Anda di halaman 1dari 33

1)

2) 3)

FAKTOR BAKA FAKTOR PERSEKITARAN PERBEZAAN INDIVIDU

BAKA
Baka

atau heredity berasal daripada perkataan Latin heres. adalah melibatkan pemindahan sifat-sifat fizikal dan personaliti serta pembawaan daripada ibu bapa kepada anak-anaknya. Norman L. Munn, baka merupakan ciri-ciri yang diturunkan melalui ibu bapa kepada anakanaknya melalui gen.

Baka

Menurut

Baka

adalah ciri-ciri yg diturunkan melalui ibu bapa kpd anak-anaknya melalui gen.

Ahli-ahli

keluarga biasanya mempunyai sifat-sifat yg sama sprt warna mata, kulit dan rambut,kecerdasan dan sbg. ahli psikologi telah membuktikan bahawa tidak ada 2 org individu mempunyai kadar perkembangan yang sama
adalah faktor-faktor utama yang menjadikan ketidaksamaan kadar perkembangan manusia dan wujudnya perbezaan individu diantara satu sama lain.

Kajian

Baka

Ada

yang menyokong faktor baka bahawa corak perkembangan kanak-kanak diwarisi sejak lahir dan dikawal separa atau sepenuhnya oleh kod genetik daripada ibu-bapa. kajian dari ahli tingkah laku genetik menunjukkan bahawa baka memainkan peranan yang penting dalam perkembangan personaliti selain perkembangan fizikal.

Hasil

CIRI-CIRI BAKA
1.Baka

anak.

diturunkan melalui gen ibu bapa kapada anak-

2.Ciri-ciri

fizikal adalah sama dengan ibu bapa,cth: warna mata.

3.Baka

menentukan potensi seseorang individu,cth:bakat & kebolehan.


skruktur organ seseorang individu.

4.Menentukan

KROMOSOM

HORMON

FAKTOR BAKA

GEN

KELENJAR

KROMOSOM

Gen

yang terkandung dalam kromosom adalah pembawa baka kanak-kanak.


membawa 23 pasang kromosom yang diwarisi dari ibu dan ayah mereka. yang ke 23 dikenal dengan kromosom gender atau yang menentukan jenis jantina.

Seseorang

Kromosom

Apabila

seorang ayah menurunkan kromosom X maka akan menghasilkan kombinasi XX dan jenis kelamin anak akan menjadi perempuan. apabila menurunkan kromosom Y maka akan terjadi kromosom XY untuk anak laki-laki.

Dan

Penentuan Jantina

GEN

Gen Gen

disifatkan sebagai penentu oganisma.

ialah butir-butir halus dan bilangannya ialah lebih kurang 30000. seseorang individu adalah unik bagi dirinya.

Gen-gen Interaksi

di antara berbagai-bagai gen mempengaruhi pertumbuhan kesemua struktur fizikal di seluruh anggota badan.

KELENJAR

Kanak-kanak dilahirkan dengan kelengkapan sistem-sistem yang terdiri daripada: sistem saraf, sistem peredaran darah, sistem pernafasan, sistem penghadaman makanan kelenjar. Kelenjar mengeluarkan hormon untuk menggalakkan perkembangan dan mengekalkan fungsi-fungsi badan untuk berinteraksi dengan persekitaran.

HORMON

Hormon

adalah bahan kimia yang dikeluarkan oleh kelenjar-kelenjar di dalam badan dan disalurkan oleh peredaran darah ke organ-organ lain untuk melicinkan perkembangan badan. insulin-mengawal kadar gula di dalam darah.

Contoh:

KESAN BAKA KE ATAS PERKEMBANGAN

Ciri fizikal Warna kulit (hitam,putih,coklat) Warna dan bentuk mata Warna rambut Jenis darah (A,O,AB,B)

Ciri Fisiologi Kanak-kanak drpd ibu bapa yg sihat merupakan individu yg sihat. Penyakit seperti diabetes,hemofilia adalah disebabkan oleh pengaruh baka.

