Anda di halaman 1dari 37

KRP3073 KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

GROUP : UPSI-B35(A112PJJ)

PENSYARAH : PN NURBIETA BT ABD AZIZ

TAJUK TUGASAN : TUGASAN 1 HURAIKAN ETIOLOGI, DEFINISI, PUNCA-PUNCA KECACATAN, CIRI-CIRI PERKEMBANGAN FIZIKAL, KOGNITIF DAN SOSIAL SERTA LANGKAH PENCEGAHAN KANAK-KANAK SINDROM DOWN

NAMA : HAPSAH BT MUNJIAT NO. MATRIK : D20102042640


1

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 PENGENALAN

TOPIK

MUKA SURAT 3 4 5 6-7 8 9 10 11 14 15 17

APAKAH ETIOLOGI SINDROM DOWN? APAKAH DEFINISI SINDROM DOWN? APAKAH JENIS-JENIS SINDROM DOWN? APAKAH PUNCA TERJADINYA SINDROM DOWN? BAGAIMANAKAH SINDROM DOWN INI DAPAT DISAHKAN? BAGAIMANAKAH SINDROM DOWN MENJEJASKAN ALAM KANAK-KANAK?

8 9

APAKAH CIRI-CIRI FIZIKAL KANAK-KANAK SINDROM DOWN? APAKAH MASALAH PERUBATAN YANG BERKAITAN DENGAN SINDROM DOWN?

10 11

APAKAH PEMULIHAN BAGI KANAK-KANAK SINDROM DOWN? BAGAIMANAKAH SUASANA YANG SESUAI UNTUK MEMBESARKAN KANAK-KANAK SINDROM DOWN?

18 - 20 21

12

APAKAH LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL BAGI MENGGALAKKAN PERKEMBANGAN KOGNITIF DAN SOSIAL SINDROM DOWN?

22

13

RUJUKAN

23

PENGENALAN

Anak adalah anugerah daripada Allah SWT yang sangat berharga. Pasangan yang telah mendirikan rumah tangga pasti mengimpikan anak-anak yang sihat, cerdas dan cergas. Namun kuasa Allah SWT tiada siapa yang dapat menghalangnya. Pengalaman melahiran anak yang tergolong dalam kategori istimewa membuatkan saya terkesima. Namun tiada air mata yang mengalir, hanya memanjatkan kesyukuran kerana saya dan suami terpilih untuk menjaga, mengasuh dan mendidik insan teristimewa itu. Pada 24 April 2011 tepat jam 0230 saya telah melahirkan seorang bayi lelaki yang telah disahkan oleh doktor sebagai bayi sindrom Down sebaik sahaja dia dilahirkan.

Atas alasan itulah saya mengambil keputusan untuk memilih tajuk ini sebagai tugasan. Saya berharap dengan maklumat-maklumat yang saya cari ini dapat menambah ilmu pengetahuan saya dalam membesarkan anak saya itu. Semua kanak-kanak layak mendapat kasih sayang dan didikan daripada kedua ibubapa mereka. Maka saya sedar, saya tidak perlu berasa malu untuk membawa anak saya di khalayak umum. Terapi secara berkala dan sentiasa membawanya berjumpa doktor adalah salah satu cara yang saya lakukan agar pertumbuhan anak saya berkembang dengan baik.

APAKAH ETIOLOGI SINDROM DOWN?

Sindrom Down dinamakan sempena nama John Langdon Down, seorang doktor British yang pertama kali menggambarkan kumpulan gejala dari sindrom Down pada tahun 1866. Walaubagaimanapun, sebelum itu Esquirol pada tahun 1838 dan Seguin pada tahun 1846 telah Melaporkan seorang kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda mirip dengan sindrom Down. Dr Down telah mengkaji dan mengenali karekteristik fizik yang spesifik dan diskripsinya yang jelas tentang keadaan sindrom Down yang berbeza dengan kanak-kanak normal. Perbezaan ketara adalah keadaan mata yang menyerupai bangsa Mongol. Maka dengan itu ia dikenali sebagai Mongoloid. Namun ianya telah menyinggung perasaan bangsa itu.

APAKAH DEFINISI SINDROM DOWN?

Perkataan 'sindrom' bermaksud, kumpulan yang mempunyai sifat tertentu seperti bentuk mata atau muka. Walaupun individu sindrom Down mempunyai sifat tertentu, namun mereka secara amnya berbeza dan akan tetap mirip kepada ibu bapa atau keluarga. Setiap sindrom Down adalah unik atas sebab tahap sifat yang diperoleh berbeza. Terdapat tiga bahagian iaitu rendah, sederhana dan tinggi. Bagi setiap bahagian tersebut ia mempunyai pelbagai cabang lagi iaitu dengan menjalankan ujian kromosom lanjutan. Keputusan ujian tersebut akan membolehkan pakar menentukan cara terapi atau pembelajaran dijalankan terhadap kanak-kanak sindrom Down. Kemampuan intelek mereka juga tidak bersandarkan sifat fizikal.

Sindrom Down bukanlah sejenis penyakit tetapi ia adalah hasil daripada kejadian genetik yang tidak diduga iaitu berlaku kelebihan satu kromosom dan sebabnya sehingga kini masih tidak diketahui. Ciri-ciri fizikal dan masalah kesihatan yang dikaitkan dengan sindrom Down adalah berbeza bagi setiap kanak-kanak. Terdapat beberapa kanak-kanak sindrom Down yang perlu diberikan banyak rawatan perubatan seperti rawatan jantung, pendengaran, pertuturan, penglihatan, cara kerja dan sebagainya. Namun ada juga yang dapat menjalani kehidupan yang sihat dan boleh berdikari.

Sindrom Down adalah suatu kejadian semulajadi sewaktu kehamilan yang berlakunya kelainan pada kromosom 21. Ia merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. Sering kali sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Sindrom Down biasanya boleh terus dikenal pasti semasa kelahiran.

APAKAH JENIS-JENIS SINDROM DOWN?

Selama lebih satu abad banyak kajian-kajian dilakukan tentang penyebab berlakunya sindrom Down. Tetapi semenjak ditemukan adanya kelainan kromosom pada sindrom Down pada tahun 1959, maka sekarang perhatian lebih dipusatkan kepada kejadian nondisjunctional sebagai penyebabnya, iaitu :

1.

Trisomi 21: Ini adalah jenis yang paling kerap ditemui. Sel-sel yang mengandungi 46 kromosom dibahagikan sama rata untuk mewujudkan telur dan sperma, yang kemudiannya mengandungi 23 kromosom. Nondisjunction bermakna bahawa sel-sel tidak sama membahagikan maklumat genetik. Ia mencipta sperma atau telur yang mengandungi 24 kromosom dengan dua salinan kromosom 21. Telur / sperma bergabung dengan telur yang tipikal / sperma dengan 23 kromosom membuatkan sel yang mempunyai 47 kromosom dan tiga salinan kromosom 21. Ini dikenali sebagai Trisomi 21. Ini adalah kejadian rambang. 47 XX, +21 ( kanak-kanak perempuan ) 47 XY, +21 ( kanak-kanak lelaki )

2.

