Anda di halaman 1dari 29

PENYALAHGUNAAN BAHAN DALAM SUKAN

AMANDA JOYCE HONORIOUS PISMP BM JAN 2010 PJM3112

APAKAH ITU PENYALAHGUNAA N BAHAN?

PENGHARAMAN DADAH DALAM SUKAN


PENYALAHGUNAAN BAHAN DALAM SUKAN

DADAH YANG DIHARAMKAN DI DALAM IOC

KESAN SAMPINGAN PENYALAHGUNAAN BAHAN

DOPING DALAM SUKAN

Penyalahgunaan bahan
penggunaan dadah yang bertentangan dengan kepentingan rawatannya.

Ianya merangkumi
alkohol tembakau kokain marijuana (ganja) dadah-dadah perangsang Lysergic Acid Diathylamide (LSD) inhalan ( bahan yang disedut ).

Doping Dalam Sukan merujuk kepada penggunaan dadah/ubat yang diharamkan oleh International Olympic Council (IOC), bagi tujuan mendapatkan kelebihan daIam prestasi atlit.

KESAN SAMPINGAN NEGATIF PENYALAHGUNAAN BAHAN

Kematian

Bunuh diri Gangguan emosi dan perasaan Insomnia Keresahan

Kerosakan hati dan buah pinggang


Kemalangan atau kecederaan

Masalah kardiak

Ketidakseimbangan hormon

Pitam
Keganasan Pembunuhan

Kesan steroid terhadap lelaki : Aggresif Kanser prostat Pengecutan testis Kesan steroid terhadap perempuan: Excess hair growth Suara menjadi garau Gangguan menstrual

Pengharaman dadah dalam sukan dijustifikasikan sebagai


Bahan yang memberi kelebihan kepada atlit yang menggunanya serta melanggar segala peraturan dalam pertandingan dan makna keadilan dalam pertandingan cara pengambilan dan jumlah yang digunakan memudaratkan seseorang individu.

DADAH YANG DIHARAMKAN OLEH IOC

STIMULAN DAN NARKOTIK

KAEDAH DOPING

STEROID ANABOLIK

DADAH YANG DIHARAMKAN OLEH IOC

HORMON PEPTIDA

AGEN DIURETIK

PENGHALANG BETA

STIMULAN DAN NARKOTIK

STIMULAN DAN NARKOTIK

Telah digunakan sejak awaI 1970an. Tujuan penggunaan stimulant begitu nyata kerana bahan seperti amfetamin memberi tenaga serta ketahanan yang amat baik terutama dalam pertandingan seperti lumba basikal, Iarian jarak jauh, acara renang, semuanya yang memerIukan daya tahan.

Bahan seperti kafein, ephedrine, pseudoephedrin menyulitkan lagi kawalan kerana bahan ini terdapat dalam pelbagal minuman dan makanan dan juga ubatubatan over-the counter untuk pelbagai rawatan. Jumlah kafein melebihi 12 mg/mI di dalam urin misalnya akan dirumuskan sebagal positif.

Bahan-bahan narkotik pula menjadi ubat yang berkesan bagi meneruskan pertandingan tanpa menghirau kecederaan yang diaIami atlit.

Pengharaman narkotik adalah di atas dasar kesihatan kerana tindakan seperti ini memudaratkan lagi keadaan atlit.
Kanabis juga diharamkan atas dasar bahan ini membawa ketenangan dan meningkatkan keyakinan diri dalam menghadapi pertandingan.

STEROID ANABOLIK

STEROID ANABOLIK

Steroid anabolik merupakan dadah yang popular dalam kalangan atlit kerana keberkesanannya.
Steroid anabolik merangkumi Iebih 50% daripada dadah yang dikesan oleh makmal-makmal doping seIuruh dunia. Pengesanan hormon steroid seperti testosterone, DHT(dihydrotestosterone) dan DHEA (Dehydroepiandrosterone) memerlukan interpretasi yang begitu cermat kerana mereka juga merupakan hormon yang terdapat semuIajadi dalam badan manusia.

Perubahan fizikal begitu ketara pada pengguna steroid anabolik.


Bagi lelaki, perubahan otot yang bertambah, kehiIangan rambut, pertumbuhan buah dada dan masalah akne begitu ketara Manakala bagi wanita, terdapat tumbuhan rambut di beberapa bahagian badan termasuk muka serta perubahan suara yang semakin kasar. Secara klinikal, ujian makmal dilakukan dengan mengesan nisbah testosterone yang terdapat di dalam badan atlit.

