Anda di halaman 1dari 11

KISI-KISI & SOAL ULANGAN UMUM SEMESTER GANJIL

TINGKAT MTs KOTA TANGERANG


TAHUN PELAJARAN 2009/2010

Mata Pelajaran : Bahasa Inggris


Kelas : VII
INDIKATOR NOMO
BAHAN MATERI POKOK BENTUK
NO KOMPETENSI DASAR (kompetensi yang R
Kls/Smt PEMBELAJARAN SOAL
diujikan) SOAL
1 1.1. Merespon percakapan transaksional VII/1 Dialog ungkapan: Siswa mampu merespon
(to get thing done) dan interpersonal ungkapan- ungkapan:
(untuk bersosialisasi lisan secara  sapaan yang belum/sudah  Merespon sapaan Pilihan 1
akurat, lancar dan bertema yang dikenal yang belum/sudah Ganda
yang melibatkan tindak tutur dikenal
menyapa yang belum/sudah dikenal,  perkenalan diri Pilihan 2
memperkenalkan diri sendiri/orang sendiri/orang lain  Merespon Ganda
lain, memerintah atau melarang perkenalan diri
sendiri/orang lain Pilihan 3
 Personal Identity Ganda
 Menyebutkan ciri-
ciri seseorang Pilihan 4
 Description of thing Ganda
 Mendeskripsikan
ciri-ciri benda Pilihan 5
 perintah/larangan Ganda
 Merespon
perintah/larangan
1.2. Merespon makna dalam percakapan Dialog ungkapan-ungkapan : Mampu Merespon
transaksional ( to get things done ) ungkapan-ungkapan :
dan interpersonal (bersosialisasi )  Meminta dan memberi  Meminta dan Pilihan 6
yang mengunakan ragam bahasa informasi memberi informasi Ganda
lisan sangat sederhana secara
akurat, lancar dan berterima untuk  Ungkapan terima Pilihan 7
beriteraksi dengan lingkungan  Ungkapan terima kasih kasih Ganda
terdekat yang melibatkan tindak
tutur : meminta dan memberi  Permintaan maaf Pilihan 8
informasi, mengucapkan terima  Permintaan maaf Ganda
kasih, meminta maaf, dan  Kesantunan Pilihan 9
mengungkapkan kesantunan  Kesantunan Ganda
2.1 Merespon makna tindak tutur yang teks lisan fungsional pendek merespon makna dalam
terdapat dalam teks lisan fungsional berupa: teks lisan fungsional
pendek sangat sederhana secara pendek berupa:
akurat, lancar dan berterima untuk  Instruksi  Instruksi Pilihan 10
berinteraksi dengan lingkungan Contoh: Ganda
terdekat  Keep Quiet!
 Pengumuman  Pengumuman Pilihan 11
Announcement ! Ganda
School will close tomorrow on
Friday, November 27th, 2009 since
it’s the “Iedul Adha Day”
 Daftar benda / barang  Daftar benda / Pilihan 12
yang ada dirumah barang Ganda

2.2. Merespon makna gagasan yang  Surat pribadi 1. Mengidentifikasi makna Pilihan 13
terdapat dalam teks lisan fungsional Hello, Azis. gagasan dalam teks Ganda
pendek sangat sederhana secara How’s going? lisan fungsional pendek
akurat, lancar dan berterima untuk We’re waiting for your berupa Personal letter
berinteraksi dengan lingkungan 2. Mengidentifikasi ciri Pilihan 14, 15
coming.
terdekat kebahasaan teks yang Ganda
Please go home soon. dibaca
Miss you so much
Linda, your beloved sister
Mum and Dad
3.1 Melakukan interaksi dengan - Menyapa yang belum/sudah  Mengungkapkan Pilihan 16
lingkungan terdekat yang melibatkan dikenal berbagai tindak tutur: Ganda
tindak tutur : orang menyapa yang A : Good morning. How Are - Menyapa yang
belum dikenal, memperkenalkan diri you? belum/sudah dikenal Essay 47
sendiri / orang lain, dan memerintah B : Fine thanks.
atau melarang - Memperkenalkan diri Pilihan 17
- Memperkenalkan diri sendiri/orang lain. Ganda
sendiri/orang lain.
A : Hi, I’m Rani - Menyebutkan ciri-ciri Pilihan 18
B : Hello, I’m Nina. seseorang Ganda
- Memerintah/melarang
A : Go away ! - Memerintah/melarang Pilihan 19
B : Okay. Ganda
A : Don’t be Noisy
B : I won’t.
3.2 Melakukan interaksi 1. Bertanya dan menjawab
dengan lingkungan terdekat tentang berbagai hal :
yang melibatkan tindak tutur :  Meminta dan memberi informasi  Meminta dan Pilihan 20
meminta dan memberi informasi, Contoh : memberi informasi Ganda
mengucapkan terima kasih meminta A: Where is it ?
maaf dan mengungkapkan B: It’s here.
kesantunan
 Mengucapkan terima kasih  Mengucapkan Pilihan 21
Thanks a lot. terima kasih Ganda
You’ re welcome.