Translokasi: Ia terjadi kerana sebahagian kromosom 21 bercantum dengan bahagian kromosom lain semasa proses pembahagian berlaku untuk menghasilkan lebihan kromosom. Telur / sperma mempunyai 23 kromosom. Oleh itu, walaupun mereka mempunyai bilangan kromosom namun sebenarnya ia adalah bahan tambahan kromosom 21. Ini BOLEH ( tidak semestinya ) suatu keadaan yang diwarisi, yang boleh meningkatkan risiko ibubapa mempunyai kanak-kanak lain yang menghidap sindrom Down. Doktor pakar Obstetrik dan Ginekolgi akan mengarahkan kedua-dua ibu bapa yang telah mempunyai anak sindrom Down diuji untuk melihat jika berlaku salah satu kemungkinan tersebut: 46 XX, t(14q,21q) 46 XY, t(14q,21q)

3.

Mosaicism: Tidak semua sel-sel terjejas, jadi bayi akan mempunyai sel-sel dengan 46 kromosom dan juga 47. Ini boleh berlaku dalam dua cara. Bayi sama ada bermula dengan 46 kromosom, bagaimanapun Trisomi 21 berlaku dengan pembahagian sel lanjut hanya sebahagian daripada garisan sel mewujudkan beberapa sel-sel dengan tiga salinan kromosom 21. Ini adalah kejadian rambang.Ia kerana kepincangan bilangan kromosom secara tidak menyeluruh. 46 XX/47 XX, +21 46 XY/47 XY, +21

Sumber (http://noahsdad.com/new-parent-guide/)

APAKAH PUNCA TERJADINYA SINDROM DOWN?

Kejadian Sindrom Down telah dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1 000 kelahiran. Di Malaysia, dianggarkan seramai 50,000 orang mengalami masalah sindrom Down. Berdasarkan statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia ( WHO ), sebanyak lima hingga sepuluh peratus populasi di dunia ialah merupakan golongan orang kurang upaya ( OKU ).

Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. Pada ibu yang berusia antara 20 hingga 24, risikonya adalah 1/1490; pada usia 40 risikonya adalah 1/60, dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu, 80% kanak-kanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35, ini menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. Selain usia ibu, tiada faktor risiko lain diketahui. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa.

Walaupun tiada siapa yang tahu pasti mengapa sindrom Down berlaku dan tiada cara untuk mengelakkan kesilapan kromosom yang menyebabkannya, ahli-ahli sains mendapati bahawa wanita berumur 35 dan yang lebih tua mempunyai risiko yang jauh lebih tinggi mempunyai kanak-kanak sindrom Down. Pada umur 30 tahun, sebagai contoh, seorang wanita mempunyai kira-kira 1 dalam 1,000 peluang hamil anak dengan sindrom Down. Mereka kemungkinan meningkat kepada kira-kira 1 dalam 400 oleh umur 35 tahun. Sebanyak 40 risikonya meningkat kepada kira-kira 1 dalam 100.

BAGAIMANAKAH SINDROM DOWN INI DAPAT DISAHKAN?

Pengesahan tepat sindrom Down hanya dapat dilakukan melalui analisa kromosom kerana tidak semestinya semua sifat yang dinyatakan seperti kelaian pada ciri-ciri fizikal dapat dilihat secara am. Pengesahan sindrom Down dapat dilakukan dengan menjalankan ujian darah terhadap kanak-kanak itu bagi mengesan kehadiran kromosom tambahan iaitu kromosom nombor 21. Ujian juga boleh dilakukan semasa kehamilan melalui ujian darah, pemeriksaan ultrasound atau analisis cecair mentuban (amniotic fluid).

Kelainan pada ciri-ciri fizikal kanak-kanak sindrom Down ialah: a) Kepala yang bersaiz kecil b) Raut wajah yang rata dengan kedudukan mata sedikit ke atas c) Lidah terjelir dan mulut yang ternganga d) Tubuh yang pendek e) Terdapat garis lurus di tapak tangan, tangan yang sedikit besar dan jari tangan yang pendek serta berbentuk bulat dihujung jari f) Jurang yang besar antara ibu jari kaki dan jari telunjuk kaki

g) Pertumbuhan yang lambat seperti merangkak, duduk, berdiri dan sebagainya h) Tubuh yang elastik, boleh meregangkan kaki hingga 180 darjah i) Kecacatan mental yang ringan atau sederhana

BAGAIMANAKAH SINDROM DOWN MENJEJASKAN ALAM KANAK-KANAK?

Kanak-kanak yang mengalami sindrom Down cenderung untuk berkongsi ciri-ciri fizikal tertentu seperti profil muka yang rata, pencongan meningkat kepada mata, telinga kecil, dan lidah terkeluar. Nada otot yang rendah ( dipanggil hypotonia ) adalah juga ciri-ciri kanak-kanak dengan sindrom Down, dan tubuh badan mereka juga elastik seperti boleh meregangkan kaki sehingga 180 darjah. Walaupun ini boleh dan sering tidak bertambah baik dari semasa ke semasa, kebanyakan kanak-kanak dengan sindrom Down biasanya mencapai kejayaan pembangunan - seperti duduk, merangkak, dan berjalan lewat daripada kanak-kanak lain.

Ketika lahir, anak-anak dengan sindrom Down biasanya mempunyai saiz purata dengan kanak-kanak normal. Tetapi mereka cenderung untuk berkembang pada kadar yang perlahan dan kekal lebih kecil daripada rakan-rakan mereka. Untuk bayi, tonus otot yang rendah boleh menyumbang kepada masalah menghisap dan makanan, serta isu-isu sembelit dan penghadaman yang lain. Kanak-kanak kecil dan anak-anak yang lebih tua mungkin mempunyai kelewatan dalam pertuturan dan kemahiran penjagaan diri seperti memberi makan, pakaian, dan penggunaan tandas.

Sindrom Down menjejaskan keupayaan kanak-kanak untuk belajar seperti kanak-kanak normal yang lain. Walaubagaimanapun mereka tetap boleh belajar di sekolah-sekolah khas supaya mereka mendapat pendidikan yang sempurna. Pembelajaran bagi mereka juga amat penting bagi menyediakan diri mereka supaya dapat berdikari di masa hadapan walaupun pada kadar yang lambat. Ibubapa seharusnya memberikan peluang kepada anak sindrom Down untuk belajar dan tidak membandingkan mereka dengan adik beradik atau kanak-kanak yang lain.

Kanak-kanak sindrom Down juga mempunyai pelbagai kebolehan, dan tidak ada cara untuk memberitahu ketika lahir apa yang mereka akan mampu kerana mereka membesar. Ramai daripada mereka amat gemarkan seni seperti muzik, menyanyi, menari dan melukis. Mereka juga boleh membaca dengan baik sekiranya diberi latihan secara berterusan.

10

APAKAH CIRI-CIRI FIZIKAL KANAK-KANAK SINDROM DOWN?

Bagi mereka yang tidak tahu mungkin tidak dapat mengecam apa-apa yang luar biasa tentang penampilan kanak-kanak sindrom Down. Walaubagaimanapun, bagi pakar pediatrik mungkin tahu serta-merta apabila mereka melihat seseorang bayi itu jika terdapat tanda-tanda sindrom Down.

Sindrom adalah ciri-ciri yang konsisten didapati berada bersama. Kerap ini dikaitkan dengan perubahan dalam bidang genetik. Sindrom Down "ditemui" dengan mencari ciri-ciri yang konsisten dan ciri-ciri fizikal yang konsisten bersama-sama bersama-sama dengan kecacatan mental.

