Anda di halaman 1dari 6

Ancaman kepada orang utan Kemusnahan dan kemusnahan hutan hujan tropika, khususnya hutan pamah, di Borneo dan

Sumatera adalah sebab utama orangutan diancam kepupusan. Ini telah disebabkan terutamanya oleh aktiviti manusia (sengit pembalakan undang-undang, pembalakan haram, penukaran hutan kepada ladang kelapa sawit dan ladang balak, perlombongan, pembersihan hutan untuk penempatan, dan pembinaan jalan raya) dan juga oleh api besar-besaran yang dibantu oleh El Nino cuaca fenomena. Selain itu, perdagangan haiwan haram telah menjadi satu faktor dalam kemerosotan populasi orang utan liar. Akhirnya, orangutan yang kadang-kadang diburu dan dimakan oleh sesetengah orang asal Borneo serta pembalak asing dan pekerja ladang yang tidak mempunyai pemakanan larangan terhadap makan bushmeat primat. Pembalakan haram (Taman Negara Gunung Park) Gambar Ruwindrijarto / Agensi Penyiasatan Alam Sekitar Pada satu masa, populasi orang utan liar di dunia mungkin termasuk menaik beratus-ratus beribu-ribu individu, tetapi anggaran semasa menunjukkan jauh kurang orangutan liar kini kekal. Dalam dekad yang lalu, populasi orang utan mungkin telah menurun sebanyak 50% di dalam hutan. Walaupun perubahan iklim yang lalu mungkin telah bertanggungjawab untuk beberapa penurunan ini, orangutan terutamanya diancam oleh aktiviti manusia dan pembangunan yang menyebabkan kerugian dan kemusnahan habitat hutan mereka. Pada masa ini, IUNC telah mengklasifikasikan orang utan Borneo sebagai terancam dan orang utan Sumatera sebagai Terancam Kritikal

Kedua-dua spesies adalah penurunan yang teruk. Ini bermakna bahawa tanpa campur tangan drastik, orangutan tidak lama lagi mungkin pupus sebagai penduduk biologi yang berdaya maju di hutan.

Anggaran yang paling terkini saiz populasi orang utan dan pengagihan boleh didapati di IUCN Senarai Merah Spesies Laman Web Terancam. Taksiran Senarai Merah IUCN menunjukkan bahawa kira-kira 7300 orangutan Sumatera (Pongo abelii) kekal di hutan. Anggaran yang paling terkini bagi orangutan Borneo (Pongo pygmaeus spp.) Jatuh antara 45.000 dan 69,000 individu. Anggaran ini, bagaimanapun, telah diperolehi antara tahun 2000 dan 2003. Sejak masa itu, terdapat telah kehilangan habitat orang utan yang besar di kedua-dua pulau-pulau, ia adalah berkemungkinan bahawa nombor semasa di keduadua pulau sebenarnya di bawah yang diberikan dalam Senarai Merah IUCN.

http://www.canaryzoo.com/Endangered%2010%20species.htm 10 HAIWAN PALING TERANCAM

Sebab untuk Kepupusan Haiwan Haiwan membentuk sebahagian penting ekosistem alam. Alam telah dikurniakan semua untuk berkembang maju dan makmur. Tetapi, manusia yang pintar mereka semua mengambil kesempatan yang tidak wajar untuk berlumba ke hadapan, dan teras ketuanan ke atas orang lain. Perkembangan pesat penduduk manusia digabungkan dengan keperluan untuk pertumbuhan telah mencipta situasi walaupun di luar kawalan manusia.

Pembasmian hutan dan pencerobohan tanah telah membawa kepada kehilangan habitat untuk haiwan banyak. Ia adalah sebab yang paling penting untuk kepupusan haiwan. Hutan Hujan Tropika yang didiami oleh sebilangan besar haiwan. Permintaan yang besar bagi sumber hutan telah membawa kepada penubuhan industri berat dan lambat geraknya besar-besaran. Penjelasan hutan tropika untuk sumber kayu, untuk pengekstrakan sumber petroleum dan mineral, untuk tunai tanaman ladang, dan sara hidup pertanian telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan asli.