 Meminta maaf  Meminta maaf Pilihan 22


I’ m sorry. Ganda
It’s Okay.

Ungkapan kesantunan 2. Mengungkapkan Pilihan 23


A. Please, come in. kesantunan Ganda
B.Thank you.
4.1 Mengungkapkan makna tindak tutur Teks Fungsional :
fungsional pendek sangat sederhana  Instruction 1. Memberi instruksi Pilihan 24
secara akurat, lancar dan berterima Ganda
untuk berinteraksi dengan lingkungan  Number 2. Menyebut penjumlahan Essay 50
terdekat dan pengurangan

 Greetings 3. Mengucapkan selamat Pilihan 26


Ganda
4.2.Mengungkapkan makna gagasan 1. Teks fungsional berbentuk :
dalam teks lisan fungsional pendek shopping list (Things to buy) Menyebutkan daftar Pilihan 25
sangat sederhana secara akurat, - Apples barang yang dibutuhkan. Ganda
lancar, dan berterima untuk - Oranges
berinteraksi dengan lingkungan - Mangoes
terdekat
5.1 Membaca nyaring bermakna kata, Bacaan singkat tentang;
frasa, dan kalimat dengan ucapan,  Our New Teacher 1. menentukan kata, Pilihan 27
tekanan dan intonasi yang berterima Mr. Andi is our new teacher. frasa dan kalimat Ganda
yang berkaitan dengan lingkungan He teaches English. He is fat but dengan baik dan benar
terdekat rather tall. He has short hair. His
hair is curly. He is about 30 years 2. menemukan Pilihan 28
old. He is very friendly. We like informasi tersirat. Ganda
him very much 3. Mengidentifikasi ciri Pilihan 29
kebahasaan teks yang Ganda
o The Jackson dbaca
Family
Mr. Jackson is an American 1. menemukan informasi Pilihan 30, 32
teacher, but he lives and works in tersirat. Ganda
Denpasar. He teaches English at 2. Mengidentifikasi ciri
SMP 8. He is a very good kebahasaan teks yang Pilihan 31
teacher. His students like him. dibaca Ganda
His wife is an Indonesian. She
comes from Medan. They have
one son and one daughter. The
children go to a primary school.