Ciri-ciri yang disenaraikan di bawah ini apabila hadir secara bersendirian tidak menunjukkan sindrom Down, tetapi apabila ditemui bersama akan merujuk kepada penyakit ini. Terdapat beberapa ciri-ciri yang lebih fizikal sindrom Down, tetapi yang disenaraikan adalah sebahagian daripadanya sahaja agar lebih mudah bagi ibu bapa untuk pengetahuan mereka sendiri.

i.

Sifat Pada Mata Sudut luar mata yang menaik. Ini kadangkala dirujuk seperti buah badam yang dibentuk. Bentuk juga sangat mirip dengan seseorang daripada keturunan Asia. Ini mungkin akan menjadi ciri-ciri fizikal yang paling utama bagi sindrom down apabila kanak-kanak ini membesar.

11

ii.

Sifat pada kepala, muka dan leher Mereka mempunyai iras muka yang hampir sama seperti muka orang Mongol. Pangkal hidungnya kemek. Jarak diantara 2 mata jauh dan berlebihan kulit di sudut dalam. Saiz mulut adalah kecil dan saiz lidah yang besar menyebabkan lidah selalu terjelir. Pertumbuhan gigi lambat dan tidak teratur. Paras telinga adalah lebih rendah. Kepala biasanya lebih kecil dan agak leper dari bahagian depan ke belakang. Lehernya agak pendek.

iii.

Lidah terjelir Kanak-kanak kelihatan kerap dengan mulutnya ternganga juga dengan lidahnya terjulur keluar. Walau bagaimanapun situasi ini dapat diatasi dengan terapi pertuturan.

12

iv.

Sifat Pada Tangan Dan Lengan Sifat-sifat yang jelas pada tangan adalah mereka mempunyai jari-jari yang pendek dan jari kelingking membengkok ke dalam. Tapak tangan mereka biasanya hanya terdapat satu garisan urat dinamakan "simian crease"..

v.

Sifat pada kaki Kaki agak pendek dan jarak di antara ibu jari kaki dan jari kaki kedua agak jauh terpisah dan tapak kaki.

13

vi.

Sifat pada otot Kanak-kanak Sindrom Down mempunyai otot yang lemah menyebabkan mereka menjadi lembik dan menghadapi masalah lewat dalam perkembangan motor kasar.

14

APAKAH MASALAH PERUBATAN YANG BERKAITAN DENGAN SINDROM DOWN?

Walaupun beberapa kanak-kanak dengan sindrom Down tidak mempunyai masalah kesihatan yang penting, tetapi ada juga yang mungkin mengalami pelbagai isu-isu perubatan yang memerlukan rawatan tambahan. Sebagai contoh, hampir separuh daripada semua kanakkanak yang dilahirkan dengan sindrom Down akan mempunyai kecacatan jantung kongenital. Masalah jantung yang paling kerap berlaku ialah jantung berlubang seperti Ventricular Septal Defect (VSD) iaitu jantung berlubang diantara bilik jantung kiri dan kanan atau Atrial Septal Defect (ASD) iaitu jantung berlubang diantara atria kiri dan kanan. Masalah lain adalah termasuk salur ateriosis yang berkekalan (Patent Ductus Ateriosis / PDA). Bagi kanak-kanak sindrom down boleh mengalami masalah jantung berlubang jenis kebiruan (cynotic spell) dan susah bernafas.

Kanak-kanak dengan sindrom Down juga mempunyai risiko peningkatan membangunkan pulmonary hypertension, satu masalah serius yang boleh membawa kepada tidak boleh dipulihkan kerosakan paru-paru. Semua bayi dengan sindrom Down perlu dinilai oleh pakar kardiologi pediatrik.

Kira-kira separuh daripada semua kanak-kanak dengan sindrom Down juga mempunyai masalah dengan pendengaran dan penglihatan. Kehilangan pendengaran boleh berkaitan dengan cairan yang dihasilkan pada bahagian dalam telinga atau masalah struktur telinga sendiri. Walaupun jarang berlaku adalah seorang bayi dengan sindrom Down sepenuhnya pekak, ia masih penting untuk mengesan sebarang kehilangan pendengaran kerana pendengaran memainkan peranan yang besar dalam perkembangan bahasa. Masalah penglihatan biasa termasuk strabismus ( jereng ), rabun dekat atau rabun jauh, dan risiko peningkatan katarak.

Penilaian berkala oleh otolaryngologist ( doktor pakar telinga, hidung, dan tekak ), ahli audiologi, dan pakar oftalmologi adalah perlu untuk mengesan dan memperbetulkan sebarang masalah kanak-kanak sindrom Down agar ianya tidak mempengaruhi kemahiran bahasa dan pembelajaran. 15

Keadaan perubatan lain yang mungkin berlaku dengan lebih kerap bagi kanak-kanak sindrom Down termasuk masalah tiroid, keabnormalan usus, gangguan penyitaan, masalah pernafasan, obesiti, kerentanan meningkat kepada jangkitan, dan risiko yang lebih tinggi mendapat penyakit leukemia. Keabnormalan leher atas kadang-kadang dijumpai dan hendaklah diperiksa oleh seorang doktor ( ini dapat dikesan oleh X-ray tulang belakang serviks ). Mujurlah, banyak syarat-syarat ini boleh dirawat.

Kanak-kanak sindrom Down juga kebiasaannya mengalami pertumbuhan yang lambat, kesukaran untuk belajar dan bertutur. Kebiasaannya juga kanak-kanak ini berkeadaan lembik semasa lahir, tumbesaran terbantut di peringkat bayi dan kanak-kanak. Mereka juga mudah mendapat jangkitan penyakit biasa seperti selsema, demam dan sebagainya.

Masalah usus biasanya dikesan semasa awal kelahiran seperti: a. Salur esofagus yang tidak terbuka (atresia) ataupun tiada saluran sama sekali di

bahagian tertentu esofagus. Biasanya ia dapat dikesan semasa bayi berumur 1 - 2 hari di mana bayi mengalami masalah menelan air liurnya atau di kesan oleh doktor atau jururawat kerana mereka tidak dapat memasukkan tiub untuk menyedut air perut semasa baru lahir.

b.

Salur usus kecil duodenum yang tidak terbuka penyempitan yang dinamakan

"Hirshprung Disease". Keadaan ini disebabkan sistem saraf yang tidak normal di bahagian rektum. Biasanya bayi akan mengalami masalah pada hari kedua dan seterusnya selepas kelahiran di mana perut membuncit dan susah untuk buang air besar.

c.

Salur usus rectum atau bahagian usus yang paling akhir (dubur) yang tidak terbuka

langsung atau penyempitan yang dinamakan "Hirshprung Disease". Keadaan ini disebabkan sistem saraf yang tidak normal di bahagian rektum. Biasanya bayi akan mengalami masalah pada hari kedua dan seterusnya selepas kelahiran di mana perut membuncit dan susah untuk buang air besar.

16

Semua individu dengan sindrom Down mempunyai sedikit terencat akal. Mereka belajar dengan lebih perlahan dan mempunyai kesukaran dengan hujah kompleks dan penghakiman, tetapi mereka mempunyai keupayaan untuk belajar. Adalah mustahil untuk meramal tahap terencat akal dalam bayi dengan sindrom Down semasa lahir ( ini kerana ianya adalah mustahil untuk meramalkan IQ mana-mana bayi ketika lahir ).