Steroid anabolik adalah bahan yang digunakan di luar masa pertandingan oleh kerana manafaatnya serta perubahan yang diingini pengguna didapati semasa latihan. Sukan OIimpik di Atlanta merupakan kali yang pertama pengesanan menggunakan HRMS dilakukan supaya threshhold pengesanan yang begitu rendah dapat dilaksanakan. (alat mahal)

AGEN DIURETIK

AGEN DIURETIK

Menjadi pilihan atlit dalam usaha menghapuskan kesankesan dadah steroid menjelang pertandingan sukan.
Paras steroid dapat dikurangkan di bawah paras threshold pengesanan. Ini semakin penting bagi atlit oleh kerana makmal doping seluruh dunia kini lengkap dengan alat yang dapat mengesan dalam tahap ppb (parts per billion). Selain itu mengurangkan air di dalam badan memberi manafaat kepada bidang sukan yang menggunakan berat badan sebagal kriteria.

PENGHALANG BETA

PENGHALANG BETA

Ubat darah tinggi yang disalahgunakan oleh atlit dalam acara-acara sukan seperti memanah, menembak, dan bidang sukan yang memerlukan penumpuan seseorang.
Objektif pengunaan adalah untuk mengurangkan tremor dan kegugupan yang mungkin berlaku. Senarai ini termasuk jenis yang sering digunakan oleh pesakit seperti metoprolol hingga yang jarang digunakan seperti pindolol dan bisoprolol.

HORMON PEPTIDA

HORMON PEPTIDA

Merangkumi

hCG (human chorionic gonadotropin) eritropoietin (EPO) hormon pertumbuhan (hGH).

hCG dapat dikesan di dalam urin, manakala EPO dan hGH hanya dapat dlkesan di dalam serum darah.
EPO dan hGH belum dapat dinilai kerana kaedah pengesanan masih terhad kepada teknik ElA (enzyme immunoassay) dan RIA (radioimmunoassay) yang boleh diterima sebagai kaedah penyaringan tetapi belum lagi ujud kaedah ujian evidentiaI yang tidak boleh dipertikaikan dalam mahkamah

EPO dan hGH nyata mempunyai sebab-sebab tertentu, hCG biasanya mula diambil setelah tamat regimen steroid untuk merangsang semula hasilan testosterone endogenous
Beberapa jenis EPO sintetik didapati di pasaran dengan hasilan kesannya sama seperti peningkatan hasilan sel darah merah ke tahap 5-10 kali ganda kadar normal.

Malangnya, dengan jumlah sel merah yang melambung tinggi, darah menjadi likat sehingga jantung seseorang boleh terhenti dalam kepenatan bertanding.

Penyelidik percaya EPO telah menyebabkan 18 kematian di kalangan peIumba basikal Belanda dan Belgium sejak tahun 1987.

KAEDAH DOPING

KAEDAH DOPING

Ianya tidak melibatkan bahan asing tetapi merupakan manipulasi untuk meningkatkan prestasi melalui doping darah atau penipuan untuk mengelakkan daripada dikesan di dalam urin.

Melalui kaedah ini seorang atlit akan mengeluarkan Iebih kurang 200-250 ml darah dan dikembaIikan semula sel darah merah ke dalam sistem badannya 4-6 minggu kemudian sebelum bermulanya pertandingan. Cara ini meningkatkan hematokrit dan tidak secara langsung bekalan oksigen juga ditingkatkan untuk tujuan mendapatkan tenaga maksimum dan memperlanjutkan ketahanan.

RUJUKAN

Bellino, Dr. Ben. "Steroids: A Closer Look." Steroid Law. <http://www.steroidlaw.com> 1-3. Denham, Bryan E. "On Drugs in Sports in the Aftermath of Flo Jo's Death, Big Mac's Attack." Journal of Sport and Social Issues 23 (Aug. 1999) 362-367. Jennings, Maria. "Steroids." May 23 1999. Mayo Clinic Health Letter. <http://www.mayoclinic.com. 1-2. Kalawalski, Kathiann M. "Steer Clear of Steroid Abuse." Current Health. (Mar. 1999) 13-15. "Steroid Use in Young Athletes." National Clearinghouse of Alcohol and Drug Information. (May 11, 1998) 1.