 Lucy’s Activities
Lucy gets up at 8 every 1. menentukan kata, frasa Pilihan 33
morning except on weekends. dan kalimat dengan Ganda
She has English on Monday, baik dan benar
Wednesday, and Friday at ten 2. menemukan informasi Pilihan 34
o’clock. She has History on tersirat. Ganda
Tuesday and Thursdays at two 3. Mengidentifikasi ciri Pilihan 35
o’clock. She takes Chemistry on kebahasaan teks yang Ganda
Monday from two o’clock to six dibaca
o’clock. She plays tennis on
weekends at four o’clock. She
eats lunch at twelve o’clock
everyday except Saturday and
Sunday
1. menemukan informasi Pilihan 36
 My daily activities tersirat. Ganda
I get up at 5 o’clock everyday. 2. Mengidentifikasi ciri Pilihan 37
After that I do Morning Prayer, kebahasaan teks yang Ganda
make the bed and do work out. At dibaca
6 o’clock I take a bath, eat
breakfast. I have a glass of milk
and a slice of bread for breakfast.
I go to school at 6:30. My school
starts at 7:00 and finishes at 1:30
pm. I arrive home at 2, and then
take a nap for two hours. In the
evening I join English Course at
the Takarina English Course. Then
I do my home work. After that I
watch TV for 1 hour. At 10 pm I go
to bed
5.2 Merespon makna yang terdapat Teks fungsional pendek 1. Mengidentifikasi Pilihan 38, 39,
dalam teks tulis fungsional pendek berbentuk: berbagai informasi Ganda 40
sangat sederhana secara akurat, a. Pengumuman dalam teks fungsional
lancar dan berterima yang berkaitan To all students. pendek berbentuk
dengan lingkungan terdekat We are pleased to inform you Pengumuman
that the ceremony of “National
Education Day” will be held on
Tuesday, 2nd May, 2009 at 07.00
a.m. Thank you for your kind
attention
Pilihan
b. greetings 2. Mengidentifikasi ciri Ganda 41
Dear Tom. kebahasaan ucapan
Congratulation on your winning selamat
the game.
Jane
6.1 Mengungkapkan makna gagasan  Teks fungsional pendek 1. Menyusun kata/urutan Pilihan 42, 43
dalam teks tulis fungsional pendek berbentuk: kata menjadi kalimat ganda
sangat sederhana dengan - Descriptive yang padu
menggunakan ragam bahasa tulis - Perkenalan 2. Menyusun kata/urutan Pilihan 44, 45
secara akurat, lancar dan berterima kata menjadi kalimat ganda
untuk berinteraksi dengan lingkungan  Kalimat sederhana terkait materi yang padu
terdekat dan jenis teks.
1. Menulis teks fungsional Essay 49
pendek pengumuman
6.2.Mengungkapkan langkah retorika Teks fungsional pendek tentang : Menyebutkan nama-nama Essay 48
dalam teks tulis fungsional pendek Nama-nama bulan bulan
sangat sederhana dengan
menggunakan ragam bahasa tulis Langkah retorika teks fungsional Essay 46
secara akurat, lancar dan berterima pendek Membuat kalimat negatif
untuk berinteraksi dengan lingkungan dan interogative
terdekat