Terdapat pelbagai kebolehan mental di kalangan orang-orang yang menghidap sindrom Down ( dan di kalangan orang dalam populasi umum ). IQ bermaksud "Intelligence" dan beberapa yang digunakan untuk menerangkan kecerdasan relatif seseorang. Julat IQ untuk risikan "biasa" adalah antara 70 dan 130. Seseorang dianggap sebagai mempunyai kecacatan mental yang ringan jika IQ adalah antara 55 dan 70. Seseorang yang sederhana terencat akal mempunyai IQ di antara 40 dan 55 tahun. Kebanyakan individu dengan skor sindrom Down dalam ringan kepada sederhana pelbagai terencat akal.

17

APAKAH PEMULIHAN BAGI KANAK-KANAK SINDROM DOWN?

Tujuan rawatan pemulihan ialah bagi membantu kanak-kanak tersebut mencapai keupayaan dan perkembangan maksima serta mampu berdikari.

Program pemulihan boleh didapati di Pusat Pemulihan Dalam Komuniti ( PDK ) atau di pusat-pusat anjuran pertubuhan sukarela bukan kerajaan. Maklumat lanjut boleh didapati dari pusat sumber tempatan seperti: i. ii. iii. iv. Hospital ( klinik kanak-kanak ), Klinik kesihatan, Pejabat Kebajikan Masyarakat Pejabat Pendidikan ( Unit Pendidikan Khas ).

Kanak-kanak sindrom Down ini perlu didaftarkan seawal mungkin di Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Pendidikan. Ini bagi memudahkan mereka mendapat jagaan kesihatan, kebajikan dan penempatan di sekolah-sekolah khas supaya mereka mendapat pendidikan yang sempurna. Doktor yang merawat perlu mengisi borang-borang tertentu untuk memudahkan merancang program intervensi awal. Kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat layak untuk mendapat beberapa keistimewaan rawatan kesihatan dari klinik atau hospital kerajaan.

Kanak-kanak sindrom Down perlu dibantu dari segi proses pembesaran. Pada masa kini terdapat pelbagai langkah yang boleh diambil bagi membantu kanak-kanak sindrom Down ini. Langkah-langkah tersebut adalah:

a.

Rawatan perubatan

Orang yang menghidap sindrom Down adalah pada risiko yang meningkat untuk masalah perubatan tertentu. Sebahagian daripada masalah-masalah yang dihadapi oleh orang-orang yang menghidap sindrom Down termasuk kecacatan jantung, tiroid, otot, sendi, penglihatan dan masalah pendengaran. Syarat-syarat lain yang dilihat kurang kerap dalam sindrom Down termasuk leukemia, dan sawan. Pelbagai pendekatan yang berbeza digunakan untuk merawat keadaan perubatan ini. 18

b.

Meditasi

Ubat-ubatan boleh digunakan untuk merawat keadaan-keadaan tertentu yang berlaku pada orang yang menghidap sindrom Down. Sebagai contoh, jika seseorang dengan sindrom Down mempunyai masalah penyitaan, mereka akan mendapat manfaat daripada mengambil ubatubatan anti-penyitaan. Orang dengan masalah tiroid sering mengambil hormon gantian tiroid. Sementara ubat-ubatan ini membantu dengan keadaan kesihatan mereka, mereka tidak mempunyai apa-apa kesan ke atas sindrom Down mereka. Pada masa ini, tiada ubat yang akan menyembuhkan sindrom Down.

Pakar pediatrik bayi akan menjadi orang utama yang menguruskan isu-isu kesihatan bayi. Kebanyakan pakar kanak-kanak yang mempunyai pengalaman berurusan dengan isu-isu perubatan biasa yang dilihat di kalangan kanak-kanak dengan sindrom Down. Jika kanak-kanak sindrom Down mempunyai kecacatan jantung, mereka juga akan dirujuk oleh pakar jantung dikenali sebagai kardiologi. Kanak-kanak dengan masalah tiroid sering kali dilihat oleh pakar Endokrinologi pediatrik (doktor yang pakar dalam hormon).

c.

Pendengaran

Masalah pendengaran dan visi yang dilihat di kalangan kanak-kanak dengan sindrom Down tidak berbeza daripada apa yang dilihat di kalangan kanak-kanak lain. Masalah pendengaran yang dinilai oleh seorang ahli audiologi dan kanak-kanak dengan masalah penglihatan akan melihat optometris atau pakar mata.

d.

Rawatan pembedahan

Beberapa keadaan perubatan yang dilihat di kalangan kanak-kanak dengan sindrom Down memerlukan pembedahan. Sebagai contoh, kira-kira 40% daripada kanak-kanak dengan sindrom Down mempunyai kecacatan jantung kongenital. Sesetengah kecacatan ini adalah ringan dan boleh menetapkan sendiri, dan sedikit kecacatan jantung adalah lebih teruk dan akan memerlukan pembedahan. Kanak-kanak dengan sindrom Down mempunyai kecacatan usus yang juga memerlukan pembedahan. Keperluan untuk pembedahan tidak kaitan dengan kecacatan kognitif dalam sindrom Down. Dalam erti kata lain, hanya kerana bayi perlu 19

pembedahan, tidak ada sebab untuk mengesyaki bahawa mereka mempunyai "lebih teruk" kes sindrom Down.

e.

Intervensi Awal

Kanak-kanak dengan sindrom Down hampir sentiasa merujuk kepada program-program intervensi awal sejurus selepas kelahiran. Intervensi awal adalah satu program terapi, latihan dan aktiviti yang direka khusus untuk membantu kanak-kanak dengan sindrom Down atau kecacatan lain. Malah, undang-undang persekutuan memerlukan bahawa setiap negeri menyediakan perkhidmatan intervensi awal untuk semua kanak-kanak yang layak, dengan matlamat meningkatkan pembangunan bayi dan kanak-kanak dan membantu keluarga memahami dan memenuhi keperluan anak-anak mereka. Perkhidmatan awal campur tangan yang paling biasa untuk bayi dengan sindrom Down adalah terapi fizikal dan terapi pertuturan.

f.

Terapi Fizik

Terapi fizikal memberi tumpuan kepada perkembangan motor. Oleh kerana kebanyakan kanakkanak dengan sindrom Down mempunyai hypotonia atau otot nada rendah, matlamat terapi fizikal adalah untuk mengajar kanak-kanak dengan sindrom Down untuk menggerakkan badan mereka dengan cara yang sesuai, dan untuk memperbaiki nada otot mereka. Bekerja dengan otot dan pergerakan mereka akan membantu kanak-kanak mencapai beberapa peristiwa penting motor mereka dan akan menghalang mereka daripada masalah membangun, seperti kesihatan yang tidak baik, yang boleh menemani tonus otot yang rendah.

h.

Terapi pertuturan

Adalah rawatan yang sangat penting untuk kanak-kanak dengan sindrom Down. Kerana kanakkanak dengan sindrom Down biasanya mempunyai mulut kecil dan lidah yang sedikit besar, mereka boleh mempunyai masalah artikulasi. Iaitu, mereka akan mempunyai masalah untuk bercakap dengan jelas. Satu terapi pertuturan akan membantu mereka belajar untuk berkomunikasi dengan jelas. Ini boleh dicapai melalui bercakap, atau dalam kes ramai kanakkanak dengan sindrom Down, melalui bahasa isyarat.