Kehilangan habitat mengurangkan kesihatan ekosistem, dan menyebabkan penurunan dalam bilangan spesies asli. Adalah dipercayai bahawa penghapusan 90 peratus habitat akan membawa kepada pengurangan dalam bilangan spesies sebanyak 50 peratus.

Selain itu, keupayaan menyesuaikan diri dalam persekitaran baru adalah sukar bagi spesies yang dipindahkan. Mereka menjadi mudah terdedah kepada masalah demografi dan perubahan alam sekitar. Beberapa peristiwa bencana dan gangguan genetik menambah kepada masalah mereka.

Pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar dalam haiwan dan badan-bahagian mereka telah menjadi sebab untuk kepupusan banyak haiwan. Tiger tulang dan tanduk badak dipercayai untuk memiliki sifat-sifat penyembuhan, yang digunakan secara meluas dalam membuat ubat tradisional di China. Gajah di seluruh dunia diburu untuk mereka gading-gading, yang berada dalam permintaan besar di pasaran antarabangsa. Animals in Afrika dibunuh untuk daging belukar (penggunaan daging haiwan liar) perdagangan manakala beberapa ekor haiwan yang ditangkap akan disimpan sebagai haiwan kesayangan.

Tambahan pula, perdagangan bulu adalah sangat popular di Eropah dan Amerika Syarikat pada 1950-an dan 1960-an. Permintaan berat dalam produk bulu membawa kepada pembunuhan haiwan secara besar-besaran untuk kulit bulu mereka. Adalah dianggarkan bahawa, dalam tahun 1960-an, kulit bulu

lebih daripada 10,000 Leopard, 3,000 cheetahs, 15000 jaguar, dan 200,000 Ocelots sedang diimport secara sah di Amerika Syarikat dan Eropah setiap tahun.

Penyelidikan bioperubatan juga telah mempromosikan perdagangan dalam haiwan. Ujian haiwan telah mewujudkan permintaan untuk mereka, yang dibawa oleh syarikat-syarikat penyelidikan bioperubatan untuk melaksanakan penyelidikan lanjut mereka pada dadah.

Perubahan iklim telah amat terjejas makhluk hidup. Pemanasan global disebabkan disebabkan pelepasan gas rumah hijau dan penipisan lapisan ozon telah mengancam kewujudan satu dan semua. Katak dianggap sebagai spesies terdedah akibat pemanasan global. Kehilangan katak Emas di Costa Rica adalah satu contoh klasik haiwan yang diancam dengan perubahan iklim.

Di samping faktor-faktor yang disebutkan di atas, pengenalan spesies bukan asli ke habitat baru telah mengancam kewujudan spesies asli. Pengenalan kambing dan lain-lain haiwan bukan asli di Kepulauan Galapagos terancam kura-kura Galapagos. Kambing makan apabila bekalan makanan kura-kura, dan telur kura-kura telah dimakan oleh babi anjing, yang baru diperkenalkan, dan tikus.

Oleh itu, spesies endemik haiwan telah menjadi terdedah kepada kehilangan habitat yang disebabkan oleh faktor manusia.

Haiwan Terancam Keinginan manusia untuk berkembang pesat telah memusnahkan habitat semula jadi haiwan liar, menjadikan mereka tidak berumah. Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam (IUCN) termasuk senarai nama-nama yang merah lebih 5,000 haiwan vertebrata, antara sejumlah 15.589 spesies, sebagai haiwan terancam.

Punca Endangerment

Sebab utama untuk haiwan terancam adalah aktiviti manusia yang tidak terkawal. Untuk meneruskan pembangunan yang tidak wajar, manusia telah mencipta kerosakan yang tidak boleh diperbaiki. Gas yang dipancarkan dari rumah hijau telah membawa perubahan iklim global yang menjejaskan semua orang. Sisa industri mempunyai air sungai yang tercemar dan hidupan marin.

