Anda di halaman 1dari 5

NOTA RINGKAS TOPIK 12 SABUN DAN DETERGEN

Sabun dan detergen Penyediaan melalui saponifikasi Sifat-sifat Penggunaan

Pengeluaran sabun bermula di England sekitar penghujung abad ke-12. Pengusaha pembuatan sabun terpaksa membayar satu cukai yang banyak pada setiap sabun yang dihasilkan. Pemungut cukai akan mengunci tudung-tudung di kilang mendidihkan sabun setiap malam untuk menghalang pengeluaran sabun haram selepas masa yang ditetapkan tamat. Disebabkan oleh cukai yang tinggi, sabun ada satu item mewah , dan ia tidak memasuki faedah umum di England sehingga selepas cukai dimansuhkan dalam 1853. Dalam abad ke-19, sabun popular di seluruh Eropah. Pada peringkat awal, pengeluar-pengeluar sabun hanya mendidihkan satu larutan abu kayu dan lemak binatang. Bahan sabun terbentuk di atas periuk. Bila ia menyejuk, ianya akan mengeras dan membantuk sabun. Sekitar 1790, pembuat sabun di Perancis, Nicolas Leblanc membangunkan satu kaedah soda kaustik pemetikan

(natrium hidroksida) dari garam halus biasa (natrium klorida), menggantikan unsur abu kayu sabun. Ahli kimia Perancis Eugene Michel Chevreul meletakkan proses membentuk sabun (proses saponifikasi) ke dalam bahan kimia yang lebih konkrit dalam 1823. Dalam penghasilan sabun, lemak binatang, yang secara kimia diproseskan menjadi asid lemak, yang bertindak dengan alkali karbonat untuk membentuk sabun, meninggalkan gliserin sebagai satu keluaran sampingan. Sabun telah dibuat dengan proses industri sebelum akhir abad ke-19, walaupun rakyat di kawasan luar bandar, seperti perintis dalam kebaratan Amerika Syarikat, meneruskan usaha penghasilan sabun di rumah.

PENGILANGAN SABUN

Sabun buku tradisional dibuat dari lemak dan minyak atau asid lemak kerana lemak tersebut mampu bertindak balas dengan pangkalan-pangkalan larut air tak organik. Sumber-sumber utama lemak ialah lemak lembu daging lembu dan daging kambing, sementara palma, isirong kelapa dan palma minyak ialah minyak yang

digunakan dalam penghasilan sabun. Bahan-bahan mentah mungkin adalah prarawat membuang kekotoran dan menghasilkan warna dan bau.

Lemak haiwan

Lemak dari tumbuhan (sawit)

Kedua-dua penggunaan lemak haiwan dan sayuran digunakan secara berterusan dan hasil pemprosesan sabun dalam bentuk cecair, dikatakan sabun yang lengkap, dan satu hasil sampingan berharga, iaitu gliserin turut dihasilkan. Rujuk nombor (1) pada rajah di bawah. Gliserin diperoleh dari olahan kimia, diikuti oleh penyejatan dan penapisan. Gliserin halus ialah bahan industri penting digunakan dalam makanan, kosmetik, dadah dan banyak produk lain. Pemprosesan berikutnya ialah langkah selepas penyabunan atau peneutralan dikeringkan. Vakum pengeringan secara sembur digunakan untuk menukarkan sabun yang lengkap ke dalam bebola sabun kering . Rujuk nombor (2). Kandungan lembapan bebola akan berubah bergantung pada pasaran yang diingini.

Dalam langkah proses akhir, bebola sabun kering melalui garis penamat sabun buku. Unit pertama dalam talian ialah satu pengadun, yang dipanggil satu amalgamator di mana bebola sabun dicampur bersama dengan keharuman, colorants dan semua bahan-bahan lain. Rujuk nombor (3). Campuran kemudian dihomogenkan dan dihalusi melalui kilang-kilang menempa dan penapisan lengkap dan teksturnya kelihatan seragam. Rujuk nombor (4). Akhirnya, campuran secara berterusan dipicit keluar dan pekerja akan memotong unit-unit saiz bar dan mengecap sabun buku tersebut. Rujuk nombor (5).

Rajah menunjukkan proses pembuatan sabun buku

PENGILANGAN SERBUK DETERGEN Serbuk bahan cucian dihasilkan melalui teknik pengeringan sembur,

pengaglomeratan, pencampuran kering atau gabungan-gabungan kaedah-kaedah ini. Dalam proses pengeringan sembur, kering dan bahan-bahan cecair pertama digabungkan ke dalam sluri atau penggantungan tebal, dalam sebuah tangki (crutcher).

Rujuk nombor (1). Sluri dipanaskan dan kemudian mengepam keluar ke atas sebuah menara di mana ia disemburkan melalui muncung-muncung di bawah tekanan tinggi pada hasil titisan kecil. Titisan yang jatuh semasa udara panas, membentuk butiran berongga. Rujuk nombor (2). Butiran kering dipungut dari dasar menara semburan di mana mereka ditapis untuk mencapai saiz agak seragam (3). Selepas butiran telah disejukkan, ia dipanaskan dengan bahan-bahan sensitif yang tidak serasi dengan suhusuhu pengeringan sembur (seperti peluntur, enzim-enzim dan keharuman). Rujuk nombor 4. Pengeringan sembur tradisional menghasilkan serbuk yang berketumpatan rendah. Teknologi baru telah membolehkan sabun dan detergen industri mengurangkan udara di dalam butiran semasa pengeringan sembur mencapai ketumpatan lebih tinggi.

Rajah menunjukkan proses penghasilan serbuk detergen

PENGILANGAN CECAIR DETERGEN

Rajah menunjukkan proses penghasilan cecair detergen

Kedua-dua

kelompok

dan

proses-proses

pengadunan

berterusan

ialah

digunakan untuk mengeluarkan produk-produk pembersihan cecair dan gel. Penstabil boleh ditambah semasa pembuatan memastikan keseragaman dan kestabilan barangan siap. Dalam satu proses yang berterusan biasa, proses pengeringan, bahanbahan cecair ditambah dan dicampur kepada satu campuran seragam menggunakan pengadunan yang statik. Baru-baru ini, produk-produk cecair yang lebih pekat telah diperkenalkan. Satu kaedah mengeluarkan produk-produk ini menggunakan tenaga tinggi baru mencampurkan proses-proses dalam kombinasi dengan agen penstabil.