Anda di halaman 1dari 42

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN PISMP AMBILAN JANUARI 2011 PENDIDIKAN SENI VISUAL (PSV 3101 )

- TAMADUN CHINA -

LATAR BELAKANG TAMADUN CHINA


bermula kira-kira pada milenium ke-6 SM vmerupakan salah satu tamadun yang tertua di muka bumi selain - Tamadun Mesir (Lembah Sungai Nil) - Tamadun Mesopotamia (Lembah Sg Tigris dan Sg Euphrates) - Tamadun India (Lembah Sungai Indus) - Tamadun Yunani (Eropah) vKebudayaan Yangshao telah wujud pada milenium ke-5, vKebudayaan Longshan bermula sejak pertengahan kurun ke-2 vzaman Gangsa Awal (Bronze Age) lewat milenium ke-2 atau milenium pertama
v

1.

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

10. 11.

12. 13. 14.

Zaman Kuno Dinasti Xia Dinasti Shang Dinasti Zhou Zaman Musim Bunga dan Musim Luruh Zaman Negeri-negeri Berperang Dinasti Qin: Permulaan Empayar China Dinasti Han: Zaman kemakmuran Dinasti Jin: Perpecahan Dinasti-dinasti Selatan dan Utara Dinasti Sui: Penyatuan semula Dinasti Tang: Pemulihan kemakmuran Lima Dinasti dan Sepuluh Kerajaann Pembahagian politik: Liao, Song, Xia Barat, Jin, Mongol Mongol dan Dinasti Yuan Dinasti Ming: Kebangkitan semula pemerintahan bangsa Han Dinasti Qing Zaman Moden Republik China

Falsafah Seni Tamadun China

Falsafah Taosime Pokok buluh adalah simbol - kepada kekuatan , kesabaran menanggung penderitaan - kepada kepantasan pembangunan dan perluasan kebudayaan di China. Feng Shui . - elemen-elemen semulajadi seperti bumi , air , api dan tanah di mana kesemuanya menjadi keseimbangan ekosistem alam. dan sesuatu yang positif.

Menurut ahli sejarah, Kesenian Cina yang terawal sekali ditemui pada akhir Zaman Batu (Neolitik) ialah Seni Tembikar. Selain daripada itu terdapat juga kesenian lain seperti; Seni Tembaga Seni Tenunan dan sulaman Seni Anyaman Seni Kaligrafi(Kalikrafi) Ukiran dan Arca Seni Catan Seni Bina Seni Cetakan

TembikarNeolitikCina

Seni Tembikar

1.

2.

3.

4.

5.

Kebanyakan tembikar Neolithic yang terbaik di dunia datangnya dari negeri China. Tembikar zaman Maharaja Yso dan Shun berwarna kemerah-merahan dengan perhiasan hitam, bentuk tembikarnya yang popular ialah bentuk pasu bermulut tebal berbadan kecil. Tembikar Cina zaman akhir Neolithic pula berwarna hitam dan berkilat Tembikar Dinasti Chou mempunyai lapisan glaze yang terang pada permukaan tembikarnya. Tembikar zaman Wangsa Han, menggunakan glaze kelabu kekuningan yang diperbuat dari timah hitam dan Kopper oksid.

6 . Selain tembikar, seramik juga merupakan seni Cina yang popular dan terkenal kerana kebanyakan tamadun merujuk tembikar sebagai China. 7. Terdapat dua jenis seramik yang menarik sekali dari segi nilai estetikanya iaitu: Seramik Seladon ( celadonware) yang berasal dari Dinasti Sung. Tembikar biru-putih ( blue- and white porcelain) yang berasal dari Dinasti Yuan (Mongol) dan Dinasti Ming. Seladon ialah suatu istilah yang digunakan untuk menunjukkan seramik yang mempunyai lapisan kaca berwarna biru hijau atau kelabu hijau serta menyerupai batu permata jed. Ianya amat disukai oleh kelas sarjana-pentadbir di negeri China.

Bejana ritual (You), dari zaman Dinasti Zhou Barat

Patung tanah liat Huishan diperbuat daripada tanah liat hitam yang terdapat kira-kira semeter di bawah permukaan tanah Gunung Huishan di Wuxi. -Tanah liat jenis ini sangat halus dan bersesuai untuk dibentukkan menjadi patung. - Patung tanah liat Huishan yang paling terkenal ialah "Da Afu", iaitu patung seorang kanak-kanak yang mengikut legenda rakyat dikatakan pandai mengusir binatang buas dan juga jin.
-

Batu Jed China


Batu Jed bagi orang Cina melambangkan kebaikan, keluhuran budi pekerti, kemuliaan dan keindahan. Ia merupakan perhiasan yang paling digemari bukan kerana nilai harganya yang tinggi tetapi dipercayai dapat melanjutkan usia dan membawa kesejahteraan hidup kepada pemakainya. Ia juga dikenali sebagai batu azimat.