Kecacatan Mental Rencatan mental adalah disebabkan oleh pewarisan gen yg resesif drpd kedua-dua ibu-bapa yang mempunyai tali persaudaraan yg rapat. Sahsiah Walaupun sahsiah seseorang byk dipengaruhi persekitaran,baka juga memainkan peranan yg penting. Cth:seseorang yg cepat marah atau selalu berasa bimbang. Kecerdasan Ketika lahir,seseorang bayi mewarisi bentuk fizikal bersama dengan kelenjar deria,otak dan struktur lain yg penting utk perkembangan kecerdasan. Jika kesemua faktor ini sihat maka kecerdasan juga akan berkembang dgn baik.

Perbezaan individu

Setiap individu berbeza dari segi biologi dan genetik dobzhansky

Definasi perbezaan individu


Perbezaan

cara-cara bagaimana individu yg berada mempunyai umur yg sama berbeza antara satu sama lain. Berlaku mengikut : - Kematangan - Pengalaman pembelajaran

Perbezaan individu
Terbahagi -

kepada 7 :

Kognitif Fizikal Sosio-emosi Sosial Latar belakang kecerdasan

Perbezaan Kognitif
Kognitif

= intelek Melibatkan kemahiran menyelesaikan masalah, berbahasa, berfikir secara logik, menaakul dan mengira. Contoh :

Sila kira dalam masa 5 saat


35

x (35-27+5-13) + 256 = ?

Perbezaan Fizikal
Perbezaan

yang bersifat luaran. Boleh dilihat. Contoh : - Jantina - Berat - Ketinggian - Warna mata

Faktor sosio-emosi
Kebolehan

mengenali, mengawal dan mengurus perasaan/emosi. Contoh : - Sikap sabar - Toleransi dengan orang lain - Mengalah - Bertimbang rasa

Faktor sosial
Perbezaan Contoh -

dari segi pergaulan.

: Kemahiran berinteraksi Cara bergaul

Faktor latar belakang


Perbezaan Spt -

latar belakang.

:Taraf sosio-ekonomi Cara asuhan Pengalaman yang dilalui Keadaan keluarga

Faktor kecerdasan
Boleh

di jelaskan drpd beberapa sudut. Kemahiran belajar dan memperoleh pengetahuan. Sesetengah org melihat kecerdasan sbg kebolehan memproses maklumat, berfikir secara logik utk menyelesaikan masalah serta menyesuaian diri dgn kehidupan di dunia ini. Juga merupakan budaya spesifik.

Sambungan
Persepsi

masyrakat ttg kecerdasan berubah mengikut budaya masyarakat. Kecerdasan bukan sesuatu yg tetap. Boleh berubah mengikut pengalaman dan pembelajaran.

FAKTOR PERSEKITARAN

Sebelum lahir(prenatal)
Pemakanan dan kesihatan ibu Gaya hidup ibu

Rawatan yang diterima ibu

Usia dan keadaan emosi

pemakanan

Taraf sosio ekonomi

Taraf sosio ekonomi

Tahap pendidikan keluaga

Pemakana n Taraf sosio ekonomi Rakan sebaya

Taraf pendidikan keluarga

Selepas lahir postnatal

Sekolah

Persekitara n dunia Tempat ibadat

Masyaraka t

Teori Ekologi Bronfenbrenner

Mikrosistem Persekitaran terdekat di mana kanakkanak mempunyai interaksi secara langsung dan menghabiskan banyak masa Mesosistem Perhubungan antara mikrosistem. Misalnya keadaan di rumah boleh mempengarugi tingkah laku individu di sekolah

Ekosistem

Pengalaman dengan persekitaran yang tidak melibatkan murid secara langsung tetapi keputusan yang diambil dalam persekitaran tersebut memberi kesan kepada kanak-kanak dan dewasa yang terlibat dengan kanak-kanak tersebut.

Makrosistem

Perkembangan individu yang mempengaruhi norma-norma, nilai dan amalan masyarakat. Kronosistem Persekitaran berubah mengikut persedaran masa. Contohnya kedatangan anak baru.

Rumusan teori Rumusan teori Bronfenbrenner


-

Menegaskan kepentingan persekitaran dan kesan kepada perkembangan kanak-kanak. Membantu kita memahami dan mengambil langkah-langkah pengayaan untuk membantu kanak-kanak.