Anda di halaman 1dari 2

PERSIAPAN TAHUN BARU CINA

Dua minggu lagi perayaan Tahun Baru Cina akan tiba. Kaum Cina sibuk membuat persediaan untuk menyambut perayaan Tahun Baru Cina. Begitu juga dengan keluarga saya.

Sebelum itu, ayah saya telah mengagih-agihkan tugas agar kerja dapat disiapkan dengan lebih cepat dan berkesan bersama-sama semua ahli keluarga seperti kata pepatah, berat sama dipukul, ringan sama dijinjing. Semua ahli keluarga membuat kerja masing-masing dengan penuh bersemangat dan bertanggungjawab untuk memastikan rumah kami bersih dan perayaan kali ini meriah sekali.

Seminggu sebelum perayaan menjelma, ibu saya menjahit dan memasang langsir baharu yang berwarna-warni pada semua tingkap. Ayah saya pula mengecat pintu pagar rumah dan kekisi tingkap supaya kelihatan kemas dan cantik. Saya dan adik menghias rumah dengan jambangan bunga dan alat-alat perhiasan rumah yang baru dibeli. Kami menggantungkan kain merah dan tanglung merah pada pintu masuk dan ruang tamu sebagai tanda bertuah untuk tahun baru. Selain daripada itu, kami juga menulis kata-kata yang baik dengan tulisan kaligrafi Cina pada kertas merah. Kata-kata itu kemudian dilekatkan pada pintu masuk sebagai hiasan dan tanda bertuah.

Selain itu, ibu bapa juga membawa kami sekeluarga ke sebuah pasar raya yang berhampiran dengan rumah kami untuk membeli-belah. Bapa saya telah membeli dua kotak limau “Loh Kam”, minuman berkotak dan makanan ringan. Ibu saya membeli sepasang kasut dan tiga pasang pakaian yang baru untuk saya pakai semasa perayaan Tahun Baru Cina. Ibu juga membeli sehelai pakaian tradisional, iaitu ceongsam yang berwarna merah untuk dipakai pada hari pertama Tahun Baru Cina.

Chuah Yi Hong(5I)

Ibu saya juga membuat pelbagai jenis kek, kuih dan biskut. Antaranya ialah kuih bakul, kuih bahulu, kuih loyang, kuih siput, kek coklat, muruku dan sebagainya. Adik dan saya berasa sungguh gembira kerana dapat belajar cara-cara membuat kuih dan biskut daripada ibu. Kami juga memberikan kuih-muih kepada saudara-mara dan jiran-jiran kami.

Hari yang dinanti-nantikan pun tiba. Kami menyambut Tahun Baru Cina dengan meriah. Ramai saudara-mara, jiran tetangga dan kawan-kawan yang datang ke rumah kami. Kami sekeluarga dan saudara-mara juga berkumpul untuk makan malam bersama. Saya berasa seronok kerana dapat berkumpul dengan saudara- mara dan kawan-kawan. Inilah peluang bagi kami untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan dan semangat kejiranan.