20

BAGAIMANAKAH SUASANA YANG SESUAI UNTUK MEMBESARKAN KANAK-KANAK SINDROM DOWN?

a.

Suasana persekitaran Penting dalam membantu pembesaran kanak-kanak sindrom Down. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat.

b.

Alat permainan Perlu sesuai dan berbentuk teknik pengajaran. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka.

c.

Kasih sayang Kanak-kanak sindrom down perlu berasa selamat, disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.

d.

Disiplin Perlu diterap pada usia awal. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan. Perlu juga beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.

21

APAKAH LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL BAGI MENGGALAKKAN PERKEMBANGAN KOGNITIF DAN SOSIAL SINDROM DOWN?

Kanak-kanak sindrom down perlu dilayan sama rata dengan kanak-kanak yang lain. Mereka tidak boleh dipinggirkan. Pelbagai kemudahan telah disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, Kementerian Kesihatan, Jabatan Kebajikan Masyarakat juga beberapa kumpulan sokongan terhadap golongan kurang upaya ini. Maka tiada sebab bagi ibubapa tidak memberikan pendidikan terhadap kanak-kanak sindrom Down.

Kumpulan Sokongan Terdapat banyak kumpulan sokongan di seluruh dunia. Maklumat lanjut boleh didapati dari internet. Contohnya: 1. Kiwanis Down Syndrome Foundation Alamat: KDSF-National Centre Lot 13490 Jalan Jenjarum, off Jalan SS23/1, Taman SEA 47400 Petaling Jaya Tel: 03-78030179 Fax: 03-78064862 Website: www.kdsf.org.my e-mail: admin@kdsf.org.my info@kdsf.org.my

2.

Persatuan Sindrom Down Malaysia Alamat: 79 Lingkungan U-Thant, 55000 Kuala Lumpur Tel: 03-42579818 Website: http://www.mysindromdown.org e-mail: psdm@tm.net.my

3.

Langdon Down Centre 2a Langdon Park Teddington TW11 9PS Tel: 0845 230 0372 Fax: 0845 230 0373 Website: http://www.downs-syndrome.org.uk Email : info@downs-syndrome.org.uk 22

RUJUKAN

Jamilah K.A Mohamed, 2005. Pendidikan Khas Untuk Kanak-Kanak Istimewa. Batu Caves: Percetakan Zafar Sdn. Bhd

K.A. Razhiyah, 2008. Menjadi Guru Pendidikan Khas. Kuala Lumpur : PTS Profesional Publishing Sdn. Bhd

Mohd. Sharani Ahmad, 2006. Mengurus Kanak-kanak Yang Susah Belajar. Kuala Lumpur : PTS

Profesional Publishing Sdn. Bhd

http://paramedik.bbfr.net/t5502-sindrom-down

http://ms.wikipedia.org/wiki/Sindrom_Down

http://www.rehal-centre.com/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=9

http://kidshealth.org/parent/medical/genetic/down_syndrome.html

http://downsyndrome.about.com/od/featuresofdownsyndrome/a/featurelong_ro_2.htm

http://noahsdad.com/physical-characteristics/

http://infopkbpsksj.blogspot.com/2009/02/sindrom-down.html

http://downsyndrome.about.com/od/downsyndrometreatments/a/Treatmentess_ro.htm

23

KRP3073 KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS


GROUP : UPSI-B35(A112PJJ)

PENSYARAH : PN NURBIETA BT ABD AZIZ

TAJUK TUGASAN : TUGASAN 2 DUA KATEGORI KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

NAMA : HAPSAH BT MUNJIAT NO. MATRIK : D20102042640

24

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 PENDAHULUAN

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT 26 27 - 31

KANAK-KANAK AUTISME

JENIS KEPERLUAN KHAS ( KECACATAN ) UTAMA KES YANG DIPERHATIKAN

MASALAH-MASALAH SAMPINGAN PAKAR-PAKAR YANG PERLU DILIBATKAN PELAN TINDAKAN MEMBANTU MENDIDIK KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

KANAK-KANAK PALSI CELEBRAL

32 - 36

JENIS KEPERLUAN KHAS ( KECACATAN ) UTAMA KES YANG DIPERHATIKAN

MASALAH-MASALAH SAMPINGAN PAKAR-PAKAR YANG PERLU DILIBATKAN PELAN TINDAKAN MEMBANTU MENDIDIK KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

RUJUKAN

37

25

PENDAHULUAN

Corak kehidupan masa kini amat menekankan pencapaian intelek yang tinggi serta kemahiran-kemahiran yang sesuai di kalangan masyarakat dan juga negara. Di peringkat sekolah banyak dijalankan program-program kecemerlangan dan juga program pengayaan yang bertujuan untuk mempersiapkan dan melengkapkan diri kanak-kanak dengan kemahiran 3M iaitu membaca, menulis dan mengira. Sedari anak-anak masih kecil lagi, ibubapa seperti berlumba-lumba untuk menghantar anak-anak ke institusi-institusi yang menawarkan pelbagai program tersebut.

Begitu juga dengan dengan program-program intervensi bagi kanak-kanak cacat atau istimewa. Pelbagai strategi-strategi yang disusun bagi kanak-kanak tersebut mendapat sesuatu kemahiran berdasarkan kemampuan dan kebolehannya. Seperti kanak-kanak buta, mereka akan diajar membaca dan menulis menggunakan tulisan braille. Manakala kanak-kanak bisu dan pekak pula akan diajar berkomunikasi menggunakan bahasa isyarat.

26

1) KANAK-KANAK AUTISME

Jenis keperluan khas ( kecacatan ) utama kes yang diperhatikan Autisme adalah gangguan neuro pembangunan yang sangat berubah-ubah yang muncul di awal kelahiran bayi atau kanak-kanak. Gejala autisme secara beransur-ansur kelihatan bermula selepas umur enam bulan dan semakin jelas pada usia dua atau tiga tahun, dan cenderung untuk berterusan sehingga dewasa. Ia seakan tidak kelihatan tetapi simptom semakin muncul beransur-ansur dengan ciri-ciri yang dapat diperhatikan. Antaranya penurunan dari segi interaksi sosial; penurunan dalam komunikasi, perhatian terhadap sesuatu dan tingkah laku yang berulang-ulang. Terdapat juga aspek lain namun tidak tipikal sebagai ujian pengesahan autisme. Autisme juga merupakan gangguan perkembangan otak yang dicirikan oleh interaksi sosial dan komunikasi yang cacat, dan tingkah laku terhad dan berulang-ulang. Kriteria diagnostik menunjukkan autisme jelas kelihatan sebelum kanak-kanak berusia tiga tahun. Autisme mempengaruhi pemprosesan maklumat di dalam otak dengan mengubah sel-sel saraf mereka dalam mengorgansasi sesuatu perkara. Bagaimana ini berlaku masih tidak difahami dengan jelas dari segi perubatan. Perkara tersebut merupakan salah satu dari jenis gangguan yang digelar sebagai spektrum autisme (ASDs). Autisme jenis kedua adalah dikenali Sindrom Asperger di mana merujuk kepada kelewatan dalam perkembangan kognitif dan bahasa. Manakala yang ketiga yang menyebabkan gangguan perkembangan yang berterusan yang dipanggil sebagai PPD NOS. Gangguan jenis ketiga ini dikenal pasti setelah ke semua diagnostik bagi merujuk kepada Sindrom Asperger tidak dipenuhi.

