Anda di halaman 1dari 6

Johor Menegakkan Semula Kewibawaan Kesulatanan Melayu Melaka

Bab 7:Johor Menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melayu Melaka

25 Pengenalan Sultan Mahmud Shah dari Melaka telah mengasaskan kerajaan baru di Johor berusaha untuk mendapatkan semula Melaka. Sultan Mahmud Shah telah membangunkan Johor dan kemudiannya telah diteruskan oleh Sultan Alauddin Riaayat Shah II. Kerajaan Johor terpaksa bersaing dengan Acheh dan Portugis. Selepas tewas kepada Portugis Sultan Mahmud Shah telah berundur ke Pagoh dan kemudiannya membina kubu pertahanan di Bentayan Muar. Baginda bersemayam sementara di Pahang sebelum bergerak ke Pulau Bentan. Pada tahun 1521, Portugis menyerang Bentan Sultan Mahmud mengatur serangan balas terhadap kedudukan Portugis. Peperangan di antara Portugis dengan Sultan Mahmud berterusan sehingga tahun 1526. Sultan Mahmud berundur ke Kampar dan seterusnya mangkat di Kampar pada tahun 1528.

Pengasasan Kerajaan Johor

Raja Ali, putera Sultan Mahmud Shah telah dilantik sebagai Sultan dengan gelaran Sultan Alauddin Riaayat Shah II. Baginda juga dikenali sebaga Raja Ujong Tanah dan Bentan.

Penerusan Warisan Melaka

Sultan Alauddin Riaayat Shah II mengasaskan kerajaan di tanah besar Johor atau Ujong Tanah. Bendahara dan Seri Nara Diraja ditugaskan membangunkan pusat pentadbiran kerajaan Johor di Pekan Tua. Sebuah kota pertahanan telah dibina (Kota Kara) bagi menjamin keselamatan ibu negeri Johor. Pada abad ke-17, Johor telah mengukuhkan jajahan taklukannya melalui Laksamana Temenggung Abdul Jamil. Bagi mengelakkan ancaman kuasa luar dan muslihat Johor, pusat pentadbirannya sentiasa berubahubah di sepanjang Sungai Johor dan Kepulauan Riau-Lingga.

Rosle Bin Yasin SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

25

Johor telah Bab 7:Johor Menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melayu Melaka Usaha Johor menguasai Melaka

berusaha untuk menawan semula Melaka pada tahun 1551. Terdapat dua orang 26 pembesar Johor yang terlibat menawan semula Melaka iaitu Tun Sri Lanang dan Laksamana Tun Abdul Jamil. Johor bergabung dengan angkatan perang dari Perak, Pahang dan Japara (Jawa) untuk menyerang Melaka. Kekebalan Kota A Famosa dan persenjataan Portugis yang lebih baik menyebabkan usaha Johor gagal. Serangan Johor berterusan sehingga tahun 1564. Gabungan Askar Johor dengan askar Belanda sejak tahun 1608 telah berjaya menewaskan Portugis pada tahun 1641. Laksamana Tun Abdul Jamil memimpin angkatan perang mengepung Melaka dari darat, manakala Belanda menyerang Melaka dari Laut.

Kebangkitan Acheh

Dasar perdagangan Portugis menyebabkan pedagang-pedagang Islam beralih ke Acheh. Portugis telah mengenakan peraturan dan sekatan perdagangan yang ketat serta cukai yang tinggi. Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam telah berjaya menjadikan Acheh kuasa yang kuat dan menguasai perdagangan di Selat Melaka. Acheh telah berjaya menakluk Pahang, Kedah, Pedir dan Pasai, di samping berkuasa menentukan bakal sultan Johor.

Persaingan antara Johor dengan Acheh dan Portugis

Persaingan antara Johor dengan Acheh dan Portugis telah menyebabkan tercetus peperangan Tiga Segi. Johor menyerang portugis kerana ingin merampas semula Melaka. Acheh menyerang Portugis kerana Portugis menghalang perdagangan Acheh. Acheh menyerang Johor kerana perdagangan Johor mengancam perdagangan Acheh. Portugis menyerang Johor kerana menganggap Johor berpakat dengan Acheh untuk menyerang Portugis di Melaka.

Rosle Bin Yasin SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

26

Bab 7:Johor Menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melayu Melaka

27 Kegemilangan Kerajaan Johor

Jajahan takluk Johor meliputi wilayah pantai barat Semenanjung Tanah Melayu termasuk Klang hingga ke Singapura. Bengkalis, Kampar, Siak, Klang, Batu Pahat, Muar dan Pahang juga dikuasai oleh Johor. Kegemilangan Johor berkaitrapat dengan kecekapan sultan dan pembesar mentadbir Johor. Kemajuan perdagangan dan perkembangan bidang persuratan turut membantu kegemilangan Johor.