Eksploitasi berlebihan haiwan untuk memenuhi keperluan manusia telah membawa kepada kejatuhan besar dalam bilangan mereka. Memburu Pengambilan Paus pada abad kedua puluh telah menjadikan mereka haiwan terancam. Pemburuan badak dan harimau adalah satu lagi punca yang serius nombor mereka jatuh. Tanduk badak dan tulang harimau digunakan secara meluas dalam membuat ubat-ubatan tradisional. Menurut IUCN, satu pertiga daripada amfibia, satu separuh daripada penyu air tawar, satu perlapan daripada semua burung, dan satu perempat mamalia berada dalam bahaya. Punca-punca untuk kehidupan mereka terancam secara langsung berkaitan dengan manusia. Simpanan Haiwan Terancam

Ia adalah penting untuk menyelamatkan haiwan terancam untuk mengekalkan keseimbangan ekologi. Alam mempunyai cara tersendiri mengekalkan keseimbangan. Jika kita tidak mengambil langkahlangkah untuk memastikan ia, kita akhirnya akan perlu menghadapi akibatnya.

Haiwan terancam perlu dijaga untuk nilai perubatannya mereka. Jika sekali mereka hilang, mereka tidak boleh digantikan. Tulang harimau digunakan sebagai penawar yang berkesan terhadap beberapa penyakit berbahaya seperti kanser.

Dengan melindungi habitat semula jadi haiwan liar, kita boleh melakukan banyak untuk menyelamatkan mereka. Kemajuan tamak manusia membahayakan haiwan. Hari ini, kebanyakan haiwan berada dalam senarai haiwan terancam. Gajah Asia, paus Biru, undan Brown, orang utan, Panda, Puma, ular gemeretuk, paus sperma, Kangaroo, Bactrian unta, Bengal harimau, Dhole, dll adalah beberapa haiwan yang terancam oleh aktiviti manusia.

Pertanian Undang-undang peribadi untuk keuntungan telah menyumbang dalam memulihkan keadaan sedikit. Menurut IUCN, undang-undang pertanian swasta untuk keuntungan telah meningkat bilangan kedua-dua Badak Hitam dan Badak Putih di Amerika Syarikat.

WWF (World Wildlife Persekutuan), yang ditubuhkan pada tahun 1961, telah memainkan peranan penting dalam memelihara hidupan liar. Ia telah membawa kesedaran pada orang dengan menjalankan latihan pelbagai di seluruh dunia.

Undang-undang khas untuk perlindungan hidupan liar dan memeriksa pemburuan haram telah dirumuskan oleh semua bangsa. Kerajaan-kerajaan di negara-negara memastikan tugas mereka untuk haiwan terancam.

Maklumat yang diberikan di atas pada haiwan terancam akan membantu anda untuk memahami keadaan sebenar. Walaupun sesetengah kerosakan telah dilakukan, masih terdapat skop yang banyak untuk memulihkan keadaan dengan usaha yang tepat pada masanya. Ia adalah tanggungjawab moral kita untuk memastikan kehidupan yang selamat untuk semua makhluk, sebaliknya generasi akan datang rakyat tidak mungkin dapat tahu tentang kehidupan yang akan pupus. KEKEJAMAN TERHADAP HAIWAN. Kekejaman haiwan adalah satu topik yang agak sensitif. Topik telah tidak diberikan bahawa kepentingan sebelum ini, tetapi kini hari banyak langkah-langkah tegas telah diambil supaya untuk menurunkan intensiti kekejaman haiwan. Kekejaman haiwan ditakrifkan sebagai "Mana-mana aktiviti yang membahayakan haiwan sama ada secara langsung atau tidak langsung". Tetapi kerosakan yang dilakukan kepada haiwan untuk melindungi kehidupan anda sendiri tidak dianggap sebagai Kekejaman Haiwan melainkan jika ia dilakukan dengan cara yang berperikemanusiaan yang akan mengurangkan kesakitan kepada haiwan. Merosakkan atau membunuh haiwan untuk keuntungan ekonomi am dimasukkan di bawah kekejaman haiwan dan dianggap sebagai jenayah yang serius.

Psikologi kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mendatangkan mudarat kepada haiwan hanya untuk keseronokan adalah lebih cenderung untuk berbuat demikian kepada manusia juga. Dalam circuses banyak haiwan dirawat sangat teruk. Tiada binatang mahu atau suka menunggang kitaran, berdiri tegak di atas kepala mereka, melompat melalui cincin kebakaran atau kira-kira pada bola dan lain-lain Tetapi haiwan di circuses tidak mempunyai pilihan selain berbuat demikian. Lagi mereka diseksa oleh jurulatih. Jurulatih menggunakan pemburu, cambuk atau buah elektrik walaupun untuk menyeksa mereka dalam usaha untuk melatih haiwan. Ini adalah jenis yang serius Penganiayaan Haiwan.