Autisme mempunyai asas genetik yang kuat, walaupun genetik autisme adalah kompleks dan ia adalah tidak jelas sama ada ASD diterangkan oleh mutasi yang jarang berlaku, atau melalui kombinasi jarang variasi genetik biasa. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, autisme berkait rapat dengan agen yang menyebabkan kecacatan kelahiran . Sebab-sebab lain yang menjadi kontroversi kepada penyebab autisme adalah kesan daripada terdedah kepada logam berat, racun perosak atau vaksin kanak-kanak;. Autisme terjadi kepada sekitar 1 - 2 orang bagi setiap 1,000 orang di seluruh dunia.

27

Masalah-masalah sampingan Mengatakan seseorang yang berpenyakit autisme sama dengan pesakit autisme yang lain adalah salah dan sukar dibuktikan. Mereka mungkin berpenyakit autisme tetapi tidak mempunyai unsur yang semuanya sama. Ini kerana rupa autisme boleh berbeza-beza dari seorang ke seorang. Satu orang dengan autisme mungkin secara lisan, terang dan terlihat, manakala seorang lagi adalah bukan lisan, intelektual yang mencabar dan hampir keseluruhannya egois.

Di samping itu, orang-orang yang autisme seolah-olah menjadi lebih terdedah kepada masalah-masalah lain yang tidak disenaraikan dalam kriteria diagnostik. Masalah-masalah ini termasuk disfungsi deria, gangguan tidur, sendiri kesat tingkah laku dan lebih. Simptom yang menunjukkan persamaan dengan semua orang berpenyakit autisme ad ah dari segi kurang upaya, atau kelewatan dalam bidang komunikasi sosial.

Dengan pelbagai gejala-gejala yang mungkin, bagaimana mungkin untuk mengenalpasti kanak-kanak dengan autisme?

Untuk memahami apakah yang memperlihatkan seseorang itu autisme adaah dengan mengambil ujian diagnostik kriteria yang digunakan oleh doktor dan pengamal perubatan yang lain. Anda mungkin mendapati ia lebih praktikal. Seorang kanak-kanak yang membesar dengan normal di awal perkembangan tidak semestinya boleh terlepas daripada autisme dan sebenarnya masih layak untuk diagnosis spektrum autisme. Ini kerana gangguan spektrum autisme kelihatan berbeza dalam setiap kanak-kanak, dan manakala sesetengah kanak-kanak boleh mebesar dengan normal untuk seketika dan kemudian mengalami gejala autisme manakala yang lain mungkin mempunyai tanda-tanda jelas dari peringkat awal.

Menentukan fakta 3 kumpulan-kumpulan umum gejala-gejala bagi mengenal pasti gangguan autisme: 1. Hubungan sosial dan interaksi 2. Bahasa dan komunikasi lisan 3. Bermain dan aktiviti fizikal Mengenal pasti tanda-tanda autistik di peringkat awal.

28

Mengenal pasti perbezaan di antara gangguan autisme dan Sindrom Asperger Sedar bagaimana untuk mendiagnosis anak bagi menentukan sama ada mereka menderita dari kemahiran sosial yang cacat. Mengajar permainan yang boleh menguji perhatian dan penglibatan. Memahami punca pergerakan badan yang berulang-ulang, ciri-ciri tingkah laku yang kesat, sakit dan hipersensitiviti sendiri. Menentukan umur berapa Autisme Spectrum Disorder (ASD) boleh didiagnosis. Bagaimana untuk mengenal pasti tanda-tanda kebolehan khas kemahiran dan intelektual. (10% orang autistik mempunyai beberapa bentuk hadiah istimewa seperti menghafal senarai nama atau nombor, menyelesaikan pengiraan sukar, menghasilkan lukisan yang luar biasa mahir, atau kebolehan muzik luar biasa

Cari mengapa anak anda berfikir dalam gambar dan bukannya perkataan - dan bagaimana untuk membuat ia lebih mudah untuk berkomunikasi dengan anda.

Pakar-pakar yang perlu dilibatkan Hampir semua orang pada spektrum autisme mempunyai sekurang-kurangnya beberapa tingkahlaku yang mencabar. Ini mungkin berkisar dari kelakuan ganjil (berputar, mengepak) sendiri memudaratkan (kepala terhantuk) , melakukan perbuatan berbahaya (memukul, menendang dan sebagainya. Orang autisme juga boleh mencari jalan yang tidak diingini untuk mengelak daripada melakukan apa yang mereka tidak mahu lakukan: mereka mungkin merengus, duduk di bawah meja, atau sebaliknya mengelakkan aktiviti yang diberikan.

Selalunya, ibu bapa dan guru-guru tidak pasti bagaimana untuk menguruskan tingkah laku ini. Tidak seperti ramai orang, mereka (autisme) tidak sengaja menggangu kerana kebiasaanya mereka meminta untuk perhatian dan mendapatkan bantuan.

Terapi tingkahlaku oleh pakar dalam autisme merupakan satu daripada pelbagai jenis rawatan untuk autisme. Peranan pakar tingkah laku adalah mengikut kepada aturan yang telah ditentukan , memerhati persekitaran hidup, aktiviti individu yang berkenaan. Ianya bertujuan untuk mengumpul maklumat tentang apa yang boleh ditolak atau menenangkan kelakuan sukar baagi mencadangkan perubahan dan atau campur tangan yang sesuai. Campur tangan 29

mungkin berkisar dari carta tingkah laku dengan pelekat dan hadiah motivasi kepada perubahan dalam persekitaran yang mewujudkan bebanan pancaindera atau bagi mengelakkan kekecewaan yang tidak wajar.

Sebaik-baiknya, dengan melibatkan pakar tingkah laku, ibu bapa atau guru boleh membangunkan satu set alat postif untuk mengurus tingkah laku, meningkatkan hasil, dan pada amnya menjadikan kehidupan yang lebih mudah untuk semua orang. Dalam keadaan yang terbaik, ia mungkin agak mudah untuk mengubah keadaan menjadi lebih baik. Perubahan dalam pencahayaan, penambahan jadual visual, masa amaran tambahan sebelum peralihan dapat memperbaiki kehidupan rakyat pada spektrum autisme.

Pelan tindakan bagaimana membantu dan mendidik kanak-kanak autisme?