Johor Sebagai Pusat Perdagangan

Jajahan takluk yang luas membolehkan Johor mengumpulkan pelbagai jenis barangan dagangan dan menjadi pelabuhan entrepot. Ramai pedagang asing seperti dari Canton dan Amoy datang berdagang di Johor. Kapal Belanda dan Inggeris juga datang ke pelabuhan Johor. Gabenor Belanda di Melaka. Thomas Slicher yang datang melawat Johor menyatakan bilangan kapal yang berlabuh di pelabuhan Johor terlalu banyak. Pelbagai barangan tempatan diperdagangkan di Pelabuhan Johor seperti dammar, tikar, bijih timah, sagu, minyak, lada hitam, pinang, ikan masin, garam, kayu gaharu dan beras. Barangan dagangan dari luar negeri yang diperdagangkan ialah benang emas, kain sutera putih, teh, barangan tembikar dan tembaga dari China. Terdapat pelbagai kemudahan di pelabuhan Johor untuk pedagang seperti gudang dan khidmat membaiki kapal.

Perdagangan dijalankan secara tukar barang dan pengunaan mata wang yang diperbuat daripada emas, perak dan timah. Mata wang emas dikenali sebagai mas, mata wang wang perak dikenali sebagai kupang dan mata wang timah dikenali sebagai katun. Pada akhir abad ke-18, mata wang asing seperti Dolar Sepanyol, Dolar Mexico dan duit Belanda turut digunakan di pelabuhan Johor. Kerajaan johor memperkenalkan cukai yang berpatutan. Misalnya setiap bahara lada hitam yang diperdagangkan akan dikenakan cukai sebanyak enam keeping emas dan setiap bahara timah dikenakan cukai sebanyak sepuluh keeping emas.

Sistem naungan diamalkan. Setiap pedagang asing dilindungi oleh Bendahara, Raja Indera Bongsu, Temenggung dan Laksamana. Orang Laut dikerah mengawal pelabuhan, mengawas perairan Johor, penunda dan penunjuk arah bagi memastikan keselamatan pedagang dan kapal yang berlabuh terjamin. Pelabuhan Johor terlindung daripada tiupan angin monsun dan menjadi pintu masuk di bahagian selatan Selat Melaka. Ini membolehkan Johor mengawal lalu lintas dagang dari Barat dan Timur. Johor menjadi pusat pembuat kapal persisiran pantai seperti benteng, baluk, kolek, pencalang dan pencacap.

Rosle Bin Yasin SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

27

Bab 7:Johor Menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melayu Melaka

28

Perkembangan Persuratan Melayu

Kegemilangan Johor turut terselah dalam bidang persuratan. Pada tahun 1612, Tun Sri Lanang telah menyusun Sejarah Melayu sebagai sumber sejarah kerajaan Melayu. Hikayat Hang Tuah telah dihasilkan pada abad ke-17, mengisahkan kepahlawanan orang Melayu yang ditonjolkan melalui watak Hang Tuah dan empat orang rakannya. Riau menjadi pusat menghasilkan banyak karya sejarah, bahasa dan buku agama Islam. Raja Ali Haji dan Raja Haji Ahmad merupakan pengarang yang terkenal pada masa itu. Johor juga dikenali sebagai pusat pengajian agama Islam, terutama semasa Makam Tauhid menjadi pusat pemerintahan Johor.

Rosle Bin Yasin SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

28

Terdapat Empat Bab 7:Johor Menegakkan Semula Kesultanankurun Melayuke-17, Melaka Jambi muncul sebagai sebuah kuasa politik dan ekonomi yang baru di Selat 29 Kewibawaan Pada pertengahan Melaka . faktor utama yang Jambi mula menyaingi Johor dalam kegiatan perdagangan dan cuba membebaskan diri daripada Johor. menyebabkan kemerosotan Johor Jambi meminta bantuan Belanda menyerang Johor pada tahun 1670.