" Mata Nilam" -Jed muda dan kerikil kristal

Jed berbentuk plat


1.

2.

3.

Kesenian tembaga bermula pada zaman Wangsa Shang. Kebanyakan kesenian tembaga ketika itu adalah peralatan rumah dan sebahyang yang ditiru dari bentuk-bentuk tembikar. Pada akhir Wangsa Chou, ada terdapat bukti teknik tuangan bentuk huruf atas bejana-bejana telah dilakukan. Bentuk-bentuk bejana berasaskan bentuk binatang, bejana tersebut digunakan untuk 2 tujuan iaitu kegunaan harian dan istiadat keagamaan 4. Qin Shih Huang telah memperkenalkan mata wang dari tembaga. Namun pada zaman Dinati Han, mata wang telah ditukar kepada wang emas dan perak.

Syiling tembaga

Bejana/Bekas tembaga

1.

Sulaman dan tenunan China terkenal dengan benang emas yang

2.

3.

digunakan untuk menenun songket serta sutera Cina. Sulaman sangat sinonim dengan masyarakat Cina ini boleh dilihat pada pakaian etnik etnik di China. Pada zaman moden kini busana klasik Cina yang berlapis-lapis, sarat dengan sulaman benang emas dan sutera. Telah diubah suai kepada yang lebih ringkas iaitu Cheongsam, baju Shanghai dan Samfoo. Cheongsam mempunyai leher yang

tinggi, butang di bahagian bahu, bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Kebanyakannya masih dihasilkan dari negeri China menggunakan fabrik sutera dan broked yang berwarna terang dengan ragam hias benang emas dan perak.

Jenis etnik dan pakaian


-CRI.online-

1.

2.

Sulaman Xiang dari Provinsi Hunan terkenal dengan sejarahnya yang lama, tahap ketukangannya yang halus, serta teknik dan gaya menjahit yang tersendiri. Sutera tulen, satin keras, satin lembut dan nilon serta benang sutera yang berwarna-warni merupakan bahan-bahan jahitan sulaman Xiang ini.

Uncang Batu Api Uncang batu api merupakan kraf tangan tradisi etnik Lahu. Pada masa dahulu, uncang ini biasanya dibuat dengan kain yang ditenun oleh orang etnik Lahu sendiri. Bahagian luarnya dihias dengan gambar yang disulam atau ditampal dengan perca kain yang berwarna-warni. Sutera Tenunan Menenun sutera merupakan pemeliharaan ulat sutera. Pada 4-5 ribu tahun lalu, orang China sudah mula memelihara ulat sutera. pengeluaran barangan yang dibuat daripada sutera telah berkembang dengan pesat, dan menenun sutera sebagai sejenis kraf tangan juga menjadi popular.

Ikatan China "Ikatan" merupakan hiasan yang dibuat dengan tali yang dianyam. Ia bersama-sama seni hiasan kain dan sulaman merupakan tiga jenis kraf tangan yang paling penting di China. Ikatan China mempunyai sejarah yang lama dan kandungan budaya yang luas Gambar daripada Jerami Gandum Gambar daripada jerami gandum yang paling awal ini dihasilkan pada zaman Dinasti Sui dan Tang (581-907). Jerami gandum berkilat dan cantik, dan mudah dicarik. Seniman merekat carikan jerami gandum ini menjadi gambar tokoh, bunga, burung dan binatang.

Seni Anyaman

Seni kaligrafi

1.

2.

3.

4.

Seni tulis cina yang terawal ditemui pada zaman Wangsa Shang (2000 S.M) yang ditulis di atas permukaan buluh, tulang dan kulit kura-kura Kehadiran Confucius dan Lao-Tzu pada zaman Wangsa Chao, membantu menggalakkan pertumbuhan falsafah, kesenian dan tulisan orang China Dalam tahun 1928-221 SM, terdapat banyak tulisan pada permukaan bejana tembaga dan batu. Tulisannya mempunyai ukuran yang sama. -Terdapat 3 tulisan dicipta dalam zaman wangsa Han, iaitu tulisan bentuk biasa (pattern script), tulisan bentuk kasar (Rough Script) dan tulisan sambung (Curcive Script)

Batu tinta bersama-sama kertas, tinta dan berus China digelar sebagai empat alat kaligrafi yang paling berharga dalam bilik membaca China. Di samping itu, disebabkan batu tinta mudah disimpan lama, ia selalu digemari oleh sarjana China sebagai sejenis koleksi.