Tangerang, 01 November 2009


Pembuat,

ADI AFRIYADI, S. Pd. I


NIP. 198003052005011004
I. Choose the correct answer a, b, c, or d!
1. Soni : Hi, I’m Soni. What’s your name?
Udin : Hi, My name is Udin. How do you do?
Soni : . . ..
a. Fine, thanks, and you?
b. How do you do.
c. Good, Thanks a lot.
d. Hi, I am alright, thanks.
2. Nina : “Hello, I’m Nina”
Betty : “….”
a. I’m not sure b. Fine, thanks c. I don’t know d. Hi, I’m Betty
3. Look at the picture!
Yuli....
a. has wavy hair
b. appears very old
c. looks fat
d. wears spectacles
4. Which statement is true according to the picture?
a. This animal is very tall. It likes to eat meat..
b. This animal has wings.
c. It is a big animal. It is grey.
d. It is a cute animal. Children like to have it. It eats carrots.
5. Teacher : ... boys! You disturb the students.
They are having a test.
Students : Sorry, Madam.
a. Look at me b. Be quiet c. Sit here d. Open up
6. Kiki : Hi, Zakky. …?
Zakky : Hi, Kiki. I live on Jl. Soekarno Hatta No. 100 West Jakarta.
a. Where do you live
b. Where are you
c. Who are you
d. How old are you
7. Mother : Rudi, can you help me to buy some fruits?
Rudi : Of course, Mom.
Mother : …, Dear.
Rudi : You’re welcome.
a. Thank you b. All right c. I’m sorry d. Excuse me
8. Ali : I’m sorry Fatimah, I have to sleep now.
Fatimah : ….
a. I don’t think so b. Fine, thanks c. Good night d. Never mind
9. Some one knocked the door when Mr. Amri was teaching. He said to one of his students….
a. “Close the door, please”.
b. “Open the door, please”.
c. “Don’t be noise”.
d. “Come in, please”.
10. Teacher : Keep Quiet, boys! You disturb the students.
They are having a test.
Students : ..., Madam.
a. I beg your pardon b. Sorry c. Excuse me d. Pardon
School will close tomorrow on Friday, November 27th, 2009 since it’s the “Iedul Adha Day”
11. The announcement above is about….
a. Iedul Fitri Day b. Iedul Adha Day c. School day d. Independence day
12. Below are the things we usually find in bed room EXCEPT ….
a. a blanket b. a pillow c. a knife d. a mirror
13. Look at the letter beside! Hello, Azis.
Who is Azis? He is … How’s going?
a. Linda’s father We’re waiting for your coming.
b. The writer Please go home soon.
c. Linda’s friend Miss you so much
d. Linda’s brother Linda, Mom and Dad
14. ‘Miss you so much’. (line 5th)
The word ‘you’ refers to …
a. Aziz b. Linda c. Mom d. Dad
15. From the text we know that Azis …
a. Is at home b. Works c. Is not at home d. Does not work
16. Sigit : Hi, Sinta. How are you?
Sinta : Hi, Sigit . …. Thank you.
Sigit : Well. Take care, OK?
Sinta : Of course, Sigit.
a. How do you do b. I’m fine c. Where do you live d. never mind
17. Rani :Nina, this is Eko.
Nina : Hi, Eko….?
Eko : Nice to meet you too.
a. See you later b. Glad to see you too. c. Good bye d. Nice to meet you
18. Look at the picture!
The man ….
a. has wavy hair
b. appears very old
c. has sharp nose
d. has dark skin
19. Mother : The room is very dark. Please …!
Andi : Okay, Mom.
a. Switch off the lamp b. Open the door c. close the window d. switch on the lamp
20. Look at the picture!
From the picture beside we know that the pillow is….
a. on the chair
b. on the bed
c. under the bed
d. above the chair
21. Sandi : Could you give me some water, please?
Anto : Oh. Here you are.
Sandi :…
a. Thanks a lot b. You’re welcome c. all right d. It’s okay
22. Mother : Ahmad, have you bought me some sugar?
Ahmad : …, Mom. I forgot.
Mother : Never mind.
a. No. I don’t b. Yes, I have c. No. I haven’t d. Yes I do
23. Aini : I need fresh air. Could you …, please?
Dea : All right. I’ll do it.
a. Close the door b. move the table c. turn on the lamp d. open the window
24. Teacher : all right, students. Answer my question!
Students : Excuse me, Sir. Can we open the book?
Teacher : No. … Are you ready?
Students : Yes, Sir.
a. Come to me! B. Close your book! C. Open Your book! D. Explain to me!
25. PRICES OF FRUITS:
Apples Rp. 4.000/Kg - Oranges Rp. 3.000/Kg - Mango Rp. 5.000/Kg
From the list above if we buy 1 Kg of apples and 2 Kg of oranges we have to pay ….
a. Rp. 7.000,- b. Rp. 8.000,- c. Rp. 9.000,- d. Rp. 10.000,-
26. Nia : Hurrah! I passed the test well.
Resti : ….
Nia : Thank you.
a. Never mind b. Congratulation c. I am sorry d. All right
Mr. Andi is our new teacher. He teaches English. He is fat but rather tall. He has short hair. His hair is
curly. He is about 30 years old. He is very friendly. We like him very much.
27. What is Mr. Andi like? He is….
a. fat and short b. fat and tall c. very old and strict d. slim and tall
28. When was Mr. Andi born if it is 2009? He was born in …
a. 1981 b. 1980 c. 1979 d. 1978
29. Based on the text, which statement is NOT TRUE.
a. Mr. Andi is a kind teacher.
b. The students hate Mr. Andi.
c. He does not have long hair.
d. Mr. Andi is still young.
The text is for no.30 – 32.
The Jackson Family
Mr. Jackson is an American teacher, but he lives and works in Denpasar. He teaches
English at SMP 8. He is a very good teacher. His students like him.
His wife is an Indonesian. She comes from Medan. They have one son and one
daughter. The children go to a primary school.
30. What does Mr. Jackson do?
He is a ....
a. father b. teacher c. student d. house maid
31. She comes from Medan. (Line 3rd)
The underlined word refers to Mr. Jackson’s....
a. teacher b. daughter c. student d. wife
32. Where do the Jackson’s stay? They stay in ….
a. Denpasar b. Bantul c. Medan d. America

The text is for no. 33 – 34.


Lucy’s Activities
Lucy gets up at 8 every morning except on weekends. She has English on Monday,
Wednesday, and Friday at ten o’clock. She has History on Tuesday and Thursdays at
two o’clock. She takes Chemistry on Monday from two o’clock to six o’clock. She plays
tennis on weekends at four o’clock. She eats lunch at twelve o’clock everyday except
Saturday and Sunday
33. ‘Lucy gets up at 8 every morning except on weekends”.
The synonym of underlined word is ….
a. Saturday b. Sunday c. Monday d. Friday
34. Based on the text above we know that Lucy has English … a week.
a. once b. twice c. three times d. four times
35. Lucy has many activities week. She … an active girl.
a. is b. are c. do d. does
The text is for no. 36 – 37
My Daily Activities
I get up at 5 o’clock everyday. After that I do Morning Prayer, make the bed and do work out. At
6 o’clock I take a bath, eat breakfast. I have a glass of milk and a slice of bread for breakfast. I
go to school at 6:30. My school starts at 7:00 and finishes at 1:30 pm. I arrive home at 2, and
then take a nap for two hours. In the evening I join English Course at the Takarina English
Course. Then I do my home work. After that I watch TV for 1 hour. At 10 pm I go to bed.

