Anda di halaman 1dari 2

Latihan-latihan Spesifik Lari Berpagar i. Lari berirama Tujuan - Lari berirama bertujuan untuk mengenali rentak larian berirama.

Arahan 1. Tandakan ruang 1.5 meter dengan jarak 6/7 meter dari setiap ruangan. 2. Lari diantara ruang itu. 3. Elakkan melompat semasa melakukan latihan ini.

ii.

Lari Berirama Merentasi Halangan Tujuan - Untuk membiasakan atlet berlari melepasi halangan menggunakan rentak larian. Arahan 1. Tandakan 1.5 meter dengan jarak 6/7 meter dari setiap ruangan. 2. Letakkan halangan seperti kotak dan dalam ruangan 1.5 meter itu. 3. Lari dengan menggunakan 3 langkah dalam ruangan 6/ 7 meter tadi.

iii.

Melompat Di Sisi Halangan Tujuan Membiasakan kaki hadapan dan kaki belakang melepasi halangan.

Arahan 1. Gunakan beberapa halangan dengan tinggi halangan yang sesuai untuk mempelajari teknik ini. 2. Setiap halangan dipisahkan dengan jarak 7-8 meter. 3. Gunakan 3 langkah larian untuk setiap ruangan antara halangan.

iv.

Latihan kaki belakang atau trial Tujuan Meningkatkan kebolehan kaki melepasi halangan.

Arahan 1. mulakan latihan dengan berdiri tegak. 2. tambahkan halangan bagi mendapatkan ketinggian yang betul. 3. Seterusnya lakukan latihan berjalan perlaahran diantara halangan dengan memberi tumpuan kepada kaki sahaja. 4. Sebagai contoh kaki melangkah halangan tersebut dan kaki melepasi halangan.