Batu Tinta

Seni Arca dan Ukiran


1.

2.

3.

Dikesan sejak zaman Wangsa Shang dengan terjumpanya dua arca berbentuk harimau dan burung hantu, diperbuat daripada marmar Terdapat banyak imej-imej Budha ditemui di candicandi di Gua Yun Kang,Shensi. Di gua-gua Tung Huang, Kansu terdapat imej-imej Budha diukir pada dinding gua tersebut. Arca-arca diperbuat daripad tanah liat yang diwarnakan, batu dan tembaga. Ukiran Timbul Ou Ukiran timbul Ou ialah sejenis ukiran timbul yang berwarna. Seni ini menggunakan tanah yang halus yang dicampur dengan minyak Tung sebagai bahan asasnya. Kebanyakan ukiran timbul Ou ini digunakan sebagai hiasan pada bangunan dan perabot.

Ukiran Tulang Seni ini menggunakan tulang dari pelbagai jenis binatang sebagai bahan sumbernya dan ia diukir menjadi pelbagai bentuk objek sebagai suatu kraf tangan. Seni ini mempunyai sejarah yang lama. Ukiran pada Buluh China adalah negara pertama yang menggunakan barangan yang dibuat daripada buluh. Oleh itu, ukiran buluh China juga mempunyai sejarah yang lama. Tukang ukir China suka mengukir pelbagai jenis gambar atau huruf pada buluh atau mengukir akar buluh untuk menjadikannya hiasan.

Ukiran Bata Seni ukiran bata China telah disenaraikan sebagai warisan budaya bukan benda peringkat negara. Ia berasal daripada ukiran jubin pada zaman Dinasti Zhou Timur (770-256 Sebelum Masehi) dan bata bergambar pada zaman Dinasti Hang (202 Sebelum Masehi-220 Masehi). Ukiran Batu Qingtian Ukiran batu Qingtian mempunyai sejarah yang lama. Menurut hasil penyelidikan arkeologi, ia berasal dari zaman dinasti Shang (1600-1046 Sebelum Masehi). Sejak abad ke-19, ukiran ini banyak kali memenangi hadiah dalam pelbagai pameran antarabangsa

CATAN

- Dikatakan catan Cina bermula dengan gambar binatang - Catan Cina lazimnya dibuat di atas kain sutera atau kertas

Wall scroll painted byMa Linin 1246. Ink on silk, 110.5 cm wide.

Loquatsand a Mountain Bird, by an anonymous painter of the Southern Song Dynasty(1127 1279); small album leaf paintings like this were popular amongst thegentryandscholar-officialsof the Southern Song.

Hukum Catan China


`(Berasaskan Prinsip Shi-Vitalize Spirit) -Monokrom: penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad begi mendapatkan impak mendalam -Komposisi: mementingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar. -Ton dan suasana: Chi Yun Sheng Tungn ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik -Struktur dan sapuan berus: Sapuan awal berus memberi pengertian dibuat secara spontan dan simbol kepada alam semula jadi -Lakaran: penting sebagai pembentukan awal sesuatu gambaran. -Kesesuaian lukisan dengan objek: Walaupun lukisan tidak sama dengan objek sebenar tetapi perlu ada persamaan dalaman

Guo Xi, a representative painter of landscape painting in the Northern Song dynasty, has been well known for depicting mountains, rivers and forests in winter.

Shen Zhouof the Wu School depicted the scene when the painter was making his farewell to Wu Kuan, a good friend of his, at Jingkou

Seni Bina
Senibina di China dikatakan dapat dilihat dengan pesat pada zaman Ming, apabila Peking dijadikan Pusat Pentadbiran menggantikan Nanking Ciri2 Senibina - Berdinding kayu beratap genting curam - Bangunan kuil dan pagoda mempunyai pintu gerbang, beratap genting melengkungn ke atas.