Ibu bapa biasanya sedar perkembangan anak-anak mereka di awal 2 tahun dan dapat mengenal pasti perubahan yang ada. Tanda-tanda biasanya membangunkan secara beransuransur, tetapi beberapa kanak-kanak autisme membangunkan lebih biasanya dan kemudian mundur. Campur tangan awal tingkah laku atau kognitif boleh membantu kanak-kanak autisme dari segi kemahiran penjagaan diri sendiri, bersosial dan berkomunikasi. Walaupun tiada penawar yang diketahui, ada laporan tidak rasmi melaporkan kes kanak-kanak autisme yang pulih. Tidak ramai kanak-kanak autisme hidup berdikari selepas mencapai usia dewasa, walaupun sesetengah menjadi orang yang berjaya. Budaya autisme tik terus mencari penawar dan mempercayai autisme perlu diterima sebagai perbezaan dan tidak dianggap sebagai gangguan. Antara bantuan yang bolleh diberikan adalah Memahami lebih lanjut mengenai ubat-ubatan yang mengawal tingkah laku berulangulang, cepat marah, perhatian yang singkat, membuat ragam, pencerobohan dan kemarahan. Mengetahui tentang perangsang saraf pusat yang boleh mengimbangi tingkah laku spontan dan impulsif. 30

Lihat apa rawatan menyebabkan pembelajaran lisan yang bertambah baik dan ingatan ruang. Ketahui risiko, masalah dan kesan negatif daripada beberapa jenis ubat yang biasa digunakan sebagai rawatan Mencungkil apa jua rawatan perubatan alternatif untuk rawatan gangguan autisme. (Terdapat kemajuan yang luar biasa di dalam bidang neurobiologi, genetik dan diet yang memberi gambaran tentang lanjut ke dalam rawatan terapeutik yang berkesan

Membezakan apa ubat yang amat berkesan apabila mengawal gejala autisme, seperti sawan, antipsikotik, hiperaktif, dan kemurungan. Menyiasat mengapa ramai keluarga akan perubatan di luar arus perdana untuk merawat anak-anak mereka menggunakan kaedah semulajadi dan alternatif, dan keputusan yang memberangsangkan mereka mengalami

Cari pelbagai program terapi untuk mengajar anak-anak untuk menghadapi, mendapatkan kemahiran pekerjaan, dan membangunkan kemahiran sosial. Belajar tentang intervensi awal tingkah laku intensif dan bagaimana ia boleh membantu komunikasi Cari terapi tingkah laku yang boleh menggantikan tingkah laku masalah dengan tingkah laku positif untuk mengurangkan gejala autisme.

31

2. KANAK-KANAK PALSI CELEBRAL

Jenis keperluan khas ( kecacatan ) utama kes yang diperhatikan

Palsi celebral / Cerebral palsy (CP) adalah keabnormalan fungsi motor (sebagai lawan kepada fungsi mental) dan postur tubuh yang dapat dilihat pada awal usia, malah sebelum kelahiran. Tanda-tanda dan gejala cerebral palsy biasanya kelihatan pada tahun pertama kehidupan.

Kelainan dalam sistem motor ini adalah hasil daripada kelesian otak yang bukanprogresif. Sistem motor badan berfungsi dalam menyediakan keupayaan untuk bergerak dan mengawal pergerakan. Lesi otak adalah sebarang keabnormalan pada struktur atau fungsi otak. "Bukan progresif" ertinya bahawa lesi tidak menghasilkan perkembangan berterusan fungsi otak. Ia juga membayangkan bahawa lesi otak adalah hasil daripada secederaan otak, yang hanya berlaku sekali.Apa jua kerosakan otak yang berlaku pada masa kecederaan adalah tahap kerosakan bagi seluruh kehidupan kanak-kanak.

Cerebral palsy menjejaskan kira-kira 1-3 daripada setiap ribu kanak-kanak yang dilahirkan. Kebanyakannya dilahirkan dengan berat badan yang sangat rendah dan di kalangan bayi pra-matang. Menariknya, kaedah rawatan baru yang mengurangkan peningkatan berat badan lahir rendah dan bayi pramatang sebenarnya menyebabkan peningkatan jumlah keseluruhan kanak-kanak cerebral palsy. Teknologi baru, bagaimanapun, tidak mengubah kadar cerebral palsy di kalangan kanak-kanak yang dilahirkan dengan berat badan normal.

Istilah cerebral palsy tidak menunjukkan punca atau Prognosis kanak-kanak cerebral palsy. Terdapat banyak sebab yang mungkin menyebabkan cerebral palsy. Sebab cerebral palsy biasanya pada bayi pranatal dan tidak berkaitan dengan peristiwa-peristiwa semasa mengandung dan pada masa janin berkembang dalam rahim ibu.

Kelahiran pramatang adalah satu faktor risiko untuk cerebral palsy. Otak bayi pramatang adalah berisiko tinggi menyebabkan pendarahan, dan apabila cukup teruk, ia boleh menyebabkan cerebral palsy. Kanak-kanak yang dilahirkan pramatang juga boleh berdepan 32

masalah pernafasan yang serius disebabkan oleh paru-paru tidak matang dan kurang berkembang. Ini boleh membawa kepada oksigen berkurangan yang dihantar ke otak yang boleh menyebabkan cerebral palsy. Lain-lain sebab yang penting dalam penyebab terjadinya cerebral palsy termasuklah kemalangan perkembangan otak, gangguan genetik, strok disebabkan oleh saluran darah atau darah beku yang tidak normal, atau jangkitan otak.

Walaupun ia secara meluas dipercayai bahawa punca yang paling biasa cerebral palsy adalah kekurangan oksigen ke otak semasa bersalin (asfiksia kelahiran), ia sebenarnya adalah punca yang sangat jarang menyebabkan cerebral palsy.

Penderaan kanak-kanak semasa peringkat awal boleh menyebabkan kerosakan otak yang ketara, yang mana boleh membawa kepada cerebral palsy. Antaranya gegaran teruk ke atas bayi boleh menyebabkan pendarahan di dalam atau di luar otak. Untuk lebih menimbulkan masalah itu, ramai kanak-kanak dengan perkembangan yang abnormalan adalah berisiko untuk didera. Terdapat kes di mana kanak-kanak cerebral palsy didera dengan begitu teruk dan menyebabkan kematian.

Walaupun kepelbagaian punca cerebral palsy, banyak kes kekal tanpa sebab yang tertentu. Walau bagaimanapun, peningkatan keupayaan untuk melihat struktur otak dengan pengimejan resonans magnetik ( MRI ) dan CT mengimbas serta meningkat keupayaan diagnostik untuk gangguan genetik telah menguran.kan kes-kes cerebral palsy

Masalah-masalah sampingan

Kerosakan atau kecatatan otak dikatakan sebagai punca utama kanak-kanak menghidap cerebral palsy. Kesan kecacatan atau kerosakan otak turut membawa kepada masalah atau gejala-gejala akibat penyabit penyakit ini. Sebahagian daripada mereka penghidap cerebral palsy akan mendapt gejala-gejala seperti masalah pertuturan, kesukaran menelan makanan , meleleh air liur, dan gangguan motor ( pergerakan ) dan sebagainya.

33

Kurang upaya kognitif, yang kadang-kadang dirujuk sebagai kelewatan pembesaran tubuh badan sering dikaitkan dengan cerebral palsy. Dinyatakan bahawa 50% daripada pesakit cerebral palsy mempunyai ketidakupayaan kognitif. Walau bagaimanapun, kebanyakan kanakkanak ini boleh dididik dan menjalani kehidupan yang produktif. Hampir semua ujian perkembangan kognitif kanak-kanak melibatkan beberapa jenis aktiviti motor pada bahagian kanak-kanak. Jika kanak-kanak mampu memikir perkara kompleks, tetapi tidak berupaya untuk aktiviti motor, pemerhati tidak akan dapat mengesan kebolehan mental mereka. Oleh itu, seseorang mesti berhati-hati dalam memberikan label untuk pesakit cerebral palsy. Ciri-ciri tertentu, bagaimanapun, adalah lebih cenderung dikaitkan dengan ketidakupayaan kognitif yang signifikan pada pesakit dengan cerebral palsy. Ini termasuk kerosakan besar yang berlaku pada kedua-dua belah otak, kanak-kanak dengan spastik kuadriplegia, mikrosefali ( saiz kepala kecil ), gangguan genetik yang didokumenkan, dan jangkitan prenatal yang didokumenkan.

