Anda di halaman 1dari 6

1 RANCANGAN PENGAJARAN SLOT / AKTIVITI PRASEKOLAH

Kelas Tarikh Hari Masa Bil. Murid Umur Modul Tajuk/Tema

: : : : : : : :

5 Cantik 17 Julai 2012 Selasa 20 minit (08.10 pagi 08.30 pagi) 25 orang 5 Tahun Aktiviti Rutin Perbualan Pagi (Halaman Rumah Saya)

Tunjang Utama

(BM 2.0)

Kemahiran Bertutur

Standard Kandungan

(BM 2.1)

Berinteraksi dengan mesra.

Standard Pembelajaran

(BM 2.1.3)

Berbual menggunakan ayat yang mudah dan sebutan yang betul.

Kesepaduan Tunjang

(BM 1.1.5) (KM 2.2.2)

Mendengar dan memberi respon terhadap perbualan tentang halaman rumah. Bercerita tentang halaman rumah kediaman sendiri.

Objektif Pembelajaran

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat :(i) (ii) berinteraksi dengan mesra, mendengar dan memberi respon terhadap perbualan tentang halaman rumah, NORYUSMANIA JUNAIDI (UPSI DIP PAKK 2010/2011)

(iii) Pengetahuan Sedia ada :

bercerita tentang halaman rumah kediaman sendiri,

Murid telah didedahkan tentang peraturan dalam perbualan pagi.

Kemahiran Berfikir (KB)

Menjana idea

Penerapan Nilai (PN)

Hormat-menghormati, keberanian, toleransi, dan berdisiplin.

Bahan Bantu Mengajar (BBM)

Gambar halaman rumah kediaman.

Fokus Kecerdasan Pelbagai (MI)

Kecerdasan Linguistik, Kecerdasan Interpersonal

Kosa Kata

halaman, taman, pokok bunga, pasu

3 LANGKAH / MASA

ISI PELAJARAN Peraturan dalam perbualan pagi : a) Sentiasa berada dalam bulatan atau bentuk kumpulan. b) Mengangkat tangan sekiranya ingin bertanya atau bercakap.

AKTIVITI GURU

AKTIVITI MURID

CATATAN / BBM

1. Guru memberitahu atau mengingatkan kepada murid mengenai peraturan yang harus mereka patuhi semasa dalam perbualan pagi. 2. Guru mengarahkan murid untuk membentuk bulatan. 3. Guru membawa masuk kotak misteri yang mengandungi gambar halaman kediaman yang indah. 4. Guru meminta murid untuk meneka kandungan dalam kotak misteri tersebut. 5. Guru menunjukkan gambar halaman rumah tersebut dan mengaitkannya dengan topik perbualan pagi. 1. Murid mendengar dan memahami peraturan yang diingatkan oleh guru. 2. Murid membentuk bulatan seperti yang diarahkan oleh guru. 3. Murid meneka isi kandungan kotak misteri tersebut. 4. Murid mendengat penerangan guru mengenai topik perbualan pagi. MI : Kecerdasan linguistik. Kecerdasan interpersonal. BBM : Kotak misteri. Gambar halaman rumah. PN : Keberanian. Berdisiplin.

Set Induksi (5 Minit)

c) Tidak menganggu rakan lain dalam kumpulan atau yang sedang bercakap. d) Sentiasa mendengar dan mematuhi arahan guru. e) Memberikan sepenuh perhatian semasa guru atau rakan lain sedang bercakap.

NORYUSMANIA JUNAIDI (UPSI DIP PAKK 2010/2011)

PN : Bercerita dan memberi pendapat berdasarkan bahan rangsangan, Langkah 1 (5 Minit) Gambar halaman rumah kediaman. 1. Guru meminta pendapat murid tentang gambar yang ditunjukkan. 2. Guru memberi peluang setiap murid untuk menceritakan tentang halaman rumah yang ada di rumah mereka atau yang biasa mereka lihat. 1. Murid memberi pendapat tentang gambar yang ditunjukkan oleh guru dengan mengikut peraturan dan giliran. 2. Murid menceritakan tentang pengalaman mereka mengenai halaman di rumah masing-masing. MI : Kecerdasan linguistik. Kecerdasan interpersonal. 1. Guru memberitahu murid bahawa mereka juga bertanggungjawab dalam Langkah 2 (5 Minit) Tanggungjawab dalam menjaga kebersihan dan kecantikan halaman. menjaga kebersihan dan kecantikan halaman rumah. 2. Guru bertanya meminta pendapat murid mengenai perkara yang boleh mereka lakukan untuk membantu ibu 1. Murid mendengar penerangan guru dengan penuh perhatian. 2. Murid menjawab soalan gur dan memberikan pendapat mereka mengenai perkara yang boleh mereka lakukan dalam membantu ibu dan ayah mereka menjaga MI : Kecerdasan linguistik. PN : Keberanian. Hormatmenghormati. Toleransi. Berdisiplin. BBM : Gambar halaman rumah. Keberanian. Hormatmenghormati. Toleransi. Berdisiplin.

Menamakan objek yang ada di halaman kediaman rumah.

5 dan ayah menjaga kebersihan dan kecantikan halaman rumah mereka. Guru meminta seorang murid datang ke hadapan untuk mencerita apa yang mereka perolehi daripada aktiviti ini. Seorang murid datang ke hadapan dan menceritakan pengalaman yang diperolehi sepanjang aktiviti dijalankan. kebersihan dan kecantikan halaman rumah mereka. Kecerdasan interpersonal.

Penutup (5 Minit)

Refleksi aktiviti rutin

KB: refleksi

Refleksi Guru: __________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________

Refleksi Murid: __________________________________________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________

NORYUSMANIA JUNAIDI (UPSI DIP PAKK 2010/2011)

LAMPIRAN

Anda mungkin juga menyukai