Kerajaan pusat telah diharamkan beruang menari. Bears sedang dilindungi di bawah akta perlindungan hidupan liar 1972. Beruang menari juga sangat kejam diseksa oleh Qualandars atau madaris untuk mengajar mereka tarian. Kecederaan fizikal juga dilakukan ke atas mereka. Haiwan yang digunakan dalam membuat filem atau sinematografi sering dirawat dengan teruk. Dengan makanan tidak diberi makan mereka dieksploitasi teruk untuk bekerja. Dalam adegan tindakan, haiwan yang dirawat teruk, mereka sering bertemu dengan kecederaan serius yang juga tidak dirawat. Banyak kali haiwan mati dalam adegan tindakan. Walaupun terdapat undang-undang untuk melindungi penggunaan haiwan dalam pembuatan filem, tetapi mereka tidak dikuatkuasakan dan diikuti oleh pembuat filem.

Burung disimpan dalam sangkar. Bukan sahaja ini, sangkar yang kecil, tidak mempunyai ventilasi yang baik, dan keadaan tidak bersih teruk. Terdapat kaum dan pergaduhan yang diatur untuk hiburan orang. Contoh ini adalah sabung ayam, gajah berjuang, dan lain-lain bangsa lembu Dalam perjuangan zakar ayam jantan yang diberi alkohol untuk menjadikan mereka Feisty. Ini pergaduhan zakar yang diharamkan di bawah "pencegahan kekejaman haiwan akta 1960". Tetapi kemudian juga ayam jantan ramai yang dipaksa untuk melawan sehingga kematian mereka dalam hampir semua bahagian negara. Pemenang satu perjuangan sekali lagi dipaksa untuk berperang pada pusingan seterusnya. Ini adalah Kekejaman Haiwan jenis yang serius di mana haiwan dipaksa untuk kematian mereka dengan cara yang sangat tidak berperikemanusiaan.

Zoo dibina untuk membantu haiwan dan untuk memberikan maklumat kepada rakyat biasa mengenai tingkah laku binatang ini. Ia adalah mengejutkan untuk mengetahui bahawa di zoo juga haiwan diseksa sangat teruk. Binatang-binatang ini sering disimpan dalam sangkar kecil. Ini sangkar jarang dibersihkan. Mereka penuh haiwan najis. Terdapat sangat kurang kemudahan perubatan yang terdapat di zoo.

Kita perlu mengambil langkah-langkah yang ketat ke arah menghentikan Kekejaman Haiwan. Apa yang kita boleh lakukan ialah membuat komitmen untuk tidak menggalakkan mana-mana jenis Penganiayaan Haiwan. Juga, segera melancarkan aduan terhadap orang yang berbuat demikian itu ke balai polis yang terdekat. Usaha-usaha ikhlas kami amat diperlukan untuk menghentikan ini. http://en.wikipedia.org/wiki/Cruelty_to_animals# Pongo pygmaeus terancam Populasi liar yang damai ini, bijak, monyet makan buah-buahan kini ditemui hanya di utara Sumatera dan Borneo. Berdasarkan daripada fosil yang ditemui di selatan China dan utara Vietnam, orang utan, dalam zaman prasejarah, lebih meluas diedarkan di seluruh hutan pamah tropika Asia Tenggara. Penduduk dunia sekarang nombor antara 15,000 dan 30,000 dalam hutan dan kira-kira 500 di zoo.

Punca utama bagi penurunan baru-baru ini adalah pemusnahan hutan yang berterusan, dan, sebahagian kecilnya, pembunuhan haram wanita dewasa untuk mendapatkan juvana untuk perdagangan haiwan. Spesis kini dilindungi sepenuhnya oleh undang-undang di seluruh rangkaian, tetapi penguatkuasaan adalah sukar di kawasan pedalaman. Rizab yang sedia ada di Sumatera dan Borneo adalah penting dalam survival orang utan. Rizab tambahan, pengurusan hutan, dan kawalan ketat perdagangan antarabangsa juga penting.