Sawan adalah suatu perkara biasa yang terdapat pada pesakit cerebral palsy. Mungkin satu pertiga daripada semua pesakit cerebral palsy mempunyai sawan. Sawan adalah disebabkan oleh aktiviti elektrik yang tidak normal neuron di dalam otak. Otak yang rosak atau cacat bentuk adalah lebih cenderung untuk sawan. Selain itu, kecacatan kognitif sering dikaitkan dengan serangan epilepsi.Gejala-gejala sawan boleh berbeza-beza bergantung kepada di mana di dalam otak mereka berasal. Sawan penuh melibatkan keseluruhan serebrum, manakala sawan separa hanya melibatkan sebahagian korteks serebral. Selalunya, sawan penuh bermula sebagai sawan separa tetapi merebak ke seluruh otak yang pesat.

Kekurangan dari segi pandangan visual kerap dilihat pada pesakit cerebral palsy. Sebahagian daripada mereka, sebagai contoh, strabismus ("mata malas") boleh diperbetulkan oleh prosedur pembedahan dalam otot mata. Sesetengah boleh dibetulkan dengan cermin mata ( yang mungkin sukar untuk dilaksanakan ). Sesetengah kanak-kanak lain pula kekurangan pandangan visual adalah hasil daripada kecederaan otak kepada kawasan otak yang dikaitkan dengan mata, menyebabkan buta kanak-kanak ("buta kortikal") walaupun mata jika dilihat berkeadaan normal. Pada masa ini tidak ada rawatan untuk memperbaiki keadaan ini.

Gangguan atau masalah pertuturan juga adalah biasa kepada mereka yang mempunyai anak cerebral palsi. Sesetengah, seperti sukar menyebut perkataan adalah hasil daripada kekurangan mekanisme otot untuk bercakap ( bibir nipis, lidah, atau penyelarasan lelangit ). 34

Di dalam keadaan yang lain terdapat kecederaan otak dalam perkara kelabu otak yang mengawal mekanisme pusat ucapan ( afasia ).

Ia adalah sukar bagi kanak-kanak cerebral palsy untuk mendapatkan berat badan ideal dan kerap mempunyai perkembangan tubuh badan yang lambat. Ini adalah hasil daripada beberapa faktor termasuk gangguan makan, refluks gastroesophageal, dan dalam keadaan tertentu, sebagai contoh, kanak-kanak dengan gangguan choreoathetotic, penggunaan kalori berlebihan. Pada perkara yang lain, kegemukan boleh jadi satu masalah pada kanak-kanak cerebral palsy yang mempunyai pergerakan terhad.

Isu-isu lain untuk menyedari penyakit pergigian, masalah pernafasan, jangkitan saluran kencing, osteoporosis dan keretakan berikutnya, Ketidakupayaan menetapkan kawalan kencing, encopresis, sembelit dan juga kerosakan saraf tunjang.

Pakar-pakar yang perlu dilibatkan

Kebanyakan masalah yang berpunca daripda cerebral palsy kebanyakan tidak mempunyai tertentu. Walau bagaimanapun, kanak-kanak cerebral palsy masih mempunyai peluang perubatan yang mana banyak masalah yang boleh dirawat atau dicegah. Peringkat permulaan rawatan satu pasukan yang diketuai oleh pakar kanak-kanak diikuti dengan pakar neurologi ( atau pengamal neurologi yang lain ), seorang pakarl kesihatan mental, pakar bedah ortopedik, ahli terapi fizikal, ahli terapi pertuturan, dan ahli terapi cara kerja. Setiap ahli pasukan mempunyai sumbangan penting, dan bebas untuk membuat kaedah masing-masing Sebagai contoh ahli terapi fizikal menilai otot, kekuatan dan gaya berjalan ( berjalan ). Beliau juga akan mengkaji keupayaan kanak-kanak untuk melaksanakan tugas-tugas besar bantuan dan penjagaan diri. Ahli terapi pertuturan pula menilai keupayaan kanak-kanak untuk bercakap dan memahami ucapan. Kebanyakan kanak-kanak yang cacat neurologi mempunyai gangguan emosi yang penting dan juga memerlukan rawatan dari pakar kesihatan mental.

Pelan tindakan bagaimana membantu dan mendidik kanak-kanak cerebral palsy?

35

Antara peranan guru dalam membantu dan mendidik kanak-kanak celebral palsy adalahprihatin terhadap kanak-kanak ini di dalam kelas atau sekolah dan sedar bahawa masalah mobiliti adalah perkara pokok bagi mereka. Adalah perlu bagi menyusun semula apaapa yang mungkin mebahayakan dan memelihara anak dalam mendapatkan persekitaran yang selamat dan mudah.

Ramai kanak-kanak yang hanya lumpuh serebrum peringkat sederhana menikmati kejayaan dalam PE biasa program sehingga mereka mencapai kira-kira 10 atau 11 tahun, di mana sukan titik digalakkan untuk menjadi jauh lebih berdaya saing, dan kanak-kanak cerebral palsy mungkin mendapati sukar untuk berjaya bersaing. Walaupun kanak-kanak tidak boleh bersaing dalam sukan, aktiviti fizikal mereka akan sentiasa sihat. Sesetengah kanak-kanak cerebral palsy mempamerkan masalah tingkah laku. Kanak-kanak ini didedahkan dengan kanak-kanak kurang upaya bukan yang lain boleh membantu untuk mengembangkan kumpulan kanak-kanak kawan-kawan dan menyediakan satu pengalaman yang lebih "ternormal" akademik dan sosial

Peralatan khusus kanak-kanak celebral palsy serta setiap sekolah perlu mempunyai kakitangan dan pembiayaan yang diperlukan untuk menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada mereka yang memerlukan pendidikan khas. Guru perlu terdedah pengetahuan sepenuhnya serta akan tahu bagaimana untuk menangani keadaan kanak-kanak celebral palsy. Kemudahan pendidikan khas dengan pengalaman dan peralatan yang banyak yang akan memberi manfaat atau pertumbuhan perkembangan yang baik dikalangan kanak-kanak ini. Ada yang berpendapat bahawa sekolah pendidikan khas bukan sahaja pendidikan yang asasnya terasing, tetapi mereka juga tidak boleh memberi anak anda dengan pendidikan yang paling sesuai untuk mereka. Mengumpulkan bersama-sama kanak-kanak kurang upaya yang berlainan untuk mendidik mereka tidak memastikan bahawa keperluan unik kanak-kanak unik anda akan dipenuhi.

36

RUJUKAN

K.A. Razhiyah, 2008. Menjadi Guru Pendidikan Khas. Kuala Lumpur : PTS Profesional Publishing Sdn. Bhd

Mohd. Sharani Ahmad, 2006. Mengurus Kanak-kanak Yang Susah Belajar. Kuala Lumpur : PTS

Profesional Publishing Sdn. Bhd

http://ms.wikipedia.org/wiki/Autisme www.oocities.org/toleherba/autism.html www.nlm.nih.gov/medlineplus/cerebralpalsy.html www.cdc.gov/ncbddd/dd/ddcp.htm

37

Anda mungkin juga menyukai