan. 3. Pelari tidak dibenarkan keluar meninggalkan balapan sebelum menamatkan larian, cuba penghalang pelari lain atau merempuh pelari lain ketika berlari. 4. Pelari hendaklah mula berlari setelah isyarat dan arahan diberikan oleh pegawai pelepas. 5. Pelari dibenarkan memakai kasut lanian atau spikes, kasut biasa, atau tanpa berkasut. Bagaimanapun adalah lebih baik dan wajar mereka memakai spikes bagi memudahkan larian. 6. Pelari hendaklah menamatkan larian dengan melepasi pita atau gansan penamat yang disediakan.

7. Pelari hendaklah memakai pakaian yang sesuai untuk sukan olahraga dan khasnya untuk acara ini. 8. Pegawai perlumbaan akan memberi isyarat apabila pelari mempunyat baki satu lagi pusingan lariannya. 9. Pelari hendaklah mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang ditetapkan dan keputusan yang dicapai dan disahkan oleh pegawai perlumbaan adalah muktamad. 10. Pelari tidak dibenarkan menggunakan sebarang alat bantu atau bahan-bahan penguat yang dilarang oleh IAAF.

MOHAMAD HILMIINSTITUT PERGURUAN RAJA MELEWAR, SEREMBAN,NEGERI SEMBILAN.EMAIL : admin@mohdhilmi.com Larian jarak sederhana meliputi jarak 800 meter dan 1500 meter. Berdasarkanrekod masa lalu dan sekarang pemegang rekod dunia bagi acara 800 meter dan1500 meter kebanyakkan ialah atlet yang berusia 25 tahun manakal bagi atletwanita pula ialah berusia 27 tahun. Teknik larian jarak sederhana Teknik larian jarak sederhana untuk para atlet akan diterangkan dalam bentukbergambar dan catatan di sebelah gambarajah untuk memudahkan pemahamanumum.Kaki dalam keadaan menendang ke tanah di bawah pusattarikan gravity (sekitar kawasan hips). Kaki yangmenendang akan berada sedikit diluar kawasan kaki danbola dari kaki ke kaki yang tengah. Kaki yang berada diatas akan turun hingga ke bahagian tumit. Kaki ini akanmenyokong dan meneruskan langkah seterusnya.Sebagai kaki menendang ke tanah juga terdapatbeberapa lengkungan lutut. Ini tidak boleh terlaluberlebihan, jadi kekuatan kaki perlu ditingkatkan untukmemastikan stability dalam di sekitar lutut. Terdapat jugabeberapa gerakan di sekitar hip girdle. Ini dijalankansecara berlebihan atau over load sehingga kekutanlatihan untuk seluruh kawasan kaki terutamanyabahagian abdominal dan lower back diperlukan. Iniadalah sangat penting di kawasan ini supaya stabil,sehingga memberikan kekuatan untuk langkah larian. Sebagai bahagian depan tubuh atau torso bergerakkehadapan kaki, pergerakan di mulakan dan tendon dariotot ke tumit ditempatkan dibawah tekanan tinggi. Olehkerana itu, ia penting bahawa aktiviti regangan danpenguatan daerah otot kaki dimasukkan ke dalamsesi latihan . Otot di betis akan membalas tindakan reflexkerana otot tersebut akan ditempatkan dekat denganstretch dan kontrak dengan cepat, sehingga sepertinya

Kaki sekali lagi menendang ke lantai dengan gerakanperlahan, dan menjadikan atlet menjadi lebih laju. Catatan Umum. a)Ayunan lengan hendaklah di sekitar 90 darjah.b)Badan kembali tegak lurus ke depan dengan sedikit membongkok

LATIHAN ANSUR MAJU Latihan ansur maju terbahagi kepada latihan mendorong, larian teknik pecut, latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan. a) Latihan mendorong - Berlari dalam kawasan terhad dan menyentuh objek yang dimaklumkan - Berlari mengutip pundi saga/ kacang secara berganti-ganti dalam kumpulan - Larian bayang-bayang: secara berpasangan, seorang mengejar dan seorang lagi berlari untuk mengelakkan diri disentuh - Lari berganti - ganti ulang-alik: larian 20 meter berkumpulan b) Larian teknik pecut - Berlari dengan melangkah panjang - Berjalan dengan lutut tinggi; berlari dalam kumpulan, mengangkat lutut - Berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.

- Berlari skip dengan bahagian bawah kaki diluruskan. - Berlari dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan. - Berlari menyepak ke belakang. - Berlari dengan lutut tinggi dan memecut - Latihan pergerakan tangan ; berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. c) Latihan kekuatan Kaki dan latihan pecutan - Melonjak untuk jarak. - Melangkah panjang ( bounding ) - Melonjak dan melangkah melepasi halangan. - Melompat, memusing, mendekam, dan memecut. - Berpasangan : Berlari dengan halangan oleh tarikan rakan.