Anda di halaman 1dari 3

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tarikh : 17/04/2014 (Khamis) Masa : 7.45-8.15 pagi (30 minit) Tahun : 3 Bestari Bilangan murid : 25 orang Pengetahuan sedia ada : Murid pernah melakukan aktiviti kecergasaan sepert larian Modul : Kecergasaan Aspek : Aspek 3 Standard kandungan : 3.1 Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. Standard pembelajaran :

3.1.1 Melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan, kadar pernafasan, kadar nadi, dan keanjalan otot. 4.1.1 Membezakan tujuan memanaskan badan dan menyejukkan badan. 5.1.2 Mematuhi peraturan keselamatan di tempat melakukan aktiviti.

Objektif pembelajaran: Pada akhir pembelajaran ini murid-murid dapat Psikomotor Afektif EMK KBKK BBB NILAI Menunjukkan keseronokan daripada aktiviti yang dilakukan. : Kreativiti dan inovasi : Membanding beza : Wisel, skital dan tali : Kerjasama, kepantasan dan tolong-menolong hormat menghormati Melakukan aktiviti yang melibatkan kecergasan dengan betul dan selamat.

Kognitif Menyatakan perbezaan tujuan aktiviti memanaskan badan dan menyejukkan badan dengan betul dan tepat.

Bahagian / masa

Aktiviti

Butiran mengajar Fokus pengajaran

Organisasi

Alatan / Strategi Catatan Wisel

Permulaan (5 minit)

Memanaskan badan

Murid lelaki dan murid perempuan diasingkan kepada 2 kumpulan. Seorang ibu ayam dan musang dipilih dalam dalam setiap kumpulan. Ibu ayam bertindak sebagai pelindung kepada anakanaknya, manakala musang akan berusaha untuk menangkap anak ayam yang berlindung di belakang ibu ayam. Anak ayam yang ditangkap akan menjadi musang, manakala musang menjadi ibu ayam. Kemudian murid melakukan aktiviti regangan mengikut guru Guru membahagikan murid kepada empat kumpulan. Murid lari setempat dalam kadar lambat. Murid diminta berlari setempat dengan kadar kelajuan yang lebih cepat. Murid diminta berlari dalam barisan. Murid berlari sebanyak 2 pusingan dalam kawasan kon yang telah ditetapkan. Berlari sehingga berjumpa rakan yang seterusnya.

Petunjuk: ibu ayam musang anak ayam

Perkembangan (10 minit)

Aktiviti

Wisels dan skital

Pas tangan kepada rakan dan individu tersebut teruskan larian sehingga berjumpa individu yang terakhir. Murid dalam kumpulan masing-masing. Setiap kumpulan akan memainkan peranan sebagai musang dan ayam. Kumpulan yang menjadi musang perlu berdiri di atas beberapa garisan dan menjaga garisan tersebut. Manakala kumpulan yang menjadi ayam perlu melepasi beberapa garisan yang dijaga oleh musang tanpa disentuh. Ayam : Murid yang disentuh dikira kalah dan dikehendaki keluar. Musang : Kumpulan yang berjaya melepasi setiap garisan tanpa disentuh dikira pemenang. Membuat regangan mengikut aktiviti guru Guru merumuskan pelajaran Skital, wisel dan tali

Kemuncak (10 minit)

Permainan kecil (Galah Panjang)

Penutup (5 minit)

Menyejukkan badan