Tembok Besar China

Taman Tiantansa

Laman Tiananmen

Catan lanskap

Catan lanskap mendapat tempat yang istimewa sekali dalam perkembangan seni catan China. - Catan lanskap China (Shan Shui) membawa maksud gunung dan air.
-

ke 7 Masihi.,merupakan ciptaan budaya China yang penting yang bermula pada 500 S.M. vmesin taip dicipta oleh Bi Sheng pada abad ke 11 S.M. (teknologi) vcetakan blok kayu mula digunakan dalam Dinasti Sui dan menjadi popular dalam Dinasty Tang. vKaedah percetakan blok di atas kertas dengan menyapu dakwat ke atas blok yang diukir pada muka surat,meletakkan kertas di atasnya dan menyapu belakang kertas

Cetakan abad penghasilan cetakan terawal bermula

Long Men stone carved in regular script with characters cut in relief (5th Century)

Dharani Charm in San-skrit (printing of the Tang Dynasty,un-earthed from Chengdu)

Mahadharani Sutra (discovered in Kyongju, South Korea, Chinese Printing of the Tang Dynasty)

Diamod sutra of 868 (dijumpai di Dunhuang)

Pada akhir zaman pemerintahan Dinasti Tang, cetakan telah menjadi semakin popular sejak awal penciptaan. Jauh daripada ajaran Buddha yang telah menggunakan cetakan secara aktif, ajaran Taoisme juga telah menggunakan cetakan untuk menghasilkan buku.
The Most Holy Esoteric Dharani Scriptures (discovered in Dunhuang Tang Dynasty)

Pusat perkembangan cetakan juga semakin berkembang dari ibu negeri di Chang'an dan Luoyang sehingga ke tempat seperti Sichuan, Huainan, dan Dunhuang.

Cetakan terus berkembang pada Dinasti Song dan seterusnya.....

Portrait of the King of the Heaven (engraved by Cao Yuan Zhong in the Five Dynasties)

A collection of poems by Madam Yu Xuan Ji (engraved and printed by the Chen family in Hangzhou, Southern Song Dynasty

Sezaman dengan Dinasti Song yang telah menjadi ikutan cara hidup etnik minority di Liao, Barat Xia dan Jin. Sembilan jilid ayat-ayat suci Buddha bertajuk Propitiousness telah tersebar ke merata tempat di Kouhebenxu. Tulisan tersebut telah ditulis dalam simbol dan tulisan daripada Barat Xia dan dibatasi mengikut format rama-rama, telah dijumpai di lingkungan pagoda di Baishigou yang terletak di negeri Helan, Ningxia, wilayah Auton-omous. Jilid ini telah dicetak sekitar tahun di Barat Xia iaitu setengah abad dalam abad ke 21 dengan menggunakan kayu jenis mudah alih. Ayat-ayat suci ini telah diambil sebagai penemuan terawal tentang cetakan kayu mudah alih dan ia telah menduduki tempat terpenting dalam sejarah cetakan China.

Printed and handpainted images of the Buddha

Four Beauties (engraved by the Ji family in Pingyang , Jin Dynasty)

Zaman Dinasti Yuan

Sistem Surat Pajak ketika zaman Zhi Yuan telah mencetus satu perubahan besar ke atas teknik cetakan ketika Dinasty Yuan (1271---386). Pencapaian terbesar dalam teknik cetakan adalah inovasi dalam teknologi cetakan kayu mudah alih yang dihasilkan oleh Wang Zhen. Beliau mereka cipta sebuah plat untuk menyimpan papan cetak tersebut mengikut permintaan semasa. Beliau telah menggunakan teknik tersebut untuk menghasilkaan mesin cetak dan mencetak buku.

Versi lengkap tentang kisah cinta tiga kerajaan (diukir oleh keluarga Yu dari Jian ' an, dengan ilustrasi pada muka depan The Official Practical Reclassified Pharmacopoeia of the Cheng-Ho Reign. Re-edited version. (engraved book by Zhang Cun Hui in Pingyang)

Surat Pajak ketika zaman Zhi Yuan

Zaman Dinasti Ming

Shi Zhu Zhai Book on the Art of Painting (A coloured book printed by Hu Zheng Yan in the Ming Dynasty)

Letter-designs of the Sunglo Studio(colour printing with blind stamping)

Zaman Dinasti Qing Zaman Dinasti Qing

Spring Festival Picture,Yang Liu Spring Festival Picture,Yang Liu Qing,Tianjin Qing,Tianjin

Spring Festival picture,Beijing

Cetakan Makanan
Dinasti Ming dan Qing (abad ke 14 dan 15) patung Terigu mulai berkembang menjadi seni kerajinan rakyat jalanan. Tepung terigu dan beras ketan berwarna, boleh dipahat oleh cetakan,misalnya gue rembulan atau Tiong Ciu Pia dibuat oleh cetakan gue. Seni patung terigu dimanfaatkan untuk perayaan hari raya tradisional seperti Tahun Baru Imlek, Tiongciu dan Peh-cun. Gambar ini adalah cetakan huruf hanci Shou dan Xi atau panjang umur dan bahagia.

Anda mungkin juga menyukai