Perang Johor-Jambi

Pada tahun 1673, Jambi menyerang Johor Lama dan Batu Sawar sehingga menjejaskan perdagangan Johor. Sultan Abdul Jalil Riayat Shah III telah berundur dan bersemayam di Pahang. Ini menyebabkan banyak jajahan takluk Johor cuba membebaskan diri daripada Johor. Laksamana Tun Abdul Jamil telah berjaya menyelamatkan Johor daripada daripada terus merosot. Dengan bantuan Bugis Laksamana Tun Abdul Jamil dapat mengalahkan Jambi dan diberi gelaran Paduka Raja. Laksamana Tun Abdul Jamil sangat berkuasa sehingga anak-anaknya dilantik jawatan kanan dalam kerajaan Johor. Perebutan Kuasa Laksamana Tun Abdul Jamil mengambil alih tugas bendahara sebagai pelantik dan pemangku raja pada tahun 1623. Laksamana Tun Abdul Jamil telah melantik menantunya menjadi Sultan Johor dengan gelaran Sultan Ibrahim Shah. Laksamana Tun Abdul Jamil berpengaruh sehingga tidak disenangi oleh Bendahara Tun Habib Abdul Majid pembesar negeri terkanan. Apabila Laksamana Tun Abdul Jamil meninggal dunia pada tahun 1688, Bendahara Tun Habib Abdul Majid mendapat semula kuasanya. Beliau berusaha untuk menyatukan pembesar Johor. Apabila Bendahara Tun Habib Abdul Majid meninggal dunia, anaknya Bendahara Tun Abdul Jalil menaiki takhta Perebutan Takhta Kemangkatan Sultan Mahmud tanpa meninggalkan waris telah menyebabkan belaku perebutan takhta di antara Bendahara Tun Abdul Jalil dengan Raja Kechil dari Siak. Tun Abdul Jalil telah dilantik sebagai Sultan oleh pembesar dan rakyat dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Riayat Shah IV. Raja Kechil dari Siak mendakwa putera almarhum Sultan Mahmud Shah dan menuntut takhta kerajaan Johor. Pada tahun 1717, dengan bantuan angkatan perang Minangkabau Raja Kechil telah menyerang Johor. Orang Laut yang mempercayai dakwaan Raja Kechil telah menyokong Raja Kecil sebagai bukti taat setia mereka kepada Sultan Johor daripada keturunan sultan Melaka. Pada tahun 1718, Raja Kechil telah berjaya menguasai Johor dan mengisytiharkan dirinya 29 sebagai Sultan dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Rahmat Shah. Akibat perebutan takhta dan peperangan, kemakmuran Johor mulai terjejas.

Penglibatan Bugis di Johor Raja Sulaiman, Sultan Abdul Jalil Riayat Shah IV telah membuat pakatan dengan anak raja Bugis lima bersaudara untuk mendapatkan semula kuasa. Pada tahun 1722, Raja Sulaiman berjaya mengalahkan Raja Kechil dan menjadi Sultan Johor. Daeng Merewah dilantik sebagai Yamtuan Muda Riau dengan gelaran Kelana Jaya Putera dan Daeng Menampok dikurniakan gelaran Raja Tua. Kuasa Bugis semakin kukuh dan menyebabkan orang Melayu berasa terancam. Pertikaian orang Melayu dan Bugis berlaku apabila hendak melantik sultan baru. Pembesar Johor telah meminta bantuan Belanda untuk mengusir orang Bugis dari Riau pada tahun 1784. Pada tahun 1802, orang Bugis kembali semula ke Riau. Persaingan orang Melayu dan Bugis berterusan dan tidak dapat diselesaikan. Temenggung Johor mula bertapak di Pulau Bulang dan Singapura serta tanah besar Johor, Bendahara Johor bertapak diKota, Pahang, Rosle Bin Yasin SMK Danau Kuala Sultan Lumpur Johor bersemayam di Lingga dan orang Bugis terus menguasai Riau. Keadaan ini telah menyebabkan perpecahan

Bab 7:Johor Menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melayu Melaka

30

Pengaruh Syarikat Hindia Timur Belanda Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC) telah ditubuhkan oleh pedagang Belanda dan kemudiannya telah memulakan perdagangan di Batu Sawar pada tahun 1602. Pedagang Belanda bimbang penguasaan Bugis di Johor akan mengancam perdagangan mereka. Berlaku beberapa pertempuran di antara orang Belanda dan Bugis di Teluk Ketapang dan Riau. Belanda berjaya menguasai Riau dan mengusir orang Bugis. Ini menyebabkan orang bugis memusuhi Belanda. Belanda telah melantik David Ruhde menjadi gabenor Belanda di Riau. Persengketaan di antara Belanda dengan orang Bugis memberi kesan buruk pada Johor. Belanda yang menguasa i Melaka dan Betawi berusaha untuk menguasai Johor.

Rumusan
Menjelang awal abad ke-19, Johor menjadi lemah dan berpecah. Perebutan kuasa antara pembesar Johor telah menimbulkan kacau-bilau dan melemahkan Johor.

Rosle Bin Yasin SMK Danau Kota, Kuala Lumpur

30