36. From the text above, we know that the writer studies at school for ….
a. five hours b. five and half hours c. six hours d. six and half hours

37. What does the writer do at 3 p. m.? He ….


a. Does his homework b. Takes a nap c. Watches TV d. Joins English Course

Announcement
We are pleased to inform you that the ceremony of “National Education Day” will be held
on Tuesday, 2nd May, 2009 at 07.00 a.m. Thank you for your kind attention
38. The purpose of the text above is....
a. the invitation for “ceremony.
b. the Information of ceremony
c. a kind of attention
d. The Education Day
39. ‘May’ is the … month of a year.
a. first b. third c. fifth d. seventh
40. From the text above, we know that the ceremony will be held in ....
a. the morning b. the afternoon c. the evening d. the night

Dear Tom.
Congratulation. You won the match.
Jane

41. The letter above is a kind of …


a. Announcement b. Instruction c. greeting d. permit ion
42. Arrange the jumbled words below into a good sentence!
go – I – by – school – bus – to – every day
1 2 3 4 5 6 7
a. 1-2-3-4-5-6-7 b. 2-1-4-5-6-3-7 c. 2-1-6-4-3-5-7 d. 7-5-1-6-2-3-4
43. Arrange the jumbled words below into a good sentence!
Football – the – play – They – field – in
1 2 3 4 5 6
a. 2-3-1-4-5-6 b. 4-3-2-1-6-5 c. 4-3-2-5-6-1 d. 2-5-3-4-6-1
44. Arrange the sentences below into a good paragraph!
1. We love her very much.
2. Mrs. Hanum is our new English teacher.
3. She is very friendly.
4. She is slim and rather tall.
a. 1-3-2-4b. 2-1-4-3 c. 1-2-3-4 d. 2-4-3-1
45. Arrange the sentences below into a good paragraph!
1. My name is Abdullah. I come from Banten.
2. Good morning, Class. I would like to introduce myself.
3. That’s all. Thank you very much.
4. I live on Jl. Hayam Wuruk no. 9 North Jakarta.
The correct paragraph is ….
a. 2-1-4-3 b. 1-4-3-2 c. 2-3-4-1 d. 3-4-2-1

II. Answer the following questions correctly!


46. Change this sentence into negative and interrogative form.
Andi reads al-Qur’an every after praying.

47. Sandi meets Anna in the park.


Sandi : …. My name is Sandi.
Anna : Good afternoon. I am Anna. How do you do?
Sandi : …. Well, Anna. I have to go now. ….
Anna : Bye.

48. Mention the months of a year!

49. Write an announcement about The Independence Day ceremony!

50. Write into English!


a. 11th = ….
b. 22nd = ….
c. 14 + 20 = 24 ( ….
d. 15 – 8 = 7 ( ….
KUNCI JAWABAN ULANGAN AKHIR SEMESTER GANJIL
MATA PELAJARAN BAHASA INGGRIS
TAHUN PELAJARAN 2009-2010

Pilihan Ganda

1. B 11. B 21. A 31. D 41. C

2. D 12. C 22. C 32. A 42. C

3. A 13. D 23. D 33. B 43. B

4. C 14. A 24. B 34. C 44. D

5. B 15. C 25. D 35. A 45. A

6. A 16. B 26. B 36. D

7. A 17. D 27. B 37. B

8. C 18. C 28. D 38. B

9. B 19. D 29. B 39. C

10. B 20. B 30. B 40. A

Essay
46. ( - ) Andi doesn’t read al-Qur’an every after praying
( ? ) Does Andi read al-Qur’an every after praying?

47. 1. Good afternoon


2. How do you do
3. Good bye.

48. January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December

49. Announcement
We are pleased to inform you that the ceremony of Independence day will be held on Monday, 17th of
August 2009 in School yard.

50. 1. Eleventh
2. Twenty second
3. fourteen plus twenty is twenty four
4. Fifteen minus eight is seven