Anda di halaman 1dari 2

RANCANGAN PENGAJARAN KEMAHIRAN ASAS BOLA BALING KEMAHIRAN: Melantun dan Mengawal Bola Bil AKTIVITI PENERANGAN 1 Memanaskan

Badan; Permainan `Lantun dan Kacau Pelajar lantun dan kawal bola masing-masing. Lantun dan kawal Pelajar cuba kacau dan tolak bola Bola. rakan lain.

Latih Tubi Kemahiran: a. Melantun dan kawal bola secara Zig-zag Pelajar melantun dan mengawal bola dan bergerak secara zig-zag. Butir mengajar: Mata pandang bola Guna hujung jari untuk kawal bola Rendahkan badan untuk imbangan.

b. Melantun dan kawal bola dalam bentuk segi tiga

Pelajar melantun dan mengawal bola dalam bentuk segi tiga. Butir mengajar: Mata pandang bola Guna hujung jari untuk kawal bola Rendahkan badan untuk imbangan.

Bil

AKTIVITI c. Melantun dan kawal bola melalui halangan bangku

PENERANGAN Pelajar melantun dan mengawal bola melalui halangan. Butir mengajar: Mata pandang bola Guna hujung jari untuk kawal bola Rendahkan badan untuk imbangan.

Permainan Kecil: a. Permainan 4 vs 4 Permainan 4 vs 4 Pelajar dibahagi kepada dua kumpulan (4 orang satu kumpulan). Tiap pasukan akan cuba untuk mendapatkan jaringan dengan melontar bola mengenai skitel (kon). Pemain TIDAK dibenarkan berada dalam zon larangan. Pasukan yang mendapat jaringan terbanyak dikira pemenang. Aktiviti Regangan: Berjalan seperti gajah Goyang seluruh badan Tariknafas dan hembus nafas

Zon larangan 4 Penutup (Aktiviti Pulihan); X X X X X X X X X X G X X X

Disediakan oleh: